Вхід | Реєстрація

Міжнародний фольклорний фестиваль "Калинове літо на Дніпрі"

Міжнародний фольклорний фестиваль "Калинове літо на Дніпрі"
Ось і знову на благословенну полтавську землю, на береги сивочолого Дніпра-Славути до вічно юного міста Комсомольська завітав Міжнародний фольклорний фестиваль "Калинове літо на Дніпрі". Це яскраве феєричне свято народної пісні і танцю вдесяте зібрало з різних куточків світу кращі колективи, щоб презентувати їхні таланти, виконавську майстерність, невичерпний ентузіазм.
Урочистій церемонії відкриттю Х Міжнародного фольклорного фестивалю "Калинове літо на Дніпрі" (21 серпня о 19.00 передувало ряд традиційних програмних заходів. Обідньої пори у залі урочистостей "Вікторія" ПК і Т відбулася зустріч представників делегацій колективів-учасниць "Калинового літа на Дніпрі" з дирекцією фестивалю (І.І. Зеленська, О.В. Меренков) та ЗМІ. У теплій дружній обстановці директор фестивалю І.І. Зеленська та заступник директора фестивалю О.В. Меренков офіційно представили делегацію та вручили їм пам'ятні сувеніри. Гості висловлювали щиру вдячність за можливість брати участь у світі фольклору та оригінальними подарунками.
Знову вулиці нашого міста наповнилися чарівними звуками самобутніх народних мелодій учасників фестивалю, а Театральна площа засяяла усіма кольорами веселки від яскравого національного вбрання представників різних народів світу. Знайомство з культурним надбанням різних народів світу - це свято душі, вибух емоцій, естетична насолода, любов до прекрасного, що існує поряд з нами, а найголовніше - розширення уявлень про народні традиції та звичаї, які складалися протягом багатьох століть у різних куточках світу, та сприяння розвитку відносин України з іншими державами.
Враховуючи, що наш фестиваль має дружні стосунки з іншими фестивалями, на цій зустрічі були присутні президент Міжнародного фестивалю "Зоряний Крим" В. Стрімовський, президент "Форуму слов'янських народів Є. Стрімовська, а також доцент кафедри музичного мистецтва Самарської державної академії культури й мистецтв (Російська Федерація) В. Дриндін.
Бентежно-зворушливо проходило святкове богослужіння у Свято-Миколаївському соборі. У кожного творчого колективу-учасника фестивалю була своя молитва, яка звучала на своїй рідній мові, але всі вони молилися за одне - за спільний успіх справи, заради якої вони зібралися нині тут у центрі України, у м. Комсомольську.
На душі було приємно, радісно, все, що відбувалося тут, вселяло надію у серце кожного, хто був цієї миті у храмі. Задзвеніли радісно дзвони, сповіщаючи про завершення богослужіння. Різнобарвна колона, яку очолювали міський голова С.А. Супрун, його перший заступник Ю.М. Муха, директор фестивалю , начальник відділу культури і туризму міськвиконкому І.І. Зеленська та учасники простяглася через парк, до меморіалу "Козацька могила" та Вічного вогню, де відбулася церемонія покладання квітів. Видовищним ефектним, надзвичайно яскравим був марш-парад колективів-учасників фестивалю вулицями міста, які упродовж години слугували однією театральною сценою для митців з 9-ти країн світу. Розмаїття яскравих кольорів костюмів учасників марш-параду, звуки загальної музики різних народних інструментів злилися в єдиний святковий потік, що простягнувся до Театральної площі міста. На перехрестях вулиць фольклорні колективи різних країн світу демонстрували творчість, традиції своїх народів, пробуджаючи в наших серцях незгасну любов до мистецтва. Адже покликання митців сцени - поєднувати серця людей різних національностей і світоглядів. Особливий бадьорий настрій створював усім своїми бравурними мелодіями Кременчуцький духовий оркестр.
І ось настав момент урочистої церемонії відкриття Х ювілейного Міжнародного фестивалю "Калинове літо на Дніпрі". Урочисто, проникливо прозвучали позивні фестивалю - мелодія пісні "Реве та стогне Дніпр широкий"... Гучно заспівав народним хор "Славутич" пісню "Калинове літо на Дніпрі". Під дружні оплески комсомольчан на імпровізовану сцену вийшли колективи таких країн: Республіка Білорусь, Вірменія, Північний Кіпр, Південна Корея, Литва, Республіка Карелія (Росія), Словенія, Туреччина, Україна.
Почесну місію відкриття фестивалю виконав міський голова С.А. Супрун. Сергій Андрійович щиро привітав гостей, організаторів та учасників фестивалю. Він подякував комсомольчанам за те, що вони небайдужі до народного мистецтва, що не лише плекають власну національну культуру, а й шанують культуру інших народів. Сергій Андрійович побажав фестивалю процвітання і збереження того духу й колориту, який робить "Калинове літо на Дніпрі" унікальним.
Урочиста мить. Оголошено Х Міжнародний фольклорний фестиваль "Калинове літо на Дніпрі" відкритим. Замайоріли на флагштоках прапори країн, які представляють колективи-учасники фестивалю. Щиросердним, яскравим було вітання усім присутнім у цей момент на Театральній площі директора з виробництва ВАТ "Полтавський ГЗК" В.С. Іванова. Настав час святкового гала-концерту. Концертну програму відкрив народний ансамбль народної пісні "Любисток" (с. Князе-Григор'ївка, Херсонська область). А потім колективи з різних країн змінювали на сцені один одного. Святковий концерт набрав оберти. Чудові народні пісні, танці - ця традиційна культура скарбниця дивувала, закохувала у своє мистецтво глядачів. То був справжній вибух променистого народного фольклору, невисихаючого джерела національної сили.

Автор: Таїсія Лиманська, Комсомольська міська рада


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 серпня 2010, 16:17 | komsomolsk | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації