Вхід | Реєстрація

Візьму дитину на виховання… дорого!

Неофіційний вступний внесок до дитсадку – 200-300 грн. «Скільки-скільки?», – перепитала кременчужанка Ольга, коли в дитсадку їй назвали суму благодійного внеску. Наразі дошкільнята обходяться своїм батькам не дешевше, ніж першокласники.
— Щоб влаштувати свого онука з Піщаного в дитсадок у Кременчуці, потрібно понад 1,5 тис. грн. Завідувачка каже: «Розумію, що дорого, але що мені робити? Сантехніка стара, спонсори приходять від виборів до виборів, а діти чекати не можуть»,  – розповідає мешканка с. Піщане.
Кременчужанка Ольга говорить, що їй місце у дитсадку коштувало 800 грн: «Гроші не брали, дали список, де були зазначені будматеріали, якої марки і виробника, ще й магазин дешевий підказали».
За словами кременчуцьких матерів, у кожному дитсадку просять різні суми, коли приймають новеньких, найчастіше – 200-300 грн, але максимум сягає майже 1000 грн. Начальник міського управління освіти Геннадій Москалик говорить, що в дитсадках немає вступних внесків, а от добровільна благодійна допомога не заборонена:
— У дитсадках можуть приймати благодійну допомогу у вигляді коштів, матеріальних цінностей та послуг. Якщо батьки не бажають або не мають змоги допомогти дошкільному закладу – вони мають право відмовитися, нічого не пояснюючи.
За словами батьків, частіше допомагають не грошима, а матцінностями  – дитсадки просять купити новий кран, унітаз, постільну білизну, привезти машину піску. Також добре розповсю­джена й інша валюта під кодовою назвою «приварити-прибити», адже чоловічих рук у господарстві не вистачає.
«Панорама» знайшла і такі родини, де дошкільнят влаштували у дитсадок абсолютно безкоштовно, хоча потім все одно доводиться сплачувати вже за поточні витрати: канцтовари, миючі засоби, іграшки. Щомісяця батьки в кременчуцькі дитсадки віддають в середньому 30 грн, а повний перелік необхідних речей на 1 вересня потягнув на 200-300 грн.
— Діти – це наше багатство, тому що їм так багато потрібно! – жартує Наталія, мати двох дітей. – Ми, батьки, не проти допомагати дитсадкам, але деякі прохання нам не по кишені. Наприклад, у списку канцтоварів вихователь вказує не просто пластилін, а чеський за 30 грн, дерев’яний конструктор, ціна якого – понад 60 грн, дорогі настільні ігри.
— Ви ще радійте, що продукти у дитсадок не носите, – каже мешканка одного з сіл. – У Білецьківці, наприклад, батькам сказали принести 10 кг картоплі, по 2-3 кг цибулі, капусти, моркви та буряка, сухофруктів або варення. Кажуть, ми розуміємо, що у селі з роботою погано, то допомагайте, чим можете.

Невже держава не дає грошей на дитсадки?

Щомісяця кожен кременчуцький дитсадок отримує з державного гаманця близько 200 грн. За приблизними підрахунками, це майже 15% від нормативних показників.
— Це стаття витрат на миючі засоби, посуд, білизну, іграшки, канцтовари – в середньому 2 тис. грн на рік на один дитсадок. Суми різні, залежно від кількості дітей. До речі, матеріали для літнього поточного ремонту, зокрема фарба, теж у цій статті. Як бачите, зовсім мізерні суми,  – розповідає начальник міського управління освіти Геннадій Москалик.

«А теперь огласите весь список!»
(перелік необхідних речей у дитсадку, виданий вихователькою, принесла до редакції мама 5-річної дитини)
Альбом – 3 шт. по 24 аркуші.
Розмальовки – 3 шт.
Кольоровий папір – 1 упаковка, велика.
Пластилін «Кохінор», Чехія.
Зошити в клітинку – 2 шт.
Буквар «Віконечко» в обкладинці.
Книжка віршів чи оповідань.
20 файлів.
50 аркушів формату А4.
Пластикова папка.
Ручки синя та червона.
Простий олівець.
Пенал.
Ігри-пазли гумові.
Конструктор дерев’яний у коробці.
Папір для нотаток.
Серветки – 1 упаковка.
Пакети для сміття.
Туалетне мило – 3 шт.
Туалетний папір – 2 шт.
50 грн на зошити і методичну літературу – 1 раз на рік.
45 грн на миючі засоби – 2 рази на рік.

Батьки дошкільнят хочуть знати

Начальник міськуо Геннадій Москалик відповідає на запитання батьків.
— Живемо в селі, але їздимо на роботу до Кременчука. Хотіли віддати сина в міський дитсадок, а завідувачка запитує прописку. Це законно?
— Взагалі, місце проживання не може бути приводом для відмови, але якщо до завідувача звертаються одночасно кременчужани і сільські жителі, то перевагу нададуть місцевим дітям. На сільських дітлахів закладені кошти у бюджеті сільрад, але якщо у кременчуцькому дитсадку є місце, то сільську дитину візьмуть.
— Хочу віддати дитину в ясла з 1,5-річного віку. Мені відмовляють, доки дитині не виповниться 2 роки, а в Законі «Про дошкільну освіту» вказаний такий тип дошкільного закладу, як ясла, віком від 2-х місяців до 3-х років.
— Дійсно, є певна норма закону, але в такій групі може бути не більше 7-ми вихованців, медсестра, певний режим дня. Зараз ми не створюємо таких груп, беремо дітей від 2-х років, щоб зекономити кошти, площу, бо в групу 2-річних малюків можемо прийняти понад 20 дітей.
— Оформили майже всі документи у дитсадок, але не маємо одного щеплення – КПК. Вакцини немає ні в поліклініках, ні в аптеці. Чи може дитина без щеплення йти в дитсадок?
— Без щеплення до дитсадка не беруть, нам не дозволяє СЕС.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 вересня 2010, 16:38 | Кременчук | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації