Вхід | Реєстрація

Хочу на пенсію

Скільки треба заробляти, щоб старість була в радість? Кореспондент «КП» звернулася до Пенсійного управління, щоб дізнатися про райдужні перспективи свого заслуженого відпочинку.

Ворожіння на гроші
Чи знайома вам ситуація: до трудового фінішу ще ой як далеко, а так хочеться розпрощатися з роботою вже завтра і дочекатися того світлого дня, коли на вашу банківську картку буде перерахована пенсія? Солідна цифра з кількома нулями аж світиться перед очима… Це в мріях. А що ж в реальності?
— Неможливо сьогодні вирахувати розмір пенсії, який ви будете отримувати через кілька років, а то й десятиріч. Можна лише зробити деякі припущення, прослідкувати загальну тенденцію,  – пояснює в. о. начальника Управління Пенсійного фонду Крюківського району Роман Ареп’єв.
Нинішні медики й освітяни не зароблять навіть середньої пенсії. З бюджетників пощастить лише держслужбовцям – для них особливі формули розрахунку. І все-таки більшість пересічних громадян стане пенсіонерами-середняками.
Наприклад, зараз середня зарплата по Крюківському району (підприєм­ства, бюджетні установи та приватні структури) становить 2526 грн. Якщо ваша зарплата близька до цієї суми, то після 35-ти років стажу ви отримаєте майже 1200 грн пенсії.
На сьогодні середня пенсія по Крюківському району становить 1138  грн. Це більше, ніж по Україні (1039 грн), але педагогам та медикам важко рівнятися на середину, коли їхні нинішні показники зарплат, за даними статистики, 1900 та 1700 грн.

Середня пенсія
Україна – 1039 грн (приблизно 100 євро).
Польща – 450 євро.
Італія – 800 євро.
Німеччина – 950 євро.
Фінляндія – 1300 євро.
Росія – 160 євро.
Білорусь – 140 євро.
Азербайджан – 120 євро.
Казахстан – 95 євро.
Вірменія – 63 євро.
Молдова – 62 євро.
(За даними Інтернет-видань)

Кількість пенсіонерів в Україні (млн, осіб)
1991 – 13,1;
1992 – 13,6;
1993 – 14,2;
1994 – 14,5;
2001 – 14,4;
2004 – 14,3;
2005 – 14,0;
2007 – 13,9;
2008 – 13,8;
2009 – 13,7;
2010 – 13,7.

Мої роки – моє багатство?
При нарахуванні пенсії беруть до уваги робочий стаж і розмір вашої зарплати. Півстоліття доблесної праці не збільшать вашу пенсію так, як це зробить висока зарплата.
Якщо ви розпочали трудову діяльність до 2000 р., то в розрахунки підуть 5 років (поспіль) із найвигіднішим показником зарплати (співвідношення вашої зарплати до середньої у країні). Громадянин може самостійно обрати ці 5 років. Після 1 липня 2000 р. – зарплата за всі місяці.
Важливі показники – коефіцієнт заробітку (КЗ) та коефіцієнт стажу (КС).
• КЗ = реальна зарплата за місяць/зарплата по Україні. Чим вищий КЗ, тим більшою буде пенсія. КЗ попередніх підрахунків: 2526 грн/1650 грн (середня зарплата в галузі економіки за попередній рік) = 1,53.
• КС = кількість років стажу/100 х коефіцієнт збільшення стажу.
• КС = 35 років/100 х 1,35 (коефіцієнт збільшення стажу) = 0,47.
У результаті: 2526 грн х 0,47 = 1187 грн 22 коп. – розмір пенсії.
Перспективи майбутньої пенсії, на жаль, важко прогнозувати – змінюються зарплати, українське законодавство. Що ж до реальної, то перевірити розрахунки можна безкоштовно в Інтернеті на громадському сайті: www.pensia.in.ua. З іншого боку, офіційний сайт Пенсійного фонду України попереджає громадян, щоб вони не користувалися платними послугами сайтів та зверталися до Управлінь Пенсійного фонду на місцях.

Платники податків годують «нелегалів»
В Україні величезне пенсійне навантаження на кожного праце­здатного громадянина. Лише у Крюківському районі на 33 тис. працюючих припадає 21 тис. пенсіо­нерів. Причому серед них чимало таких, хто не заробив свою пенсію, бо отримував зарплату в конверті.
Наприклад: якщо роботодавець офіційно виплачує мінімальну зарплату, а решту дає в конверті, і співробітник так працює упродовж тривалого часу, то законно зароблена пенсія становитиме трохи більше половини від прожиткового мінімуму.
КЗ = 888 грн (мінімальна зарплата)/1650 грн (середня зарплата в галузі економіки за попередній рік)  = 0,54, або 417 грн пенсії заробив для себе працівник із мінімальною зарплатою, а решту (292 грн) доплатить до прожиткового мінімуму держава (читайте – платники податків, тобто ми з вами).

З «чорною» зарплатою під білим прапором
Пенсійний фонд та податкова інспекція розпочали наступ на роботодавців, які видають зарплату в конвертах. Уряд робить чергову спробу легалізувати зарплати.
— Пенсійний фонд формуватиме списки роботодавців, які платять своїм працівникам менше, ніж мінімальна зарплата. Далі перевірку проводитиме інспекція праці та інші контролюючі органи. Матеріали можуть бути направлені й у прокуратуру, – розповідає в. о. начальника Управління Пенсійного фонду Крюківського району Роман Ареп’єв.
Проблема давно відома – на папері працівники заробляють копійки, а насправді – у кілька ра­зів більше. Впіймати на гарячому порушників непросто: нещодавно в Україні ввели погодинну оплату праці, роботодавці тепер можуть пояснювати низькі зарплати непов­ним робочим днем. Чиновники не дуже вірять в ефективність нової битви проти зарплати в конвертах.
— Деякі приватні підприємства показують, у кращому випадку, мінімальну зарплату, а іноді – лише кілька сотень гривень, – продовжує Роман Ареп’єв. – Такі керівники двічі обкрадають державу: вперше, коли не сплачують сповна податки, а вдруге, коли працівники, які отримували зарплату в конвертах, виходять на заслужений відпочинок та їхня пенсія за розрахунками не дотягує навіть до прожиткового мінімуму, тоді держава компенсує різницю.
У Кременчуці з початку року виявили 366 неоформлених найманих працівників, а недобросовісних роботодавців примусили віддати у бюджет 176,8 тис. грн податку з доходів фізичних осіб, – повідомляє Управління оподаткування фізичних осіб Кременчуцької ОДПІ.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 липня 2010, 14:38 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації