Вхід | Реєстрація

«Купаюсь! І не боюся!»

«Купаюсь! І не боюся!»
2‑го серпня в Україні відзначають День святого пророка Іллі. Наші пращури вірили, що у цей день ні в якому разі не можна купатися. А от їхні сучасники мають діаметрально протилежну думку.
Наші прадіди дуже шанобливо ставилися до одного з найбільших пророків Старого Заповіту. А із його днем — 2 серпня — пов’язані багато народних традицій. Так, на день пророка Іллі і після нього категорично заборонялося купатися у будь-яких водоймищах. Наші пращури були переконані, що в цей день святий Ілля дозволяє володарювати у воді лише душам померлих праведників або ж обмити гріхи померлим грішникам. Тих, хто не дотримувався заборони і таки наважувався скупатися, Ілля карав дуже суворо. За повір’ям, у них на спині могло вирости вербове гілля, або ж один із мерців міг затягти плавця під воду. Дітям казали: «Після Іллі купається лише свиня». Також у цей день намагалися нічого не робити. Серед гуцулів існувало повір’я: якщо ґазда працюватиме на святого Іллю, то неодмінно грім вдарить у «салаш» — полонинське стійбище.
Але пращури пращурами, а надворі вже все ж таки двадцять перше століття. Люди давно перестали вірити у старі прикмети та дотримуватися давніх традицій. Щоб у цьому переконатися, варто було просто завітати на центральний пляж Нових Санжар того ж таки 2‑го серпня — на свято пророка Іллі. Пляж, як і кожного літнього дня, був заповнений відпочиваючими, які засмагали, купалися і, здається, аніскільки не переймалися суворими заборонами пращурів. На питання — «чи не боїтеся ви сьогодні купатися?» — абсолютна більшість відповідала заперечно.
— Купаюсь! І не боюсь! Хай Бог простить, якщо це справді гріх. Краще напишіть, щоб піску завезли — бачите, які ями!
— Про свято знаю, але купатись не боюсь! Ви знаєте, говорять, що навпаки — після Іллі купатися тільки корисніше. До цього свята вода гаряча і у ній багато мікробів. А після — холодніша і мікробів менше.
— Я знаю, що не можна купатись. Але це, здається, тільки вночі. Що, і вдень не можна? Ну, ми купаємось!
— Та чого ж? Водичка хороша, чому ж не покупатися? Я думаю, що нічого не станеться!
— Купатись не боюсь. Просто і так знаю, що вода від сьогодні вже похолоднішала — це відчутно. Щось десь таке у природі є.
Ось так. Не дивлячись на таке незвичайне свято із забороною купання, новосанжарці спокійнісінько собі пересиджували черговий неймовірно спекотний день у Ворсклі. Можливо, і правильно робили? Принаймні, хочеться сподіватися, що заборони древніх тепер не діють, і того дня ні з ким нічого поганого на воді не трапилося.
А щоб не бути голослівними, ми вирішили звернутися за роз’язненням до людини компетентної — настоятеля Свято-Пантелеймонівської церкви у селі Руденківка отця Михаїла і поцікавились: що із приводу дня пророка Іллі говорить церква?
— Церква не забороняє купатися у цей день, — одразу ж пояснив отець Михайло. — Просто існує така народна традиція. Досить обґрунтована, варто зауважити. Після свята пророка Іллі у річці починає «цвісти» вода, у ній з’являється багато бактерій. Тому купатися після цього свята дійсно не варто.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 серпня 2010, 12:32 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації