Вхід | Реєстрація

Забобони для вагітних

Чи то під впливом гормонів, чи то від незвичності свого «цікавого» стану багато жінок під час вагітності стають надзвичайно стривоженими і забобонними… Лікарі й психологи кажуть, що в цьому немає нічого поганого. Страх зашкодити ще не народженій дитині - явище цілком нормальне. Якщо тільки це не перетворюється на абсурд.
І досі багато українських жінок під час вагітності не стрижуть і не фарбують волосся, а таємницю появи на світ нового члена родини тримають у секреті якомога довше, старанно приховуючи випуклий животик під одягом. Але тільки одиниці з них знають історію виникнення таких «охоронних заходів».
Найпоширеніший і нині звичай не стригти волосся під час вагітності виник дуже давно. Пам’ятаєте біблійну легенду про богатиря Самсона і його кохану Далілу? Секрет велетенської сили Самсона був прихований у його довгому пишному волоссі, тому коли Даліла зістригла волосся у чоловіка, Самсон зробився немічним і безпорадним. Наші пращури вважали, що у волоссі зібрана вся життєва сила людини.
Але найбільше вагітні боялися вроків та нашептів. Здебільшого, цей страх у них підігрівали старші жінки, розповідаючи жахливі історії, які нібито колись мали місце. Вразливість вагітної і пильна увага до неї з боку нечистої сили пояснювали тим, що жінка, яка носить дитя, є ніби на межі між світом мертвих і живих, а відповідно, не належить жодному з них і не перебуває під опікою. Через те вагітна жінка і породілля упродовж певного часу вважалися «нечистими», їм заборонялося пекти хліб, бути хресними матерями, свахами, брати участь у похоронах. Цікаво, що язичницькі погляди на вагітних жінок і породіль як на «нечистих» були пізніше запозичені християнством. За церковними законами породілля упродовж двох місяців після пологів не мала права заходити до церкви.
Для захисту від нечистої сили вагітним жінкам радили носити обереги: залізну голку або ніж, друзки від розбитого блискавкою дерева, вугілля, шматочок цегли від печі тощо. До речі, мішечок із глиною або попелом з печі одразу після народження немовляті прив’язували йому до ручки, як нині прив’язують бирочки у пологовому будинку. Це робилося для того, щоб духи родинного вогнища оберігали і захищали маля, як і його матір під час вагітності.

Любов сильніша нашептів
Велику кількість ритуальних дій вагітні жінки готові виконувати заради однієї мети: щоб дитина народилася здоровою, гарною і щасливою. Проте надмірний страх може набагато більше зашкодити дитині, ніж будь-які нашепти і вроки.
— Здорова турбота про маля не повинна перетворюватися у панічний страх, коли у кожному зустрічному жінка починає вбачати потенційного ворога і кривдника, - говорить психолог Юлія Стадніченко (на фото). - Любов матері до життя, навколишніх та й просто до самої себе принесуть маляті набагато більше користі, аніж усі ритуальні заходи разом. Не кажучи вже про те, що суворе дотримання народних звичаїв, як-от тривале перебування вдома, відсутність свіжого повітря, пасивний спосіб життя, можуть спричинити важке протікання пологів і неправильний розвиток плоду.
Але найкраще - взагалі не думати про можливі проблеми і негаразди, не боятися і не соромитися пишатися своєю вагітністю! Адже не лише близькі люди, а й усі сили природи стають на захист майбутньої матері та її маляти у цей відповідальний період.

А ми не віримо!
Під час вагітності мама однорічного Іллі Ірина Дяченко не дотримувалася жодних забобонів. Перші шкарпетки своїй майбутній дитинці Ірина купила на другому місяці вагітності, всі інші необхідні речі були також придбані до пологів.
— Одного разу мені мама сказала: чому бути, того не оминути, - розповідає Ірина. – І я жила за цим принципом. Наше диво народилось на свято Трійці здоровим і красивим.
Усі 9 місяців майбутня матуся говорила зі своїм малям, відвідувала курси батьківства та робила гімнастику. Ірина переконує, що бути вагітною – це чудово. Радить жінкам не дозволяти поганого до себе ставлення, образ і нічого не жалкувати.

Автор: Тетяна Красельникова, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 серпня 2010, 15:50 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації