Вхід | Реєстрація

В Полтавській області вилучили з полиць магазинів небезпечний препарат для схуднення

В Полтавській області вилучили з полиць магазинів небезпечний препарат для схуднення
У процесі перевірки дотримання вимог Закону України «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів», оперативні працівники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків у місті Полтава вилучили з вільного продажу пігулки для схуднення «Lida», до склад яких входить сильнодіюча психотропна речовина – сибутрамін.
Зі слів власників торгової мережі, препарат користувався популярністю переважно у жінок віком від 35 до 40 років, сконцентрованих на «боротьбі» із зайвою вагою. Якщо вірити надпису на упаковці, препарат «Lida» – довершена формула корекції ваги. Всередині, окрім блістерів з пігулками, приваблива програма корекції ваги з традиційними багатообіцяючими картинками: «До» та «Після» вживання препарату. В анотації – гарантія, що Ліда представляє собою виключно суміш екстрактів трав, які використані в найкращих традиціях китайської медицини. Ціна «схуднення» становить 78 гривень за 1 блістер із 6-ма капсулами.
Працівники БНОНу вилучили «чудокапсул» на суму більше 2 000 гривень. При дослідженні складу вилучених зразків капсул для схуднення «Lida» провідні фахівці Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при ГУМВС України в Полтавській області виявили сильнодіючу речовину – сибутрамін, – яка не була зазначена у складі компонентів.
Начальник відділу спеціальних видів досліджень НДЕКЦ ГУМВС підполковник міліції Юрій Варава говорить: «Нами було проведено дослідження зразків вилучених препаратів для схуднення. Згідно результатів, у капсулах «Lida» було виявлено психотропну речовину сибутрамін. У даному випадку, під впливом цього психотропу, який міситься у капсулі «Lida» у людини пригнічується почуття голоду, що сприяє зниженню ваги. Саме цим і пояснюється популярність препарату. Люди дійсно швидко худнуть, але зі значною шкодою для здоров'я, а в першу чергу для нервової системи".
До речі, рекомендований курс лікування (відповідно до інструкції) залежить  від початкової маси тіла. Інструкція «Lida» запевняє, що приймання пігулок протягом 5-6 місяців вважається безпечним. Зі слів т.в.о начальника відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків ГУМВС України в Полтавській області підполковника міліції Олега Кропивка, споживачів привертає цілком безневинна назва «добавки до їжі», для застосування якої в нашій країні не прийнято консультуватися з лікарем.
«Наказом МОЗ від 15.04.2010 р. № 334 тимчасово заборонено застосування лікарських засобів, діючою речовиною яких є сибутрамін, – продовжує Олег Кропивко. – Незаконна реалізація продукції, яка містить у собі вказану психотропну речовину, підпадає під ознаки складу злочину, передбаченого ст. 307 Кримінального кодексу України (незаконне зберігання, перевезення з метою збуту психотропної речовини). Наразі вирішується питання про порушення кримінальної справи».
Таким чином бажаючі скинути зайву вагу навіть не підозрюють, що у вигляді «чудодійних» пігулок, можуть придбати небезпечну суміш. Лікарі взагалі не радять зловживати препаратами, які гарантують «неймовірно легке» схуднення без дієт та фізичних навантажень. А людям, які страждають через надмірну вагу, доцільно звернутися до медикаментозного лікування, що передбачає індивідуально підібраний курс лікарських засобів після консультації з лікарем.

Довідка
З червня місяця поточного року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України № 373 «Про внесення змін до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів». Згідно цієї постанови, вносяться зміни до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000 року. Так, список № 2 Таблиці № II «психотропні речовини, обіг яких обмежено» доповнився позицією сибутрамін.

Автор: Анна МАСЕЛЬСКАС, ВЗГ ГУМВС України


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 серпня 2010, 10:27 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації