Вхід | Реєстрація

Винятків для підприємців з малим прибутком немає

Місяць тому представники управління Пенсійного фонду оприлюднили інформацію, відповідно до якої фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), зобов’язані сплачувати страхові внески у розмірі близько трьохсот гривень щомісяця.
Ми задали з цього приводу кілька питань представнику юридичної компанії «Наталія Субота і партнери» адвокату Андрію Нечипоренку.
— Якщо прибуток платника єдиного податку складає суму, меншу за мінімальний розмір заробітної плати і він не має змоги сплачувати страховий внесок у повному розмірі, чи є для нього альтернатива?
— Починаючи з липня 2010 року платники єдиного/фіксованого податку повинні сплачувати як єдиний податок, так і внески до пенсійного фонду. Жодних винятків за таких обставин, на жаль, немає. Не є винятком і відсутність доходу у платника єдиного/фіксованого податку, а також фактичне тимчасове припинення ведення підприємницької діяльності.
Виходом з ситуації є або перехід на загальну систему оподаткування, або припинення підприємницької діяльності ФОП у відповідності до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців». Доцільність прийняття одного з таких рішень має розглядати кожен підприємець індивідуально, виходячи з фінансових показників.
Кардинально вирішити для підприємців цю ситуацію можна шляхом ініціювання та реалізації цивілізованої реформи в системі спрощеного оподаткування (проект Податкового кодексу не враховується, оскільки він не є цивілізованою реформою).
Чинне законодавство не містить такого поняття, як призупинення підприємницької діяльності на деякий строк з будь-яких підстав. Фізична особа — підприємець може лише припинити свою діяльність шляхом скасування свідоцтва про державну реєстрацію ФОП.
При прийнятті рішення про перехід на загальну систему оподаткування визначальними мають бути фінансові показники платника єдиного/фіксованого податку та економічна доцільність, які у кожному випадку мають визначатися самостійно.
— Які є права у «спрощенців»? Чи має право платник єдиного податку на відшкодування витрат під час лікарняного?
— Фізична особа — платник єдиного податку відповідно до законодавства України має право отримувати матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (іншими словами, лікарняні) та витратами, зумовленими похованням.
Відповідно до частини 7 статті 2 Указу Президента «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва», частина єдиного податку у розмірі 15 відсотків (у тому числі до Державного фонду сприяння зайнятості населення — 4 відсотки) перераховується на обов’язкове соціальне страхування. Таким чином, приватний підприємець здійснює опосередковану сплату страхових внесків, а отже є застрахованою особою.
Частиною 1 статті 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» визначено, що право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, мають застраховані громадяни України.
Інструкцією про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженою постановою правління Фонду від 26.06.2001 р. № 16, передбачено, що фізична особа-підприємець, платник єдиного податку, є одночасно страхувальником та застрахованою особою.
Відповідно до частини 4 статті 6 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», фізичні особи-підприємці мають право на забезпечення за цим законом за умови сплати страховику внесків.
Оскільки частиною 7 статті 2 Указу Президента «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» встановлено, що 4 % розміру єдиного податку спрямовується до Державного фонду сприяння зайнятості населення, то фізична особа-підприємець, що сплачує єдиний податок, має право на забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Автор: Підготувала Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 вересня 2010, 12:21 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації