Вхід | Реєстрація

Піонервожаті при владі або люстрація по-полтавськи

Здавалося б, що спільного між переслідуванням українських патріотів та підпалами церков Київського патріархату? Між вбивствами студентів у відділках та перевернутими державними прапорами під час офіційних урочистостей? Між хамством у владних кабінетах, маршами російських десантників Хрещатиком та нищенням пам’ятних знаків закатованим українцям? Хіба що ветерану НКВД нині не ясно, що наведені приклади мають спільний фундамент – відсутність своєчасного проведення люстрації в Україні.
Цей нині актуальний термін чи не щодня лунає з ефірів телебачення та вуст галасливих політиканів. Дійшло до того, що почасти й самі "регіонали" не проти вразити західноукраїнський електорат модним слівцем, однак зрештою осягнувши всю комічність і фальш своїх пропозицій відзначити "упівців", поспіхом відмовляються від губернаторських крісел.
Багато було сказано про перспективи люстрації по-українськи. Від давніх помаранчевих ініціатив "ПОРИ" до гострих документалок від "Свободи", у яких нищівно ставиться знак рівності між так званими націонал-демократами та їхніми опонентами з Партії регіонів чи КПУ. Кожному школяру або ж принаймні першокурснику сьогодні відомо про ту загадкову, таку очікувану, колись втрачену, а тепер вкрай необхідну люстрацію. Проте, як і завжди, "не своєчасну". Бо як відомо, у нас в державі чистити владні ешелони не можна з двох причин: через те, що "зарано" та з причин того, що "запізно".
У 1991 році чехи ухвалили "Закон про незаконність комуністичного режиму", в якому, зокрема, йдеться, що "Комуністична партія Чехословаччини, її керівництво і члени несуть відповідальність за методи здійснення влади в період 1948-1989 рр., а саме за програмне знищення традиційних цінностей європейської цивілізації, за свідоме порушення прав і свобод людини, за моральний і економічний спад, який супроводжувався судовими злочинами і терором проти носіїв інших поглядів, за підміну існуючої економіки директивним управлінням, знищення традиційного права на власність, зловживання вихованням, освітою, наукою і культурою заради політичних та ідеологічних цілей, безжальне знищення природи…". Коментарі зайві. Злочин проти цінностей цивілізації – ось вердикт відповідальних європейців дітищам більшовизму.
Консервативні поляки, горді прибалти разом з болгарами, угорцями, німцями, словаками також не стали пасти задніх, і як результат – з привидами комунізму в їхніх державах покінчено. Натомість в Україні люстрацію не провели, через що багато хто сьогодні шкодує, окрім, хіба що, цілої армії партійних функціонерів, які звісно не поспішають розводити сомиків у ставках своїх приміських палаців. Сподіваються на демарш. І не безперспективно, до речі, сподіваються, зважаючи на прискорені темпи узурпації влади чинною адміністрацією. А закономірність тут очевидна і стара як світ – сильна влада – слабкий народ.
Техніка ефективного протистояння владному свавіллю детально розроблена численними студентськими організаціями, профспілками, молодіжними об’єднаннями на іншими суб’єктами громадянського суспільства, без солідарної діяльності яких поняття свободи для європейця є порожнім звуком. Отже, практика свідчить, що дієвий тиск на владу треба починати з низів. З провінцій, областей, міст та районів. Темне минуле будь-якого чиновника мусить бути відоме бабцям під під’їздом. Альтернативні біографії кожного мажоритарника слід розвішувати на стовпах, аби сільські парубки смакували подробицями хабарництва. Тільки таким шляхом бар’єр між народом та можновладцями буде зруйнований, адже відсутність такого бар’єру, управління територіями достойними людьми з-поміж суспільства – і є головною запорукою ефективного самоврядування. От тільки біда в тому, що люди зі старим комуно-комсомольським світоглядом не в змозі і не мають бажання уступити дорогу молодим носіям європейських цінностей.
Виходячи з вищенаведеного, доцільним буде коротко пройтись по біографіях кількох новопризначених очільників Полтавської області. А щоб не вигадувати велосипеда, візьмемо дані прямо з сайту Полтавської ОДА. Упорядники цього ресурсу навіть і не думали якось "згладити" комсомольське минуле керівників Полтавщини, а навпаки – гордо демонстрували цей досвід як заслугу перед всіма прошарками суспільства. Мабуть, полтавчани мають пишатися тим, що, наприклад, керівник апарату обласної державної адміністрації починав свою кар’єру старшим піонервожатим ( ! ). А ми наївні все ще сподіваємося часів, коли прем’єр-міністр все-таки пересяде на "Шкоду" чи велосипед. Отже, почнімо.

Удовіченко Олександр Васильович – голова Полтавської ОДА. Народився 18 серпня 1957 року в с.Орілька Лозівського району Харківської області.
Закінчив Харківський політехнічний інститут, Українсько-фінський інститут менеджменту і бізнесу.
Трудову діяльність розпочав інженером-технологом на Полтавському заводі штучних алмазів та алмазного інструменту, тривалий час перебував на комсомольській роботі: обирався секретарем комітету комсомолу заводу, першим секретарем Октябрського райкому ЛКСМУ, секретарем, першим секретарем Полтавського обкому ЛКСМУ; працював головою комітету у справах молоді облвиконкому, головою Полтавської обласної державної адміністрації, директором головного регіонального управління ПриватБанку.
У вересні 2006 року був обраний головою Полтавської обласної ради.
Заслужений економіст України.
Член Партії регіонів. Голова обласної організації Партії регіонів.
Депутат обласної ради двох скликань.
26 березня 2010 року Указом Президента України №451/2010 призначений на посаду голови Полтавської обласної державної адміністрації.

Онищенко Володимир Вікторович – перший заступник голови ОДА.
Народився 12 березня 1954 року в м. Красний Лиман Донецької області.
Закінчив Харківський сільськогосподарський інститут ім. Докучаєва.
Трудову діяльність розпочав у 1976 році агрономом Краснолиманської районної станція захисту рослин Донецької області.
Після служби в армії працював бригадиром колгоспу ім. Мічуріна Кременчуцького району Полтавської області. З 1979 року працював на посадах завідуючого відділом, другого секретаря, першого секретаря Кременчуцького райкому ЛКСМ України, завідуючого відділом Кременчуцького райкому КП України, другого секретаря Полтавського обкому ЛКСМ України, другого секретаря Кременчуцького райкому КП України.
З 1991 року працює на посаді головного спеціаліста – начальника відділу Кременчуцького районного управління сільського господарства, з 1992 року – спеціаліста І категорії відділу Кременчуцької районної державної адміністрації.
З 1993 року очолює фонд комунального майна Кременчуцького району.
З 1994 року – керівник направлення робочої групи КБ „ПриватБанк", заступник директора Кременчуцької філії КБ „ПриватБанк".
У 2001 році очолив ТОВ АПО Глобинський консервний завод „Глобус".
З 2002 по 2003 рік працював помічником директора Полтавського головного регіонального управління КБ „ПриватБанк".
У 2003 році був призначений на посаду заступника голови Полтавської обласної державної адміністрації.
З 2005 року працював заступником директора Полтавського регіонального управління „ПриватБанк", першим заступником міського голови м. Кременчука.
26 квітня 2010 року призначений на посаду заступника голови облдержадміністрації.

Коваль Олександр Михайлович – заступник голови Полтавської ОДА.
Народився 20 травня 1956 року в с. Чаплине Васильківського району Дніпропетровської області.
Закінчив Дніпропетровський державний університет та Полтавський державний сільськогосподарський інститут. Трудову діяльність розпочав у 1973 році, працював на викладацькій ниві. З 1981 по 1990 рік був інструктором, завідуючим відділом Полтавського міськкому ЛКСМ України, другим секретарем Октябрського райкому ЛКСМ України м. Полтави; інструктором, заступником завідуючого відділом, заступником завідуючого відділом – завідуючий кабінетом, завідуючим відділом Октябрського райкому Компартії України м. Полтави.
У 1990 році призначений на посаду начальника відділу обласного управління соцзабезпечення.
З 1992 року по1998 рік працював на керівних посадах обласного управління соціального захисту населення.
У 1998 році очолив управління Пенсійного фонду в Полтавській області, яке в 2002 році отримало статус Головного.
У 2003 році був призначений на посаду заступника голови облдержадміністрації.
З 2005 року по 2006 рік працював помічником директора, заступником директора ПГРУ КБ „Приватбанк".
З 2006 року обіймав посаду радника голови Полтавської обласної ради.
26 квітня 2010 року призначений на посаду заступника голови облдержадміністрації.

Замикула Володимир Васильович – заступник голови Полтавської ОДА.
Народився 1 серпня 1960 року в с. Тимківка Глобинського району.
Закінчив Кременчуцький філіал Харківського політехнічного інституту.
Трудову діяльність розпочав у 1998 році мотористом Південного районного управління нафтового морського флоту в м. Баку. Після служби в армії працював штампувальником Кременчуцького автомобільного заводу, кочегаром середньої школи в с. Бровари Глобинського району.
З 1983 по 1986 р.р. - ставковий робітник, інженер об’єднання „Полтаварибгосп" у с. Бугаївка Глобинського району.
У 1986 році обраний секретарем комітету комсомолу об’єднання „Полтаварибгосп" с. Бугаївка Глобинського району, у 1987 році – секретарем парткому Пустовійтівського бурякорадгоспу с. Пустовійтове Глобинського району.
З 1990 року по 1995 рік – працює інженером, заступником директора Пустовійтівського бурякорадгоспу, с. Пустовійтове Глобинського району.
У 1995 році призначався на посади консультанта Полтавського регіонального управління КБ „Приватбанк", заступника директора Глобинської філії КБ „Приватбанк.
З 1996 по 2000 р.р. обирався головою правління ВАТ „Пустовійтове", с. Пустовійтове Глобинського району. У 2000–2003 р.р. – очолював ТОВ „Агрофірма Пустовійтове", с. Пустовійтове Глобинського району.
2003 – 2005 р.р. працював заступником голови Полтавської обласної державної адміністрації.
У 2005 році був консультантом ВАТ „Агрокомплекс", с. Пустовійтове Глобинського району.
З 2005 по 2010 рік очолював ТОВ „ЗОВ" (с. Пустовійтове) та ТОВ АФ „Пузиківська" (с. Позикове) Глобинського району.
26 квітня 2010 року призначений на посаду заступника голови облдержадміністрації.

Животенко Віктор Федорович - заступник голови Полтавської ОДА.
Народився 19 березня 1958 року в смт Буки Маньківського району Черкаської області.
Закінчив Одеський технологічний інститут харчової промисловості ім. М.В. Ломоносова.
Трудову діяльність розпочав у 1980 році інженером з автоматизації Полтавського комбінату хлібопродуктів. З 1982 року працював інструктором, завідуючим відділом комсомольських організацій Київського РК ЛКСМ України м. Полтави, з 1983 року – другим секретарем Київського РК ЛКСМ України м. Полтави.
Після служби в армії продовжив партійну роботу інструктором відділу пропаганди й агітації Київського РК КП України м. Полтава, працював заступником начальника виробничо-диспетчерського відділу серійних машин Полтавського турбомеханічного заводу, заступником секретаря партійного комітету Полтавського турбомеханічного заводу Київського РК КП України м. Полтави.
У 1990 році був обраний секретарем партійного комітету Полтавського турбомеханічного заводу Київського РК КП України м. Полтави, а в 1991 році призначений на посаду заступника начальника виробничо-диспетчерського відділу серійних машин Полтавського турбомеханічного заводу.
З 1995 року по 2002 рік очолював цех турбінних запасних частин ВАТ "Полтавський турбомеханічний завод".
У 2002 році був обраний головою Київської районної у м. Полтаві ради.
26 квітня 2010 року призначений на посаду заступника голови облдержадміністрації.
Пархоменко Валерій Олексійович – заступник голови Полтавської ОДА, керівник апарату ОДА. Народився 12 лютого 1970 року в м. Лохвиця Полтавської області.
Закінчив Полтавський державний педагогічний інститут ім. В.Г. Короленка, з 2008 року є слухачем заочного відділення Хар. РІ НАДУ при Президентові України.
Трудову діяльність розпочав у 1987 році старшим піонервожатим Козубівської восьмирічної школи, Хорольського району.
Після служби в армії і закінчення вищого навчального закладу з 1995 року працював керуючим справами дитячого оздоровчого центру „Орлятко" Котелевського району Полтавської області.
1998 – 2004 р.р. – консультант, заступник завідуючого відділом організаційного забезпечення діяльності ради виконавчого апарату Полтавської обласної ради.
З 2004 по 2006 рік працював на посаді заступника керівника апарату Полтавської обласної організації Партії регіонів.
З 2006 року був помічником-консультантом народного депутата України Павленка Е.І.
26 квітня 2010 року призначений на посаду заступника голови – керівника апарату Полтавської обласної державної адміністрації.

Автор: Олексій Попенко, ВО«Свобода»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 липня 2010, 13:57 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації