Вхід | Реєстрація

Цінна знахідка до 90-річчя Миргородського краєзнавчого музея

Миргородський краєзнавчий музей відзначає 90-річчя своєї діяльності. Саме в ці дні в Миргороді було виявлено цінну знахідку - унікальний альбом із олівцевими малюнками столітньої давнини. Їхній автор - Василь Дмитрович Омельченко (на знімку) (1884 - 1942), миргородський художник перших десятиліть ХХ століття, подвижник музейної й пам'яткоохоронної справи, науковий працівник і директор Миргородського краєзнавчого музею в 20-х - 30-х роках.
Василь Дмитрович був палким патріотом України. З юних літ, у 1898 - 1903 роках, він навчався в Миргородській художньо-промисловій школі ім. М.Гоголя, де його ідейним і творчим наставником був відомий художник і мистецтвознавець Опанас Георгійович Сластьон. Згодом Омельченко служив учителем малювання в навчальних закладах Лубен, а з 1921 року став заступником директора й директором Миргородського наукового і художньо-промислового музею, заснованого О.Сластьоном.
Важко переоцінити зроблене Омельченком для збереження пам'яток історії й мистецтва в нашому краї.
Він розшукав, зафіксував, обстежив і описав чимало залишків старовини на Миргородщині, серед них - хату козацько-старшинської родини Ломиківських у Шахворостівці, палац Муравйових-Апостолів у Хомутці, пам'ятки козацької доби у Великих Сорочинцях. Чималих зусиль доклав до заснування Великосорочинського літературно-меморіального музею М.В.Гоголя. Зберіг і перевіз до Миргорода сотні речей музейного значення зі сплюндрованих поміщицьких садиб. Під час шаленої антирелігійної пропаганди й руйнування владою церков він рятував сакральні раритети, старовинні метричні книги. Навчав і виховував молодь, створивши при музеї гурток світознавства.
За часів сталінщини, 1934 року В.Омельченко був репресований як "український націоналіст", протягом трьох років відбував покарання на лісоповалах Півночі; 1939 року його заарештували й ув'язнили вдруге. Помер він 16 жовтня 1942 року в Миргороді, похований на цвинтарі неподалік від церкви Іоанна Богослова.
Василь Омельченко як художник написав кілька картин з історичної тематики для потреб Миргородського музею. Такими були, наприклад, картини "Похід запорожців на війну", "Вітряки на толоці 1909 року", малюнки, на яких він зафіксував пам'ятки миргородської давнини.
На жаль, жодна з цих робіт В.Омельченка не збереглася до нашого часу. Тож знайдення цілого альбому досі не відомих малюнків Василя Дмитровича неабияк утішило нинішніх працівників Миргородського краєзнавчого музею.
Альбом зберігся в родині його небожа - миргородця Миколи Семеновича Омельченка. До альбому ввійшли малюнки, ескізи художника, датовані1900 - 1913 роками. Здебільшого, це миргородські краєвиди, з яких постає наше місто та його околиці початку минулого століття: затишні куточки старого міста й навколишніх сіл, хати з криницями й журавлями, сільські подвір'я зі стодолами й клунями, рублені комори, старі вітряки, містки, краєвиди з річкою, рибалками на човні тощо.
Миргородський краєзнавчий музей планує невдовзі зробити виставку малюнків В.Д.Омельченка.

Автор: Людмила Розсоха, заступник директора з наукової роботи Миргородського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України.


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 вересня 2010, 17:10 | Миргород | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації