Вхід | Реєстрація

Небезпека поруч: поліомієліт!

Санепідслужба Кобеляцького району намагається загострити увагу населення, а особливо батьків, на небезпеці, яка виникла в Таджикистані і має розповсюдження на країни близького зарубіжжя. Небезпека має назву епідемічний паралітичний поліомієліт.
Старше покоління пам’ятає цю страшну хворобу. Але, завдяки своєчасній вакцинації дитячого населення, наша країна, як і багато інших країн, стала вільною від цього страшного захворювання. Імунний прошарок вакцинованого населення тримався на позначці 95 %. Батьки розуміли, що діткам необхідно робити щеплення для того, щоб вони не хворіли на інфекційні захворювання. І ніколи не виникало питання: робити щеплення, чи не робити. Слава Богу, якихось тяжких наслідків після проведених щеплень теж не реєструвалось. Вакцина вироблялась на державних підприємствах, була гарантованої якості, завжди супроводжувалась документами про якість та безпеку.
За останні роки ставлення до імунопрофілактики дещо змінилося. Для цього були і об’єктивні причини, а в багатьох випадках — звичайний піар. Батьки розгубилися: проводити щеплення діткам чи ні? Органи санітарної служби намагалися довести до відома всіх, що альтернативи щепленням немає. Ми намагалися довести: якщо імунний прошарок населення різко знизиться, то повернуться інфекції, про які ми вже майже забули.
Ось цей час прийшов у Таджикистан. У зв’язку з військовими заворушеннями припинилася стабільна схема проведення щеплень серед дитячого та дорослого населення.
Міністерство охорони здоров’я України вперше проінформувало, що станом на 21 квітня 2010 року в Таджикистані зареєстровано понад 120 випадків епідемічного паралітичного поліомієліту, у тому числі 10 смертельних. Основні симптоми захворювання: гострий початок захворювання (92 %), діарея (понос) (20 %), параліч тільки кінцівок (95 %), параліч кінцівок і дихальних шляхів (4 %), параліч кінцівок і обличчя (1 %), параліч обличчя (1 %). На даний час в Таджикистані зареєстровано 564 хворих на поліомієліт. А в Росію завезено 2 випадки.
Епідемічний паралітичний поліомієліт гостре інфекційне захворювання, дитячий спинномозковий параліч, зумовлений ураженням сірої речовини спинного мозку та характеризується переважно патологією нервової системи.
Джерело інфекції, як правило, хвора або безсимптомно перехворіла людина. Зараження найчастіше відбувається при попаданні в рот активного вірусу через забруднені руки та їжу. Механічними переносниками вірусу можуть бути мухи.
Запобігання захворюванню у побуті базується на класичних заходах особистої гігієни: миття рук, заміна білизни, застосування дезінфікуючих засобів для прибирання поверхонь, вживання доброякісноїїжі та води з дотриманням правил гігієни та ін. Звертається увага на будь-які ускладнення у стані здоров’я дітей.
Основним профілактичним заходом є специфічна профілактика (тобто проведення щеплень).
Введення в практику вакцин від поліомієліту забезпечило швидке зниження захворюваності, а на багатьох територіях — повну ліквідацію хвороби.
Україна з 2002 року є вільною від поліовірусу. Поліомієліт проквітає в 4 країнах: Індії, Пакистані, Афганістані. Нігерії.
Зараз з’явилася можливість ввезення поліовірусу в Україну. Щоб цього не трапилося органи державного санітарного нагляду ретельно проводять епідеміологічний моніторинг, велика увага приділяється створенню високого рівня імунітету від цієї інфекції. Щоб не виникло це страшне невиліковне захворювання потрібно щоб показник щепленості проти поліомієліту серед населення району складав 95 %. А у нас в районі він складає 22,8 %.
Тому прохаю всіх батьків, з увагою віднестися до цього повідомлення. Ця інформація не для виконання плану по саносвітній роботі серед населення, а для того щоб всі зрозуміли, що дискусії закінчилися на тему: проводити щеплення діткам чи не проводити. Імунний прошарок і так занадто низький. Якщо попаде інфікована людина на нашу територію — наслідки будуть непередбачливими.
З увагою і повагою прошу виноситися до запрошень медичних працівників на проведення щеплень вашим дітям. Лікарі давали клятву Гіппократа допомагати людям, це наш професійний обов’язок, а ви — батьки повинні вирішувати чи краще бачити свою дитину веселою, жвавою і щасливою чи інвалідом?

Автор: Валентина Семиног, в. о. головного державного санітарного лікаря району


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 серпня 2010, 12:20 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації