Вхід | Реєстрація

Чи дозріли ми до контейнерів?

Чи дозріли ми до контейнерів?
Після виходу публікації «Опариші у контейнерах, поза ними — гній» («ЕХО» № 31 від 30.07.10) до автора статті звернувся депутат Полтавської обласної ради, голова екологічної комісії Анатолій Шкарбан, щоб висловити з цього приводу власну точку зору. Нагадаємо, у публікації йшлося про те, що жителі Кобеляк викидають у контейнери не лише побутове сміття, а й біологічне.
— Анатолію Миколайовичу, що спонукало вас продовжити обговорення теми контейнерів?
— Я підтримував і підтримую міську раду в тих напрямках, які, мені здається, дійсно йдуть на покращення умов проживання жителів міста. За моєї підтримки з обласного екологічного фонду в свій час було виділено 100 тисяч гривень на закупівлю контейнерів для Кобеляк. Тож я не категоричний противник контейнерів. Але, враховуючи те, що я теж проживаю в Кобеляках і знаю місцеву специфіку, думаю, що маю право висловити і свою точку зору.
Звичайно, у великих містах перехід до сортування і розподілу сміття за допомогою контейнерів на папір, харчові відходи, скло — це правильне спрямування. Інше питання — такі населені пункти, як Кобеляки. Можливо, контейнери — це помилковий або передчасний крок. Такий же помилковий, як дозвіл на винесення з двору на вулицю сухого листя та гілок.
Так історично склалося, що переважна більшість жителів міста мають присадибні ділянки, господарчі будівлі, утримують кролів, гусей, курей, свиней, корів… Люди ще не готові до такого виду обслуговування, як контейнери чи роздільне сортування. Тому, скільки б ми не вводили інспекторів і як би не старалися докликатися до свідомості громадян, конкретно на сьогодні контейнери можуть бути застосовані тільки в установах, підприємствах і організаціях для їх власних потреб, де їх використання все ж таки буде контрольоване.
Я плачу за вивіз сміття, але мені шкода працівників міської сервісної служби. На вулиці, де я проживаю, люди зі служби витрачають півдня, щоб прибрати та замести біля контейнерів. Але вже через добу поряд з контейнерами знову ж так само нанесено гори сміття, і не тільки тими жителями, що проживають поряд. Привозять мішками на велосипедах чи машинах з усієї округи. Я ж за свої кошти отримав «персональний» смітник біля двору. Сьогодні контейнери призвели до того, що замість трьох несанкціонованих звалищ по місту їх стало близько сімдесяти. Там, де стоїть контейнер, створюється звалище. Місто поступово «тоне» у смітниках.
— Які, на вашу думку, існують шляхи вирішення проблеми?
— Потрібно, мабуть, повернутися до системи збору побутового сміття за допомогою спецтранспорту в чітко установлені години. Зранку і ввечері. Таку систему використовують у Нових Санжарах та інших населених пунктах. Або ж перейти на систему індивідуальних контейнерів, таких, як я бачив на Західній Україні. Там у кожному дворі стоїть контейнер невеликого об’єму і два рази в тиждень господар викочує контейнер з двору, а машина забирає сміття. Цей метод унеможливлює створення несанкціонованих звалищ на вулиці. До того ж жоден житель не буде в себе у дворі викидати у контейнер те, що гниє і воняє. Для прикладу: контейнерів не мають Гребінка, Котельва, Диканька, Опішня, але у цих містах чисто. Я вважаю, що це тому, що керівництво цих громад просто врахувало місцеву специфіку.
Окремою темою розмови є створення умов для підприємців, які б займалися прийманням вторинної сировини від населення. Пластика, скла та паперу в контейнерах було б менше, якби їх легко та просто можна було б кудись здати за гроші.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 серпня 2010, 16:07 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації