Вхід | Реєстрація

Сила, яка зараз прийшла до влади, не хоче «розривати» державу

Сила, яка зараз прийшла до влади, не хоче «розривати» державу
Україна є незалежною вже 19 років і подальша розбудова її державності для кожного громадянина - це «свята справа»!
Про це заявив голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко під час прес-конференції до Дня незалежності України.
«Всі, хто сьогодні живе і працює в нашій державі, причетні до розбудови державності, до розбудови України. Це свято сьогодні є дуже важливими і для влади, і для всього суспільства… Незалежність держави – це свята справа! Про неї вже в якомусь іншому сенсі ніхто не говорить, у тому числі й нинішні очільники держави і чиновники обласної державної адміністрації в моїй особі», - зазначив голова Полтавської облдержадміністрації.
За його словами, у Полтаві та по області відбудеться низка урочистих заходів з нагоди Дня прапора та 19-річниці незалежності держави. Проте, цьогорічне святкування проходитиме без феєрверків.
«24 серпня відбудеться покладання квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку та загиблим козакам. Є ціла програма святкування по обласному центру,  по містах і районних центрах. Завершаться святкування у Полтаві на Співочому полі елементами офіціозу і концертною програмою. Феєрверк відмінили. Деякі обласні центри пишуть до Кабміну ходатайства, щоб дозволили, бо температура змінилася. Ми цього не пишемо і використаємо ресурс, і матеріальні запаси цього феєрверка на День міста Полтави», - розповів Олександр Удовіченко.
Висловлюючи своє бачення незалежності держави, очільник Полтавщини згадав з’їзд у Северодонецьку і можливість розпаду країни навпіл.
 «Пам’ятаєте, «помаранчеві» тоді гнали, як то кажуть, усіх в одну сторону і при цому все робилося експресивно. Севєродонецьк був захисною такою реакцією, щоб показати державі, народу і тим, хто правив тоді  державою, що не можна поступати так, як вони поступали.  Там не  стояло  питання, що треба було «розірвати» державу. Так, були й емоційні виступи, у тому числі й покійних наших соратників – Євгена Кушнарьова з Харкова тощо. Але то, я думаю, від експресії тієї політичної боротьби, яка відбувалася. Тому сьогодні так питання не стоїть. Сила, яка прийшла до влади, так питання не ставить, і тоді не ставила. Розумієте, потрібно було згуртувавшись і, якимось чином, намагатися дати відпір тій ситуації, яка була», - розповів голова обласної організації Партії регіонів.
На уточнююче запитання, наскільки сьогодні Україна є незалежною,  Олександр Удовіченко відповів: «це дискусійна тема, можна дуже довго говорити про різні напрямки».
Губернатор розповів журналістам подробиці останньої розмови з Президентом України Віктором Януковичем під час офіційного відкриття Сорочинського ярмарку. Зокрема,  щодо ефективності механізмів державного управління і прагматичності поглядів керівництва держави  у відносинах з іншими країнами.
«Була у мене розмова з Президентом, коли ми їхали на Сорочинський ярмарок з аеропорту в Миргороді. Він мені почав розповідати про останню зустріч з Володимиром Путіним (прем’єр-міністр РФ – ред.)  у Воронезькій області, де останній займався гасінням пожеж.
Говорили про те, що практично завдяки адміндіям нашого державного механізму, ми не мали чогось подібного, і думаю, що не матимемо того, що відбулося в Росії. І може хтось скептично відносився до тих нарад, які проводив Президент, коли він після цієї поїздки запросив усіх в Крим. Це був форс-мажор. Потрібно було створити реальну робочу обстановку в державі, щоб усі зайнялися пожежною безпекою. Бо розгільдяйство… сьогодні практично всі пожежі від того, що хтось робить підпал, а потім у зведеннях йде інформація, що пожежі трапились через підпал невідомих осіб», - розповів очільник Полтавщини про одну з тем спілкування з Президентом.
 За словами Олександра Удовіченка, останній візит Віктора Януковича в Росію мав вирішити подальшу долю ракетного крейсера «Україна», будівництво якого розпочалося ще за радянських часів (влітку 1984 року на суднобудівному заводі імені 61 комунара в Миколаєві на замовлення військово-морського флоту СРСР розпочалось будівництво - авт.). Військовий крейсер й досі недобудований, але вже руйнується, а тому Україні його доцільніше продати.
«Це така проблема, яку потрібно вирішити. Президент її практично вирішив, завдяки такій жорсткій, прагматичній, партнерській позиції з Путіним і з Російською Федерацією. Так він мені розповів. Сьогодні треба продати цей крейсер Росії, тому що для його добудови потрібно 2 мільярди доларів. Перегнати його в Росію, у Сєверодвінськ, де верфі воєнні російські, неможливо, бо він не дійде своїм ходом. На шляху є дві небезпечні ділянки, де він не пройде і потоне. Тому внесені пропозиції: або давайте на нашому Миколаївському  заводі його відремонтуємо 50 на 50, або купуйте його у нас і добудовуйте цей крейсер», - повідав про подальшу долю крейсера «Україна» Олександр Удовіченко.
І додав, що вирішення подібних проблемних питань із користю для країни – це також одна з складових незалежності.
«Активи держави дають нам можливість займати позицію з одного боку жорстку, з іншого боку – партнерську і  прагматичну. Це один з елементів того, що підтверджує і дає силу владі, так би мовити, користуючись цими роками незалежності далі розбудовувати відносини, які б забезпечували економічну незалежність, які б рухали її вперед. Бо складових незалежності дуже багато. Перш за все, якщо будемо голі й босі, то, безумовно, проблематично буде захищати суспільно-політичні надбання 19 років незалежності», - наголосив голова Полтавської облдержадміністрації.
 

ГУБЕРНАТОР ОЧОЛИТЬ СПИСОК "РЕГІОНАЛІВ" ДО ОБЛРАДИ
Очільник Партії регіонів на Полтавщині розповів і про деякі деталі участі «біло-блакитної» партії у місцевих виборах. Зокрема, він планує очолити список Партії регіонів на виборах Полтавської обласної ради.
«Якщо я - керівник обласної організації Партії регіонів, то зрозуміло, що я буду очолювати список партії до обласної ради», - повідомив Олександр Удовіченко.
За його словами, «біло-блакитна» партія в області має деякі прогалини із партійним будівництвом, бо у кількох районах не встигли вчасно зареєструвати партійні осередки.
«Не тільки Партія Регіонів. Є ці проблеми в інших політичних силах. Бо,  як правило, партійне будівництво відбувається наступним чином – первинна організація, районна… І якщо чесно, то в 7 сільських радах немає сьогодні первинних організацій Партії Регіонів. Ну, немає - що ж... Подивимося, як воно буде. Може будуть ще якісь роз’яснення додаткові. Сьогодні ще є багато питань, і поки що мовчить ЦВК», - зазначив очільник Партії регіонів на Полтавщині.
І додав, що наразі невизначеною залишається ситуація і щодо оптимальної кількості депутатів обласної ради.
 «Ми сьогодні стоїмо перед дилемою кількості депутатів обласної ради. Деякі області  вже голосують за кількість депутатів обласної ради, але ми, поки що, цього не робимо. Згідно нового закону,  в обласній раді повинно бути або 60, або 120 депутатів. Якщо порахувати, що з 60 депутатів – 30 це мажоритарники, а 30 – на всі партійні списки, а піде ж на вибори більше 10 лише основних політичних сил, то можна зрозуміти якаю буде конкуренція. З одного боку 60 депутатів – це малувато, бо буде один представник по мажоритарці з кожного району і 30 – від усіх політичних сил. 120 депутатів – ніби немає такої практики  в Полтавській області. З іншого боку, нічого тут проблемного і немає, тобто, по 2 депутата з кожної адміністративної одиниці. Колись у нас було по 3 депутата. Наразі немає остаточного роз’яснення як це зробити, щоб залишити навіть тих 90 депутатів. Поки що ми не знаходимо варіанта, згідно цього закону», - повідомив Олександр Удовіченко.
Головний «регіонал» Полтавщини запевнив, що його політична сила буде максимально брати участь у виборах до всіх органів місцевого самоврядування.
«Зрозуміло, що наша політична сила буде намагатися максимально брати участь у всіх видах рад і направлятиме своїх представників. Якщо говорити про райони, міста  і про область, то, безумовно, ми будемо  намагатися максимально заповнити свій список мажоритарників по тих округах, які будуть нарізані. Наприклад, в Полтаві буде 25 округів, тобто 50 депутатів буде у міській раді. Якщо десь і не буде (депутатів від партії регіонів), то тут немає нічого страшного і смертельного . Інші колеги прийдуть і будемо з ними домовлятися потім про спільні дії. У нас інших підходів у цьому плані немає», - зауважив Олександр Удовіченко.
 

ПР НЕ МАЄ СВОГО КАНДИДАТА У МЕРИ ПОЛТАВИ, АЛЕ АУТСАЙДЕРА НЕ ПІДТРИМУВАТИМЕ
Невизначеною у Партії регіонів залишається ситуація із кандидатом на посаду міського голови Полтави.
Олександр Удовіченко вкотре визнав, що у лавах Партії регіонів немає власного рейтингового кандидата, який здатен перемогти, проте і не  повідомив кого саме із вже відомих претендентів будуть підтримувати.
«З цього приводу я вже казав і свою позицію, і позицію партійної організації. Нічого, поки що, не міняється. Все як було, так і відбувається.  Якщо чесно, у нас немає своєї кандидатури, яка б могла сьогодні бути рейтинговою і здатна перемогти, навіть якщо вкласти туди серйозний ресурс. За такий період розкрутити, навіть, більш-менш знану у місті людину, я вважаю неможливо. І тому профанацією займатися та імітувати, що ми також свого висунули (кандидата на посаду міського голови - ред.) і будемо за нього боротися, не будемо. Я думаю, що це зовсім нереалістична картина. З  іншого боку є соціологічні опитування, які показують, де сьогодні знаходяться основні претенденти. Їх не так багато. Я просто не хочу сьогодні давати оцінки одному чи іншому. Є плюси і мінуси практично у двох-трьох кандидатів, які сьогодні реальні у цій ситуації», - розповів головний «регіонал» Полтавщини.
І додав, що аутсайдера політичних перегонів Партія регіонів також не підтримуватиме.
«Я думаю, що будь-яка політична сила не хоче бути аутсайдером у своїх оцінках в агітації своїх прихильників за кандидатуру, яка потім програє. Якщо своєї кандидатури немає, то що ж підтримувати того хто програє?  Буде конференція міської партійної організації, я думаю, що там і буде прийнято рішення. У ті процедурні дні і буде визначено. Якщо ви не знаєте останні соціологічні опитування, якщо це не буде потім подаватися як основний лейтмотив прес-конференції, то я можу сказати, що у мене є інформація з різних соціологічних джерел. Одні з даних  – тритижневої давності, інші – тижневої. Наприклад, я довіряю службі Копатько (Євген Копатько – президент соціологічної компанії Research & Branding Group – авт.). Це агентство співпрацювало з нами на минулих виборах тощо. Воно також об’єктивно дає розрив в рейтингах між Матковським і Мамаєм практично вдвічі. А місцеве наше соціологічне агентство з бойким керівником останній раз опитало практично 2000 полтавців. Це серйозна соціологічна процедура. Ситуація - практично 60 на 10. Я б не хотів, щоб сьогодні на цьому педалювали, давайте трохи потерпимо», - повідомив результати останніх соціологічних опитувань Олександр Удовіченко.
Голова облдержадміністрації і очільник Партії регіонів на Полтавщині не схвалює методи ведення агітаційної роботи одним з кандидатів у мери Полтави.
«Мабуть не всім, у тому числі й мені, не зовсім подобається, коли народ, як то кажуть, за «понюшку табака» агітують і він готовий віддати свій голос. Але такий проект працює. Так, є приклади позитивні – ГО «Наш дім Дніпропетровськ», ще були подібні проекти. І є Київський приклад. Про Київ сьогодні офіційно говорити просто неможливо.  Те, що мені Попов (Олександр Попов - виконувач обов’язкiв голови Київської мiськдержадмiнiстрацiї – ред.) кілька разів казав, це передати просто неможливо, який безлад творила київська влада останні декілька років при Чернівецькому. Там катастрофа. Київрада збирається  і з голосу включає в порядок денний півсотні додаткових питань, і всі земельні…І адміністрація ніяк не може на це вливати. Тому поживемо-побачимо. З іншого боку практично  60 тисяч пенсіонерів Полтави, я так розумію, сьогодні готові віддати голоси за Мамая.  При цьому розкладі, розумієте, коли вибори одноразові (відбуваються в один тур – ред.) – це дуже серйозна ситуація», - зауважив Олександр Удовіченко.
І спростував інформацію, про нібито напружені стосунки між міським головою Полтави і головою ОДА.
 «У нас немає проблем у стосунках із мером Полтави Андрієм Матковським. Ми люди демократичні і розуміємо, що шукати бліх у стосунках - це найгірше, що може бути. Для нас – це не є якоюсь проблемою. Сьогодні вранці я подзвонив Матковському  і попросив позайматися питанням паспортизації будинків у підготовці до зими», -наголосив губернатор Полтавщини.
 

ЯНУКОВИЧ ПОДАРУВАВ УДОВІЧЕНКУ НА ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ІКОНУ МИКОЛИ ЧУДОТВОРЦЯ
Під час прес-конференції Олександр Удовіченко відповів і на найцікавіші питання інтернет-користувачів, зокрема щодо розміру своєї заробітної плати і чи піднімалася вона за часів прем’єрства Миколи Азарова?
 «Не піднімалася. Це правда. Зарплата голови обласної державної адміністрації 9 тисяч гривень на фініші, значить понад 10 тисяч гривень «грязними», як кажуть по-народному.  У заступників - від 5 300 до 7 000 гривень. У Валерія Пархоменка 5300 гривень бо у нього немає стажу державної служби. У Володимира Оніщенка – 7125 гривень, бо у нього є стаж. Є формула нарахування цієї зарплати. Начальник Головного управління ОДА отримує 3 200 гривень, начальник відділу ОДА - 2 000 гривень, а спеціалісти 1700-1800 гривень. Востаннє спеціалістам підвищували зарплату на початку 2008 року», - повідомив очільник Полтавщини.
І відкрив таємницю подарунку на День народження від Президента України Віктора Януковича.
«Так склалося  уже не перший рік, що мій день народження, 18 серпня, випадає то на середу, то на четвер. Тому зрозуміло, що ніхто не підганяв ярмарок і його відкриття на це число. Ми завжди офіційно відкриваємо ярмарок на другий день, бо у перший день відбувається заїзд, розміщення тощо. Традиційно керівники держави приїжджали на Сорочинський ярмарок, тому і нинішній Президент побував на відкритті. Я запросив Президента на обід. Треба ж на ярмарку почастувати гостей. Але зрозуміло, що на самому ярмарку це робити просто неможливо, бо є процедура прийому вищих посадових осіб тощо.  Просто на ярмарку наливати борщ є не зовсім правильно по внутрішній процедурі, і з огляду безпеки тощо. Ми зустрілися.  Президент мене привітав і подарував ікону Миколи Чудотворця. Було 5 губернаторів, переважно з сусідніх областей – Черкаської, Сумської, Харківської, Луганської, а також голови обласних рад з Житомира, Харкова, Луганська тощо. Таким чином, все пройшло цивільно, по-людськи і приємно», - підсумував Олександр Удовіченко.

Автор: Світлана Тарасенко, ІА «Новини України»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 серпня 2010, 10:48 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації