Вхід | Реєстрація

Базаряни проти підняття орендної плати

Базаряни проти підняття орендної плати
На новосанжарському ринку виник черговий конфлікт між керівництвом райспоживспілки та приватними підприємцями.
Причиною непорозуміння між торгівцями і господарями ринку стало збільшення орендної плати майже удвічі.
— Орендну плату підняли із 1‑го червня, — розповідає одна із приватних підприємців, — але платити збільшену ціну погодились не всі. Спочатку нас було 80 чоловік. Ми намагались добитись від голови райспоживспілки Сергія Ворошила якогось пояснення: чому нам встановили гранично допустиму ціну?! Зустрітися із нами він не захотів, натомість на підприємців почали тиснути просто якимись жандармськими методами. У торгівців продуктами відключали електроенергію, іншим взагалі погрожували витягти контейнер за межі ринку. Так більша частина змушена була прийняти нові умови і платити вдвічі більше. Тепер нас залишилось 17 чоловік, які готові стояти до останнього і відстоювати свої права у суді.
Орендна плата кожного окремого підприємця залежить від займаної ним площі. І за новими розрахунками вона дійсно збільшується майже у два рази. Якщо у моєї співрозмовниці до 1‑го червня орендна плата складала 119 гривень, то тепер вона має платити за місяць 234 гривні.
— При розрахунку калькуляції, вони порахували і незадіяну зараз площу ринку, за яку вони, звичайно, також платять, — втрутилась інша базарянка. — І розкидали цю суму відрахувань за землю при розрахунку нашої орендної плати. Виходить, що ми маємо платити і за порожнє місце, яке незадіяне керівництвом ринку?!
— Ну чого одразу піднімати плату на 98 відсотків? — риторично запитує власниця контейнера. — Хай би на 50, ми б ще це зрозуміли, але збільшити майже удвічі — це перебор.
Ті сімнадцять підприємців, які не погодились із збільшенням орендної плати, зараз продовжують розраховуватися за старою ціною. Аби відстояти свої права, вони найняли юриста, який збирає матеріали для судового позову. Власники торгових місць намагалися іще раз зустрітися із Сергієм Ворошилом, але, за їх словами, він відмовився від цієї зустрічі. Тому, аби дізнатися причину різкого збільшення орендної плати, ми вирушили до райспоживспілки.
Вислухавши журналіста, Сергій Ворошило вичерпно прокоментував ситуацію.
— Ви розумієте, що це не наша видумка?! Це зроблено відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка, — пояснив Сергій Васильович. — Ми подали до економічного відділу ОДА свої розрахунки і вони погодили нову ціну на рівні 3 гривні за два квадратних метри. А ми взагалі хотіли встановити ціну у 5 гривень. Тільки так ринок міг би якось вийти на рівень окупності. Зараз при кращому розвитку ситуації ми вийдемо на «нуль».
За словами голови райспоживспілки, законність встановлення нового розміру орендної плати перевіряли прокурор та інспекція з цін. І ніяких порушень не виявили.
— Величину орендної плати ми встановлювали, враховуючи рівень інфляції і нову оцінку землі, — повідомив Сергій Ворошило. — Ніяких цифр із потолка ми не брали.
Щодо підприємців, які відмовляються платити збільшену орендну плату, то позиція райспоживспілки однозначна.
— Ми кожному із цих підприємців направили персональні листи, — говорить керівник райспоживспілки. — У них, зокрема, зазначено наступне: якщо підприємець до 5‑го вересня відмовиться прийняти нові умови договору та укласти додаткову угоду, то ми змушені будемо передати матеріали до господарського суду Полтави. Крім того, коли термін договору із цими підприємцями скінчиться, ми не продовжимо його на наступний термін.
Наприкінці нашої розмови Сергій Ворошило для прикладу навів уривок розмови із одним із підприємців.
— От він почав обурюватися дуже високою, на його думку, орендною платою. А я йому і кажу: «Міша, а продай мені щось за троячку!». А він мовчить. Тому що нічого зараз за ту троячку не купиш, а платити три гривні, виходить, дорого.
Ситуація перейшла у стадію напруженого чекання. Жодна із сторін не збирається поступатися і кожна впевнена у тому, що правда на її боці. Конфлікт зможе вирішити лише суд, який незабаром, напевно, таки відбудеться.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 вересня 2010, 12:11 | Нові Cанжари | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації