Вхід | Реєстрація

Хочу хатку збудувати. Кожен має право на землю, але на всіх її не вистачає

Вільної землі під садибну забудову в Кременчуці немає, стверджує головний архітектор міста Віктор Труш. Однак щомісяця до мерії надходить понад 100 заяв громадян з проханням надати ділянку. Заяви деяких задовольняють.
Кожен громадянин України має право на 10 соток землі. Так значиться у Земельному Кодексі. Кременчужани – народ у законах обізнаний і прагне реалізувати їх на практиці. За правилами, щоб отримати ділянку, треба написати заяву на ім’я міського голови, віднести її до громадської приймальні на вул. Першотравневій, 1 і чекати на швидку відповідь. Бо, як свідчить невтішний досвід пересічних громадян, ділянку землі під садибну забудову в Кременчуці отримати дуже складно.

Хто не встиг, той запізнився
Генеральний план забудови міста, затверджений 2 роки тому, передбачає створення кількох нових житлових масивів індивідуальної забудови:
- між вул. Комінтерну і вул. Рокитнянською та продовженням вул. Залізничної;
- у районі вул. Радянської Армії;
- уздовж Набережної лейтенанта Дніпрова в районі вул. Моріса Тореза;
- уздовж траси мостового переходу – на частині існуючих колективних садів.
Ці масиви тільки в планах, а землю там вже давненько розібрали. Навряд чи ті, хто скромно пише заяви до громадської приймальні і чекає.

Знайди сам
Не сподіваючись на «милості» від влади, можна піти іншим шляхом: самому обмилувати собі ділянку і просити у влади дозволу на будівництво. Саме таких звернень до управління земельних ресурсів міськвиконкому щомісяця надходить кілька десятків. З початку 2010 р. управління опрацювало близько 800 заяв на виділення землі.
— Відшуковують клаптики землі між присадибними ділянками, десь на околицях, аж під Деївську гору вже дісталися, претендують на розвалені приватні будинки і ті, на які втрачено паспорти, наступають на сквери і зелені зони, водоохоронні смуги, зони рекреації, - коментує начальник управління земельних ресурсів міськвиконкому Тетяна Дворова. - Переважна більшість заяв, що надходять, стосуються проблемних ділянок. Ми робимо запити до всіх служб: МБТІ, міського архіву, податкової інспекції та податкової міліції, Держкомзему - і вже на сесію міської ради виносимо рішення «задовольнити» або «відмовити». Практично майже всі рішення йдуть на відмову: на 5 дозволів 60 відмов.

Мрії про «Озерний»
Мікрорайон «Озерний», що планують створити на території колишніх артскладів, окрема тема котеджної забудови. Охочих мати там приватний будинок чимало. Починаючи з 2005 р., до мерії надійшло близько 400 заяв на виділення землі на цій території, але жодної ділянки ще не виділено. Всі заяви пронумеровані і зберігаються в шухляді міського управління земельних ресурсів до слушної години. Вона настане, коли з’явиться інвестор, котрий зголоситься вкласти гроші в територію.
— «Озерний» – це інвестиційний проект, за підрахунками, у будівництво інженерних мереж і планування території необхідно вкласти близько 87 млн грн. У бюджеті таких коштів немає, індивідуальним забудовникам ці витрати теж не під силу, тож підняти «Озерний» може лише інвестор, - констатує головний архітектор міста Віктор Труш.
Офіційна вартість однієї сотки землі у Кременчуці сьогодні становить від 5 до 8 тис. грн залежно від району.

Приватний сектор у центрі міста готують до переселення
У вересні на громадське обговорення будуть винесені Правила забудови Кременчука, відкореговані згідно з новим Генеральним планом міста. Правила дають уявлення про те, яким в ідеалі має бути Кременчук майбутнього. Наприклад, центр міста – суто офісно-діловий, без промислових підприємств, без приватної житлової забудови. За рахунок інвесторів підприємства планують перенести на околиці, а на місці приватного сектора звести багатоповерхові будинки.
— Я вважаю, що в центрі не повинно бути приватної забудови, тут транспортні розв’язки і значна загазованість повітря, - зазначає головний архітектор міста Віктор Труш.

Автор: Інна Данилова, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 вересня 2010, 10:58 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації