Вхід | Реєстрація

Розлука «ненадовго»

Розлука «ненадовго»
Рубрика «Жіноча територія»
Наша Україна ще тільки будує свою державність, і цілком зрозуміло, що до багатого і щасливого життя українцям ще далеко. Тому багато сімей українців опиняються в ситуації, коли одному з батьків (частіше за все, чоловікові) доводиться на тривалий час залишати сім’ю, виїжджаючи до іншого міста чи, навіть, до іншої країни.
В основному, це пов’язано з трудовою міграцією — люди шукають місце, де можна заробити достатньо грошей, щоби достойно утримувати сім’ю. Дружина і діти ж лишаються вдома. Самі…
Той, хто їде з дому, начебто бере на себе всю відповідальність за психологічний дискомфорт того, кому доводиться залишатися вдома. Адже багато хто з жінок вважає життя без коханого, хай і тимчасове, загубленим часом. Часто дружина може переживати настільки гостре відчуття втрати, що ,здається, увесь світ стає немилим. Інколи й рідна дитина починає дратувати, бо «відволікає» маму від її власних внутрішніх переживань. Буває, що жінка відмовляється не лише від задоволень («Для кого я буду робити зачіску? Зійде і так!»; «Навіщо я буду вдягати красиву сукню? Все одно ВІН не побачить…»), але й від цілком необхідних дій («Навіщо я буду готувати смачну вечерю? Обійдемося й шматком ковбаси…»; «Навіщо я буду прибирати в хаті? Все одно завтра буде накидано…» тощо).

Поплачте
Якщо туга за чоловіком стає нестерпною, треба починати з нею боротися, адже поганий настрій матері перш за все відбивається на дитині. Найпростіший спосіб, на перший погляд, — поплакати, але при цьому варто пам’ятати про те, щоб це не переходило в звичку і в стан душі. Плач як засіб зняття нервового напруження має бути дозованим. За твердженням психологів, активний і щирий плач протягом 10–15 хвилин здатен зняти психологічне напруження, яке накопичилося за цілий рік! Плакати не соромно, але краще це робити, коли немає вдома дитини, адже вона може неправильно зрозуміти маму, злякається і сама почне плакати, а це вже не годиться.

Намалюй свою депресію
Можна спробувати намалювати свою депресію, страх чи відчай. Це чудовий засіб релаксації! До речі, малювання відмінно справляється і з дитячими неврозами, якщо дитина заїкається, зазнає неспокою, не може знайти спільну мову з однолітками. Адже дітям простіше намалювати, ніж розповісти про свої проблеми. Малюйте свої уявлення про щасливе життя — коли ви дочекаєтеся чоловіка і ваша сім’я стане нарешті повною. Це — наче візуальний якір, що допомагає утвердитися на позитиві. Жінка створює на папері щасливу реальність, і завжди може її змінити при потребі на краще (якщо малюнок не сподобався — можна перемалювати).

Музико- та данстерапія
Неодмінно згадайте про музику. Її вплив на психологічний стан людини вже давно доведений науковцями. Вважається, що життєвий тонус добре піднімає класична музика. Підняти собі настрій і зарядитися позитивною енергією можна за допомогою так званої данстерапії. Мова йде про танці або танцювальні тренінги, які мають великий потенціал психічної та емоційно-духовної реабілітації. Якщо потанцювати під приємну музику 30 хвилин, то одразу можна отримати результат — нервове напруження як рукою знімається. Танцями можна замінити ранкову гімнастику. Добре робити це разом із дитиною.

Переваги розлуки
«Велике бачиться на відстані», і багато хто з жінок під час розлуки починає ставитися до чоловіка і батька своїх дітей краще, ніж раніше. Дріб’язкові прикрощі й образи швидко забуваються, а те справжнє і цінне, що пов’язує подружжя, виходить на перший план. Між чоловіком і дружиною починається листування. Не варто обмежуватися лише телефонними дзвінками. Буває, що тільки в листах подружжя нарешті починає торкатися дуже важливих для сім’ї тем, на які раніше не вистачало часу. Як не дивно, інколи на теми, пов’язані з дитиною, подружжя частіше починає спілкуватися тільки в листах (випав перший молочний зуб, вперше допомогла мамі підмести підлогу в кухні, намалювала автопортрет, похвалили в дитячому садку тощо). Необхідно, щоби батько, читаючи листа, «проживав» усе цікаве і важливе, що довелося побачити, почути, прожити дружині і дітям.

На кухні — разом із дитиною
Якщо малюк прийшов на кухню і починає «заважати» матері готувати обід чи вечерю, це означає, що він хоче бути поряд з мамою. Адже тата вдома немає, одному у великій кімнаті сумно чи, може, й страшно, а в невеликій кухні — мама, рідна і тепла.
Не поспішайте випроводити дитину назад до кімнати і відволікти телевізором чи грою на приставці, аби під ногами не плуталася. Їй також сумно без батька, як і вам без чоловіка, а ще й сумно без мами (бо кухня — це теж далеко, коли мама не поруч). Надіньте на сина чи доньку фартух і для початку доручіть що-небудь нескладне, наприклад, почистити від шкаралупи яйця чи перемішати салат. З таким завданням впорається навіть дворічний малюк.

Вихідні дні
Прогуляйтеся з малюком стежками міського парку — і ви обов’язково побачите багатий світ природи, яка відкриє свої таємниці, вистачило б фантазії! Ось ця суха гілка схожа на лебедину шию, звичайна шишка — на маленького їжачка, а барвисте осіннє листя — на яскравих метеликів. Зберіть з дитиною ті «маленькі скарби», що вам сподобалися, і спробуйте разом створити незвичайні іграшки і сувеніри. Ваш чоловік поїхав на заробітки, тому неодмінно привезе і гроші, і подарунки для коханої дружини і рідної дитини. Готуйте з малюком подарунки і для татуся.

Лілія ДМИТРЕНКО, Галина ЧИРВА, Комсомольськ



Лист

Хочу скористатися на законних правах додатковою відпусткою. Я розлучена, дитині 6 років. Скажіть будь-ласка, а якщо батько дитини вже півтора року перебуває за кордоном (Китай), про що є фото з його закордонного паспорту з відповідними відмітками, чи можна це вважати достатнім доказом того, що він фізично не може брати участі у вихованні дитини? Чи є офіційно прийнятий перелік конкретних документів, які визначають відсутність участі батька у вихованні дитини?  Галина.
Для того, щоб отримати додаткову відпустку як одинокій матері, Вам необхідно подати за місцем своєї роботи наступні документи: копію свідоцтва про народження дитини, довідку про склад сім’ї, копію свідоцтва про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про те, що батько не приймає участі у вихованні дитини.
Для отримання рішення органу опіки та піклування про те, що батько не бере участі у вихованні дитини, Вам потрібно звернутися до органів, які діють при виконавчих комітетах міської, районної у місті, сільської, селищної рад і подати наступні документи: заяву довільної форми, в якій зазначити дату укладення, розірвання шлюбу, дату народження дитини, детально описати стосунки між батьком та дитиною: де проживає батько, як часто він спілкується з дитиною, тобто, які форми виховання застосовує батько до власної дитини; копію свідоцтва про народження дитини; копію свідоцтва про розірвання шлюбу.
Відмічаємо, що законодавством не передбачено конкретно встановленого переліку документів, які б визначали участь батька у вихованні дитини, всі обставини повинні бути описані в заяві матері, і вже орган опіки буде визначати, чи дійсно батько не бере участі у вихованні дитини.  Крім того, представники установи мають право опитати саму дитину, якщо їй виповнилося 10 років.
Щодо того, що Ваш чоловік півтора року перебуває за кордоном (при підтвердженні даного факту), то це є дійсно доказом того, що він не бере участі у вихованні дитини. Адже, відповідно до ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства», виховання в сім’ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх заміняють, мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці. Стаття 15 говорить: «Батьки, які проживають окремо від дитини, зобов’язані брати участь у її вихованні і мають право спілкуватися з нею, якщо судом визнано, що таке спілкування не перешкоджатиме нормальному вихованню дитини.

Анна Дзюба, провідний спеціаліст Кобеляцького районного управління юстиції

Автор: Підготувала Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 серпня 2010, 11:49 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації