Вхід | Реєстрація

Сік — усьому голова

Можете їсти будь-що, в будь-якій кількості та поєднанні, проте при цьому між їдою пийте овочеві та фруктові соки, щоб ліквідувати дефіцит вітамінів, який ми створюємо в організмі, поїдаючи проварену, просмажену, пропечену їжу. Головне, щоб ви пили ці соки щоденно.
Норман Уокер.


Для нормальної життєдіяльності людини потрібно, щоб їжа поставляла понад 600 речовин, 96 % яких справляють лікувальний вплив на організм. Треба зауважити, що ці речовини (майже всі) є в плодах саду та городу, а деякі містяться лише в них. Тому соки як джерело живлення складових нашого тіла надзвичайно корисні.
У пору щедрої осені маємо багато овочів, фруктів та ягід. Але перед кожним може постати запитання: є бажання пити соки, та з чого почати? Адже відомо, що кожен плід має свій смак, свій хімічний склад і пов’язаний із цим вплив на організм, на його окремі системи. Так само індивідуальний кожен організм, кожен має свої проблеми. Тож перед початком домашньої сокотерапії потрібно ознайомитися з властивостями соків і «приміряти» їх до свого самопочуття. А найрозумніше — порадитися з лікарем.

Овочеві соки
Про них детально написано в книзі американського доктора наук Н. Уокера «Живі овочеві соки», виданій у Нью-Йорку ще в 1972 році. Вітчизняні вчені значення сокотерапії не надавали, тож і нині популярна література часто користується набутками американських натуропатів.
Вони виявили надзвичайну корисність морквяного соку, тому ввели його до 60 % рецептів сумішей соків, складених для лікування різних хвороб. Отож, морквяний сік підвищує імунітет, нормалізує діяльність травного тракту та печінки, виводить холестерин, солі та зайву жовч, поліпшує функцію щитоподібної залози, зір, стан шкіри, розширює судини, заспокоює нерви, запобігає розвитку онкологічних утворень та ожиріння. Словом, як зазначив Уокер, «допомагає приводити весь організм до нормального стану».
Буряковий сік — найцінніший, якщо йдеться про кровотворення та поліпшення складу крові. Його рекомендують щоденно пити жінкам, особливо в разі розладів місячних та в клімактеричний період (у суміші з морквяним, але починати з 1 ст. л. бурякового, довести вміст бурякового до третини суміші, не більше. Цей сік потрібно трохи відстояти в холодильнику, десь 1–1,5 години). Це також чудовий очисник нирок, печінки, жовчного міхура, статевих та передміхурової залоз (у цьому разі рекомендують суміш соків моркви, буряків та огірків у пропорції 10:3:3).
Завдяки тому, що буряковий сік знижує рівень холестерину в крові та очищає судини, його вживають за гіпертонії — це один із найефективніших засобів.
Томатний сік справляє протимікробну, протизапальну, жовчо- та сечогінну дію, зміцнює капіляри, очищає судини, знижує ризик виникнення онкологічних хвороб. Особливо потрібен чоловікам для запобігання захворюванням передміхурової залози. Щоб не пити томатний сік із сіллю, від чого корисність набагато знижується, варто після приготування покласти на 10–15 х в. два подрібнених зубки часнику.
Капустяний сік — це джерело великої групи вітамінів, зокрема вітаміну С, калію, натрію, заліза, корисний як такий, що стимулює обмін речовин, перешкоджає утворенню надмірного жиру, поліпшує роботу серця, усуває головний біль, зміцнює нерви, гоїть рани. Але особливо вживаний у разі хвороб дихальної системи, жовчного міхура, печінки, селезінки, атонії кишок. Теплий сік свіжої капусти вживають по половині склянки 2–3 рази на день за годину до їди у разі запалення слизової оболонки, виразки шлунка (за зниженої кислотності).
Людям з підвищеною кислотністю шлункового соку та гіперактивною функцією щитоподібної залози капусту не варто вживати.
Селеровий сік (із листя та кореня) зміцнює організм, стимулює його очищення після фізичного та розумового напруження. Допомагає за підвищеного тиску, імпотенції, ревматизму, депресії, артриту, мігрені. Сечогінний засіб.
Картопляний сік перешкоджає виділенню кислоти, тому його використовують у разі гастриту та виразки шлунка з підвищеною кислотністю шлункового соку (пити по 3/4 склянки натще за 1 годину до їди, за 10 діб — перерва). Також добрий сечогінний засіб.
Гарбузовий сік корисний для серцево‑­судинної, нервової систем, у разі захворювань нирок, печінки, сечового міхура, захищає від раку та катаракти. Незамінний для товстунів, діабетиків та чоловіків, що страждають від запалення передміхурової залози (в останньому випадку рекомендують пити по склянці соку на день упродовж двох-трьох тижнів).
Часниковий сік швидко очищає організм: судини — від згустків холестерину, бронхи — від накопичення слизу, травний тракт — від паразитів. Підвищує опірність до онкологічних захворювань. Його краплями додають до інших соків або вживають з молоком.

Фруктові соки
Найдоступніший яблучний сік «дає організмові все, що йому потрібно». Виводить зайвий холестерин, щавлеву кислоту, радіонукліди, зайву рідину. Зміцнює серцево‑судинну та легеневу системи, знижує ризик розвитку анемії, інфаркту, раку, ожиріння.
Кавуновий сік завдяки сечогінному ефекту корисний за будь-якої інтоксикації в організмі, підтримує нормальний стан серцево‑судинної системи, благодатно діє на нирки, поліпшує стан хворих у разі хвороб суглобів: подагри, артриту, тощо.
Виноградний сік ідеально нормалізує калієво‑натрієвий баланс в організмі (у разі набряків), відновлює сили після хвороб та тяжкої фізичної чи розумової праці, заспокоює нерви, нормалізує склад крові.
Грушевий сік зміцнює капіляри, справляє оздоровчу дію за порушень серцебиття, в разі запалення сечового міхура та запору, сечогінний. Можна вживати діабетикам.
Калиновий сік нормалізує кров’яний тиск, поліпшує кровотворення, справляє ранозагоювальний вплив, тому корисний за виразкової хвороби, внутрішніх кровотеч, хвороб печінки та жовчного міхура, кашлю.
Обліпиховий сік дуже цінний як джерело багатьох вітамінів та мінеральних сполук. Він регулює обмінні процеси, справляє заспокійливу, протизапальну, знеболювальну, ранозагоювальну дію, знижує рівень холестерину в крові.

Автор: «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 вересня 2010, 12:16 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації