Вхід | Реєстрація

Музиканта задушили його ж підтяжками

Музиканта задушили його ж підтяжками
Черговий фестиваль аматорського мистецтва «Вйо, Кобеляки!», який відбувся в однойменному райцентрі на Полтавщині, був затьмарений убивством відомого в області музиканта і художника Сергія Звенигородського.
Тіло артиста було знайдене вранці 28 серпня поряд із наметовим містечком, в якому проживали учасники фестивалю.
«Повідомлення про виявлений труп надійшло до чергової частини Кобеляцького райвідділу внутрішніх справ о 6.45 ранку», — розповідає виконуючий обов’язки начальника міліції Микола Подобрий. Про страшну знахідку правоохоронців повідомив один із учасників заходу. Рано-вранці він знайшов тіло Звенигородського за 30–40 метрів від наметового містечка.
На місце події одразу виїхала оперативно-слідча група райвідділу внутрішніх справ. Згідно із попереднім висновком експерта, смерть настала між 2 і 4 годинами ночі. Звенигородський помер від механічної асфіксії. Його задушили його ж підтяжками. Слідів боротьби, інших ушкоджень на тілі експерти не виявили. Дещо згодом стало відомо, що зникли мобільний телефон і відеокамера, з якою покійний практично не розлучався. При житті він любив хвалитися, що камеру йому подарував покійний Сергій Кузьменко, лідер легендарного гурту «Брати Гадюкіни».
Міліціонери одразу ж вжили безпрецедентних заходів щодо пошуку злочинця. Версія про самогубство навіть не розглядалася. На місце події прибув майже весь особовий склад райвідділу міліції. Через кілька годин до пошуку долучилися кінологи та фахівці експертно-криміналістичного центру, які прибули з Полтави. Правоохоронці опитали всіх мешканців наметового містечка. У всіх артистів відзняли відбитки пальців і переписали номери мобільних телефонів. Це викликало невдоволення у декого з учасників фестивалю. Але спротиву міліціонерам ніхто не чинив.
Уже наступного дня по Кобеляках і області поповзли страшні чутки, пов’язані з убивством на фестивалі. Говорили про те, що вбитого перед смертю зґвалтували, що його не задушили,  а зарізали, що вбивство пов’язане із політичними мотивами. Нібито Звенигородський мав виконати кілька пісень, у текстах яких критикував українську владу. Називали всезнаючі обивателі й прізвища убивць — кількох молодих жителів Кобеляк, яких буцімто вже затримали правоохоронці.
Микола Подобрий категорично заперечив подібні чутки. Він підтвердив лише зникнення особистих речей загиблого. За неофіційною інформацією, в крові Звенигородського була виявлена велика кількість алкоголю. Можливо, це й стало причиною того, що він не виступив у перший день фестивальної програми.
Виконуючий обов’язки начальника міліції також підтвердив факт затримання кількох молодих жителів Кобеляк. Але, за його словами, це аж ніяк не пов’язано із вбивством. Молоді люди притягнуті до відповідальності за дрібні правопорушення. Одному із них суд призначив міру покарання у вигляді 5 діб адмінарешту, інші сплатили штраф.
Не дивлячись на всі розшукові дії, по «гарячих слідах» злочин розкрити не вдалося. Та Микола Подобрий запевнив, що кримінальна справа по статті 115 КК України порушена, слідство ведеться, і у нього є відповідні напрацювання. Більш детальну інформацію в інтересах слідства він відмовився розголошувати.
Нам удалося зв’язатися по телефону із організатором фестивалю «Вйо, Кобеляки!» Мирославом Кувалдіним. Він вважає те, що сталося, трагічним збігом обставин. Мирослав сказав: «Ось зараз ми говоримо, а в цей час десь вбивають людину. Я розумію, що зараз фестиваль, його учасники, організатори знаходяться ніби під мікроскопом. Аякже, організований захід, а тут таке. Аби Маріо (Звенигородського) вбили десь на кухні, то ніхто б такого шуму не зчиняв. Я вважаю, що його вбили із корисливих мотивів, якомусь негіднику впала в очі відеокамера».
— Чи не вважаєш ти, що міліціонери «перегнули палицю», знімаючи відбитки пальців у всіх учасників фестивалю?
— Мені важко це коментувати. Я ж не міліціонер і не правозахисник. Але і їх, правоохоронців, можна зрозуміти. Сотні людей, і серед них — убивця. Потрібно ж його якось шукати.
— Якою буде подальша доля фестивалю? Чи збираєшся «зав’язувати» із цим через трагедію?
— Ні в якому разі. Повторюю — це була трагічна випадковість. І припиняти через це фестивальну діяльність не збираюся. Тим більше, що ні міліція, ні влада подібних вимог не ставлять. Усі старалися, щоб усе було добре. А тут — на тобі. Можливо, в подальшому потрібно більше уваги приділяти саме безпеці».
Охорону проведення заходу в Кобеляках забезпечували співробітники місцевої міліції та козаки із Міжнародної академії козацтва. Вони несли чергування до 2‑ї години ночі..

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 вересня 2010, 12:57 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації