Вхід | Реєстрація

Ми погано дбаємо про картоплю

27‑го серпня на запрошення селищного голови Нові Санжари відвідали представники Полтавської обласної сільськогосподарської дорадчої служби, які давали поради з вирощення городини та квітів.
У приміщенні Новосанжарської музичної школи вони зустрілися із представниками різних колективів селища.
— Зараз кардинально змінюється клімат,— зауважив дорадник Валерій Даниленко. — Це призведе до зміни біорізноманіття в регіонах, з’являться чужорідні рослини й тварини. Звичайно ж, пересунуться кліматичні зони. Зросте частота екстрених природних ситуацій і різкість коливань погоди: посухи — зливи. Тому ми повинні звикати до цього самі й пристосовувати своє сільське господарство.
Та у цьому є й свої переваги, передовсім — можливість вирощувати декілька урожаїв на рік — весною та осінню. І звичайно ж, впровадження у виробництво південних культур, стійких до спеки та нестачі води. Але щоб отримати ці переваги, ми повинні опанувати нові технології вирощування сільськогосподарської продукції та квітникарства. Цими порадами з жителями Нових Санжар, власне, і поділилися дорадники Олена Дубина та Валерій Даниленко.
— У цьому році найбільша проблема — картопля, — розповідає Валерій Іванович. — Вона дала мінімальний врожай. Але є господарства, які отримали високі та якісні врожаї картоплі. Я й сам на 1 сотці своїх грядок отримав картоплю у відношенні 1 до 13.
Маючи такий досвід, Валерій Даниленко, агроном дорадчої служби, вирішив поділитися секретами вирощування картоплі. Передовсім потрібно подбати про її підготовку до посадки. Це потрібно робити з осені. Спочатку треба прозеленити її на свіжому повітрі, але не під прямими сонячними променями. Рекомендується оброблення слабким розчином марганцю або мідним купоросом. Це вбереже посадочну картоплю від гризунів та грибкових інфекцій. Навесні перед посадкою картоплю бажано протравити від жуків.
— Для картоплі та людей, які її вживатимуть, — говорить Олена Дубина, — краще, якщо її протравити перед посадкою.
— Але ж це не захищає картоплю на весь період дозрівання! — чути заперечення із залу. — І незабаром її доводиться збризкувати ще й зверху, щоб жуки її не їли!
— Якщо на картоплі після її відцвітання з’являться жуки, то це добре, — відповідає Олена Миколаївна. — Ви уявляєте, яку б картоплю ви їли, якби до самого збору врожаю на ній не було жучка. Радійте, що яд вийшов і її можуть їсти не тільки жуки, а й ви!
Перед посадкою грядки потрібно збагатити поживними речовинами — органічними чи мінеральними добривами. Причому, органіка — важкодоступне добриво і використовується рослиною на 2‑й рік. Його потрібно вносити з осені один раз на 3–5 років. Але є й свої переваги цього добрива — воно покращує структуру ґрунту. Та в спеку — шкідливе.
Усе ж фахівці радять щорічно вносити мінеральні добрива (нітроамофоску, селітру, карбамід), адже вони легкодоступні — рослина використовує їх відразу після внесення при умові наявності вологи. Таке добриво вноситься щорічно.
Як захистити рослини від високої температури? Це питання після пережитого надспекотного літа зараз хвилює кожного. І експерти сільськогосподарської дорадчої служби дають на нього відповідь.
— Ідеальна температура для життя рослин 24–32 градуси, — розповідає Валерій Іванович. — При вищій температурі потрібно покривати ґрунт мульчею (солома, стружка, торф), або ж агроволокном. Рекомендовано також створювати природні куліси (між рослинами саджати по 1–2 рядки кукурудзи або соняшника). Зараз актуальним стає використання вертикальних грядок та полив у ранкові години.
Потім Олена Дубина запропонувала поговорити про рослини «для душі». Вона розповіла, що сьогодні в моді природна простота. Актуальним є все, що нагадує сільське життя.
— При оформленні садів, ділянок, — зазначила вона, — використовується натуральне дерево та камінь, мінімум рослин та максимум води. Аптекарські городи та овочеві грядки — головні тренди садового дизайну.
Присутні прослухали поради про умови, догляд та використання різних видів декоративних рослин та квітів. Прощаючись, дорадники подарували присутнім насіння момардіки (китайського огірка), мангольта (листового буряка) та декоративного кабака. Також учасники зустрічі отримали брошурки з проектами благоустрою присадибних ділянок, організацією домашніх водоймищ, альпійських гірок та вирощування різних видів квітів.

Автор: Наталія РЯБЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 вересня 2010, 13:01 | Нові Cанжари |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації