Вхід | Реєстрація

Сіль, яка допомагає... інтелекту

Кожна господиня, консервуючи влітку овочі та фрукти, знає, що готує не лише смачну страву до зимового столу, але й запас вітамінів до весни для всієї родини. Однак не всі знають про доцільність заміни звичайної харчової солі на йодовану, яка зробить домашню консервацію значно кориснішою, особливо — для дітей.
Як розповіла координатор роботи по подоланню йододефіциту від ЮНІСЕФ, керівник проекту з питань харчування Олена Труш, Україна розташована у зоні природного дефіциту йоду в ґрунті й воді, а відповідно — у продуктах харчування місцевого походження: рослинах, м’ясі та молоці тварин, які ними годуються. Через це негативні наслідки йододефіциту відчуває сьогодні близько 70% населення України, і головний з них — ні, не проблеми зі щитовидною залозою, — а суттєве зниження показників інтелекту.
Світова медицина визнала нестачу йоду основною причиною формування розумової відсталості й незворотних ушкоджень мозку. Так, дефіцит йоду під час вагітності призводить до народження дітей із кретинізмом. Без достатньої кількості йоду підлітки втрачають 10–15 пунктів IQ, а дорослі — працездатність.
Саме тому для українців дуже важливо вживати збагачену йодом сіль. А чутки про її непридатність для приготування їжі та консервування продуктів ґрунтуються на застарілій інформації і часто суперечать одна одній.
Дійсно, раніше сіль в Україні обробляли не дуже стабільною сполукою — йодидом калію, який активно випаровувався і давав специфічний запах. Однак, продовжує пані Олена, ще у 1997 році було впроваджено новий стандарт йодування солі — за допомогою йодату калію. Ця сполука є стабільнішою, не має ніякого запаху і впливу на смак чи колір продуктів, не випаровується за кілька місяців зберігання солі та при термічній обробці. При цьому на ринку досі трапляються окремі партії солі, йодованої за старим стандартом, яку легко впізнати за запахом. Вона не шкідлива, і її також можна використовувати для профілактики йододефіциту, враховуючи термін придатності.
Йодована сіль використовується для виготовлення продуктів харчування у більшості європейських країн, а у деяких з них це навіть заркіплено законом. Наукові дослідження, проведені у 35 країнах світу, засвідчили, що йодована сіль не має негативного впливу на органолептичні якості харчових продуктів, у виготовленні яких використовується. Під час досліджень було перевірено 20 різних продуктів, серед яких — хліб, сир, оброблене м’ясо, мариновані овочі, соуси та приправи.
Отже, йодована сіль цілком придатна для приготування їжі і консервації, а її використання дає нові можливості для розвитку дорослим і дітям.

Автор: Галина ОЗЕРСЬКА, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 серпня 2010, 10:09 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації