Вхід | Реєстрація

Народних обранців порахують до 10 вересня

Кількісний депутатський склад Полтавської обласної ради нового скликання після виборів 31 жовтня — поки що тільки предмет для обговорення серед нинішніх «парламентаріїв» Полтавщини. Представників від полтавських громад може бути від 60 до 120..
Ця невизначеність не в останню роль спричинена іноді суперечливими нормами виборчого законодавства України. Тож «вердикт» по цьому питанню буде наслідком консультацій із Центральною Виборчою Комісією. Та компромісом серед різних політичних сил в обласній раді цієї каденції.
Приблизно такі висновки маємо після телефонного спілкування із кількома депутатами Полтавської обласної ради, які відповіли на запитання «Полтавщини».
Голова Полтавської облради Володимир Марченко, член фракції «БЮТ»:
— Це питання досить серйозне. В обласній раді може бути від 60 до 120 депутатів. Остаточне рішення на Полтавщині будуть приймати 90 депутатів у сесійній залі. Згідно з законом — не пізніше 10 вересня. Тобто, ще є час визначитися, провести консультації з усіма політичними силами. В інших регіонах, наскільки мені відомо, є тенденція до збільшення кількості депутатів обласних рад. Так, на Дніпропетровщині це питання вже розглянуто на сесії. Тепер народних обранців там 140 осіб (70 — за мажоритарними і 70 — за партійними списками). На черзі — Харківщина та Рівненщина. Основні гравці у Полтавській облраді — БЮТ і ПР. Але із збільшенням депутатів зростають шанси інших партій покращити своє кількісне представництво у законодавчому органі — за партійними списками. Що стосується «мажоритарщиків» — то тут складно спрогнозувати, хто будуть ці люди.
Олег Пустовгар, депутат облради, голова Полтавської обласної організації партії «За Україну!»:
— Потрібно виходити з того, що є чітка система, адміністративно-територіальна: 25 районів і 5 міст обласного підпорядкування, всього 30. Найоптимальніший варіант — по 2 людини від кожної громади. Отримуємо 60 депутатів. Як показує світова практика, наприклад, у Польщі, такої кількості народних обранців достатньо. Тобто якість роботи можна забезпечити у тому числі й за рахунок скорочення кількості депутатів.
 Валерій Головко
Валерій Головко, депутат обласної ради, голова Полтавського осередку «Фронту Змін»:
— Поки що я таких розмов не чув. Є чітка законодавча норма, яка передбачає один мажоритарний округ у межах територіальної одиниці. Однак, наприклад, Диканський округ налічує 20 тисяч виборців, приблизно. А тільки місто Полтава — 270 тисяч. Якщо ми будемо брати по рівній кількості представників від кожного округу, то це неправильно. Тобто це і потрібно узгодити.
Олександр Масенко, депутат облради, перший секретар Полтавського обкому КПУ:
— Кількість можна зменшити, можна і збільшити від 76 до 120. На останніх переговорах, у яких комуністи брали участь, спочатку пропонувалося залишити нині діючий склад ради. Потім було запропоновано збільшити його до 120-ти. Але далі ми так і не визначилися. Особисто я прибічник збільшення.
Валерій Пархоменко, депутат облради, член фракції Партії Регіонів:
— Нещодавно засідав виконком обласного осередку ПР, на якому, зокрема, обговорювалося і це питання. Але до якогось висновку ми не дійшли, бо саме виборче законодавство суперечливе. Одна стаття закону передбачає рівне представництво в обласній раді незалежно від кількості жителів району, міста чи області загалом. Інша норма — формує кількісний склад ради в залежності від кількості виборців у мажоритарних округах. На даний час ми консультуємося із представниками нашої партії в ЦВК, щоб наше майбутнє рішення не суперечило законодавству. Особисто ж я є прихильником компромісного рішення і нинішня кількість депутатів в 90 мандатів є нормальною.

Автор: Ян ПРУГЛО, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 серпня 2010, 10:01 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації