Вхід | Реєстрація

Кабмін програв апеляцію: приватні підприємці не повинні платити додаткових внесків у Пенсійний фонд

Київський апеляційний адміністративний суд постановив залишити в силі рішення Окружного адміністративного суду м. Києва, який задовольнив позови близько 2 000 приватних підприємців до Кабінету Міністрів України.
Постанова уряду № 366 «Про сплату внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування» визнана нечинною з моменту її прийняття.
Уряд Азарова постанову Кабміну Тимошенко скасував, але апеляцію не відкликав. Якби рішення апеляційної інстанції було сьогодні на користь Кабміну, то кожен приватний підприємець мав би сплатити від 123 гривень 50 копійок щомісячно за травень-вересень 2009 року, коли діяла незаконна постанова уряду.
В Україні кілька мільйонів приватних підприємців, таким чином держава незаконно могла б поповнити бюджет Пенсійного фонду.
Окружний адміністративний суд м. Києва своєю постановою ще у вересні 2009 року зупинив дію оскаржуваної постанови Кабміну до набрання рішенням законної сили, задовольнивши заявлене клопотання про забезпечення адміністративного позову. Кабінет Міністрів України Юлії Тимошенко подав апеляцію.
Нагадаємо, постановою Кабінету Міністрів України № 366 з 1 травня 2009 року було покладено обов’язок на приватних підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачувати додаткові страхові внески до Пенсійного фонду України у розмірі від 123,50 гривень на місяць.
Партнер компанії «Наталія Субота і партнери» Андрій Нечипоренко вже 6 травня подав позов до Кабінету Міністрів України. Через два місяці число подібних позовів проти уряду від підприємців було близько двох тисяч. Усі позови об’єднали в одне провадження.
У інтерв’ю програмі «Вікна-Новини» представниця Кабінету Міністрів України Ольга Станецька у залі Окружного адміністративного суду м. Києва минулого року погодилась з тим, що постанова уряду № 366 є незаконною і пояснила мотиви діяльності уряду таким чином:
«Мінпраці двічі направляло закон через Кабінет Міністрів. Закон один раз не пройшов перше читання, а вдруге взагалі не був прийнятий Верховною Радою. Тобто, ми зробили все, що могли зробити для того, щоб це було належним чином оформлене, проте… діяти якось держава має ж… Незважаючи на те, що Верховна Рада не працює.»
Адвокат Андрій Нечипоренко телеканалу СТБ заявляв ще весною про справжні мотиви такого рішення:
«У такий незаконний спосіб Кабінет Міністрів хоче поповнити бюджет Пенсійного фонду під час кризи. Думаю, мало кому сподобається, коли до нього цинічно залазять в кишеню і змушують незаконно платити більше. І не важливо, яку суму. Справа в принципі — в законі.»
Зараз єдиний вихід у Кабміну — це готувати касацію. Але рішення суду вступило в законну силу. Значить, підприємці не мають і не повинні були сплачувати незаконні внески.
«Ті підприємці, які вже встигли заплатити державі такі внески, можуть вимагати повернення своїх коштів й писати відповідні заяви до органів Пенсійного фонду,» — наголосив журналістам адвокат Нечипоренко на виході із зали Київського апеляційного адміністративного суду.

P.S. Адвокат Андрій Нечипоренко прогнозує досить неоптимістичний розвиток подій відносно повернення коштів підприємцям, які заплатили внески за цей період.
Спеціально для «ЕХО» він прокоментував: «З огляду на скрутну бюджетну ситуацію у державі повертати ці кошти підприємцям нікому не хотітиметься. Тим паче скоро нас чекають аналогічні нововведення на законодавчому рівні, яким нам протиставити щось буде дуже складно.»

Автор: Адвокатська компанія «Наталія Субота і партнери»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 липня 2010, 18:11 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації