Вхід | Реєстрація

Полтавський хліб за межі області не вивозитиметься

Доки в Полтавській області не буде створено регіонального запасу продуктового зерна, навряд чи збіжжя нового урожаю вивозитиметься за межі регіону. На цьому наголосив голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко під час нещодавньої наради з приводу забезпечення приймання і збереження зерна урожаю 2010 року та формування регіональних ресурсів продовольчого зерна. Губернатор зауважив, що Президент Віктор Янукович ставить перед керівниками областей завдання забезпечити свої регіони продовольчим зерном. Якщо почати масово вивозити пшеницю з Полтавщини, то під загрозою опиниться продовольча безпека регіону.
А пшениця цього року на Полтавщині за якісними показниками вродила нівроку. Як прокоментувала начальник обласної державної хлібної інспекції Любов Бобир, зерно пшениці такої якості, якої не було протягом останніх 20 років. Такими показниками решта областей не можуть похвалитися. Щоправда, і на Полтавщині хліб узяв якістю, а не кількістю — на заваді стала сувора зима, через яку селяни втратили чималу частину озимих культур. За словами начальника Головного управління агропромислового розвитку Олександра Сеня, цього року валовий збір ранніх зернових в області планується на рівні 1,3—1,4 мільйона тонн. 200 тисяч тонн продуктового зерна полтавці мають залишити, аби сформувати регіональний запас хліба й убезпечити регіон. Про це на нараді говорили з головами райдержадміністрацій та керівниками зерноприймальних підприємств області. Останніх попрохали засипати на елеваторах по 300—500 тонн зерна, яке не продаватимуть до березня. Потім, при потребі, область зможе його викупити.
— Прохання до представників елеваторів — не втратити жодної тонни продовольчої пшениці, — наголосив Олександр Сень. — Це навіть не просто прохання, а вимога. Все продовольче зерно має бути об’єктивно прийняте і збережене. Місткість елеваторів, які на сьогодні є в області, — 2,8 мільйона тонн, і вона дозволяє це зробити. На сьогодні на Полтавщині сертифіковані 58 зернових складів. Уся область покрита мережею елеваторів. Ну хіба що у Гадячі та Зінькові їх лише по одному. Тільки за останні 5 років збудовано 14 сучасних елеваторів, які оснащені кращим закордонним обладнанням, котре дозволяє якісно зберігати зерно.
Середньозвірені ціни на зерно нового врожаю в Полтавській області (за даними Полтавського регіонального відділення Аграрного фонду).
Пшениця ІІ класу — 1451 грн. за тонну, ІІІ клас — 1315 грн., ІV клас — 1200 грн., V клас — 1168 грн. Жито — 870 грн. Ячмінь ІІІ класу — 918 грн.
Попрохали керівників елеваторів також переглянути розцінки на послуги, які вони надають. За межі загальнодержавних розцінок Полтавська область не виходить, проте вартість на зберігання та приймання зерна на елеваторах інколи відрізняється у рази. Наприклад, за зберігання зерна беруть від 7 до 35 гривень за тонну на місяць, за очищення збіжжя — від 3 до 8 гривень; сушіння тонни збіжжя обходиться від 5 гривень до 16 гривень 50 копійок. Губернатор порадив власникам зернозберігальних підприємств знайти золоту середину.

Автор: Надія ДІДЕНКО, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 липня 2010, 13:54 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації