Вхід | Реєстрація

Новосанжарці шанують традиції і тримають першість

Із самого ранку в місцевому парку «Перемога», як-то кажуть, яблуку ніде було впасти. Тут смажили шашлики, всіх бажаючих пригощали вареною кукурудзою. Народні умільці представляли свої вироби. Господарі зустрічали гостей, серед яких був і керівник області Олександр Удовіченко. Цей факт для новосанжарців багато про що говорив. Голова районної ради Юрій Лебедин сказав:«Значимість нашого свята урожаю підкреслює те, що вперше за останні кілька років на ньому присутній голова облдержадміністрації. Отже, влада все уважніше ставиться до аграрного сектору, і це, сподіваюся, буде на користь розвитку АПК, соціальної сфери села, на користь людям. Ми ж зі свого боку можемо завірити і владу, і пайовиків, що будемо й надалі впроваджувати нові технології, господарювати справедливо й сумлінно, з вигодою торгувати вирощеним. Дай Боже, щоб нам це вдавалося».
У наполегливій праці полягає простий секрет успіху кращого господарства району — ТОВ «Чиста криниця». Його директор Микола Цвітченко говорить про це так: «Незважаючи на складні погодні умови, під час жнив урожай вдалося зібрати майже без втрат. Добре, що погода була дощова, але під час збирання врожаю в цьому був невеликий мінус. Та, дякувати Богу, справилися з роботою, зібрали хороший урожай».
А ось Валентин Соколенко, комбайнер із 20-річним стажем, не дуже задоволений цьогорічними жнивами: менше намолотили, менше й заробили: «Тисяч три, може, чотири отримав. За високих урожаїв, хорошої погоди було й по п’ять, шість, вісім тисяч гривень. Усе залежить від урожаю. Нам же за тонну платять. Чим більше намолотив, тим більше заробив».
Про складність цьогорічних жнив багато розмов було на обжинках. Ось що повідав начальник управління агропромислового розвитку РДА Володимир Сальний: «Великі морози зимою, притерта льодова кірка від 7-15 см більше двох місяців. Як результат – загинуло до 50 % озимої пшениці, більше 2 тис. га озимої пшениці було підсіяно, але й для ярих культур погода не сприяла. У нашому районі за всю посівну не пройшло жодного дощу, а літом почалися зливи, градобої, урагани».
І все ж урожай у районі вважають хорошим. Закінчили ж тут жнива за три тижні. Володимир Сальний: «Середня врожайність ранніх зернових по району – 35
ц/га, зокрема, озима пшениця дала по 41 ц/га, ячмінь – по 28 ц/га, горох – по 20 ц/га. Найкраще спрацювали у ТОВ «Чиста криниця» (директор – Микола Цвітченко), господарство посіло перше місце у змаганні за кращу організацію жнив і урожайність ранніх зернових культур. Друге місце розділили між собою ТОВ «Елеватор «Чиста криниця» (директор – Микола Харченко) і ТОВ АФ «Ворскла» (директор – Владислав Кива), третє місце – у ТОВ «Востокстройгаз» (директор – Микола Харченко). Крім цих господарств, урожайність ранніх зернових понад 50 ц/га вдалося отримати ТОВ «Зоря», яке входить до агропромхолдингу «Астарта-Київ», і фермерському господарству «Малокобелячківське». Найбільший валовий збір – понад 9 тисяч тонн зерна із площі 3,7 тис. га – отримала АФ «Аршиця». Новосанжарські аграрії показали, як у складних умовах завдяки дотриманню технології можна виростити непоганий хліб. Хліборобів похвалив голова ОДА Олександр Удовіченко: «Наші сусіди сьогодні практично не мають продовольчої пшениці. Харківська область збирає по 18-19 ц/га. І практично в половині районів там немає пшениці. Точно така ситуація в східних регіонах. Тому те, що ми маємо сьогодні, – на вагу золота. Безумовно, треба максимально використати цей потенціал, закласти регіональні ресурси для того, щоб полтавський люд був із хлібом весь рік до нового врожаю. І, безумовно, ефективно використати все те, що можна потім продати на піку ціни».
Цього дня подяки й грошові премії отримали всі, хто сумлінно трудився, створюючи районний коровай. А тих, для кого це були перші обжинки, посвятили у жниварі. На свято до Нових Санжар завітали й керівники сусідніх районів – Кобеляцького, Полтавського, Решетилівського, Карлівського, Козельщинського. Були на всенародному святі й земляки із с. Санжарівки Башкортостану Російської Федерації. Учасники художньої самодіяльності додали всім чудового настрою.
За традицією, всі почесні гості отримали з рук господарів короваї з борошна нового врожаю. А всі присутні на святі скуштували коровай, освячений протоієреєм Свято-Троїцької церкви, отцем Олексієм.

Автор: Лариса КОБА, www.sp.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації