Вхід | Реєстрація

Полтавщина виробила перші 5 тис. тонн цукру

На сьогодні в Полтавській області викопали 175 тис. тонн цукрових буряків. З них на цукор переробили 75 тис. тонн. Середня урожайність буряку наразі становить 247 центнера з гектара, цукристість — 16,41%, що є нижчим за минулорічні показники.
Готовність до сезону цукроваріння керівництво області вивчало на сьогоднішній апаратній нараді в облдержадміністрації. За підрахунками спеціалістів, цукрові заводи Полтавщини зможуть повністю забезпечити регіон власним цукром. Проте, у зв'язку з погодними умовами та підвищенням ціни на газ, особливо низьких цін очікувати не доводиться.
«Постановою Кабміну мінімальна ціна буряку встановлена 350 грн. за тонну, а за цукор - 5 тис. 100 грн. з ПДВ. Проте виробники, не отримавши цьогоріч ніякої дотації з держави, реальну собівартість цукрового буряку обраховують у 390- 400 грн. за тонну. А реалізувати за 350 грн. для них буде просто збитково», - сказав заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Семен Москаленко.
Також, за його словами, Полтавщині доведена квота виробити 404 тис. тонн цукру. Проте, через відсутність необхідної кількості сировини, реально прогнозують виготовити близько 300 тис. тонн.
Проблемою цьогорічного сезону цукроваріння є те, що значна кількість корнеплодів уражена бактеріальними гнилями - 5-10%. Така сировина практично не зберігається і потребує переробки просто з поля, без складування у кагатах. Навіть буряк, який добу пролежав на полі, уже має специфічний запах. Найбільший відсоток ураження корнеплодів у Кобеляцькому, Чутівському, Карлівському, Полтавському районах. Керівники цукрозаводів говорять, що це значно ускладнює роботу та знижує темпи виробництва. Зокрема, 1 кг. гнилі забирає близько 4 кг. цукру. На ряді цукрових заводів працюють мобільні бригади, які зі стрічки конвеєра відбирають та викидають гнилий буряк.
Загалом, в області підлягає збиранню 72, 5 тис. га. цукрових буряків. За площею посіву Полтавщина займає друге місце після Вінницької області і становить 14% загальної площі у державі. Найбільше посівів буряків у Лохвицькому, Лубенському, Шишацькому районах. До кінця збирання очікують, що середня урожайність в області складе близько 300 центнерів з гектара.
На сьогодні всі цукрові заводи області розпочали роботу. Прогнозується, що всього на них надійде близько 2 млн. 100 тис. тонн сировини.

Автор: Ольга Лазаренко, poltavanews.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 вересня 2010, 16:25 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації