Вхід | Реєстрація

Голова пирятинської районної ради звітував про свою діяльність

15 вересня, як уже повідомлялося, відбулася 36-та сесія районної ради.

НАГОРОДИЛИ ЮВІЛЯРІВ
Перед початком сесії голова районної ради Олексій Рябоконь виконав приємну місію – привітав і вручив Почесні грамоти обласної ради за багаторічну плідну працю ювілярам – директору Будинку дитячої та юнацької творчості Людмилі Стадник та головному державному санітарному лікарю району Василю Тищенку.

Є ЧИМ ПОХВАЛИТИСЯ – Є НАД ЧИМ ПРАЦЮВАТИ
Виступаючи із звітом про свою діяльність за період з серпня 2009 року по серпень 2010-го, голова районної ради Олексій Рябоконь наголосив, що протягом цього періоду районна рада працювала над тим, щоб спільними зусиллями організувати діяльність органів місцевого самоврядування району якомога ефективніше. О. Рябоконь акцентував увагу на тих питаннях, які були ключовими у роботі районної ради. Це, зокрема, звернення громадян та робота з документами із впровадження елементів ISO; робота з майном спільної власності територіальних громад; участь районної ради у запровадженні на території району проектів ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та інших конкурсних проектів і програм по розвитку місцевого самоврядування; долучення органів місцевого самоврядування і громадських організацій до профілактики правопорушень та впровадження відновних практик у життя й діяльність громад; еколого-просвітницька і природоохоронна робота; продовження й поглиблення зв’язків та співпраці з зарубіжними партнерами.
Але основними і важливими напрямками роботи з депутатами районної ради, як підкреслив О. Рябоконь, є сесійна діяльність та робота постійних комісій. За звітний період відбулося 7 сесій районної ради, ухвалено 60 рішень. Найбільше - з бюджетних питань, ефективного використання майна спільної власності територіальних громад. Пріоритетними для районної ради були й питання екології. Крім того, за звітний період депутатами районної ради винесено на розгляд сесій 6 депутатських запитів, у яких порушувалися питання дозвілля молоді, виплати за земельні частки (паї), правомірності відчуження та використання земельних ділянок тощо.
Окремо голова райради зупинився на роботі президії районної ради, яка приймала конструктивні рішення, зокрема, з таких питань: про ситуацію, що склалася на Пирятинських госпрозрахункових очисних спорудах; про функціонування районних позашкільних закладів БДЮТ і СЮТ (порушення теплового режиму цих закладів); про вирішення проблем Новомартиновицької амбулаторії сімейної медицини (рекомендовано фінуправлінню провести розрахунки щодо оплати праці працівників та витрати за енергоносії амбулаторії та комітету самоврядування); про стан утримання доріг у районі (рекомендовано забезпечити транспортне сполучення між населеними пунктами району, підвіз дітей до навчальних закладів); про проведення у Пирятині Міжнародного фестивалю української, угорської та польської культур «Пирятин-FEST»; про звернення громади Свято-Миколаївської церкви (про передачу кінотеатру «Юність» для будівництва церкви) тощо.
При районній раді працює 9 постійних депутатських комісій. Вони попередньо розглядали проекти рішень із питань, які вносилися на розгляд пленарних засідань, та інші питання за дорученням голови районної ради та з власної ініціативи. За звітний період проведено 45 засідань постійних комісій, на яких розглянуто 209 питань, крім того відбулося 6 спільних засідань.
З метою впровадження ефективного управління, надання мешканцям району якісних послуг та забезпечення прозорості діяльності районної ради виконавчим апаратом райради розроблено картки послуг: надання відповіді на звернення громадян; надання разової грошової допомоги малозабезпеченим, хворим громадянам; видача громадянам архівних довідок; видача копій рішень або витягу з рішень сесій.
О. Рябоконь підкреслив, що районна рада відводить важливу роль зміцненню зв’язків із міською та сільськими радами. Однією з форм роботи з ними є проведення засідань Координаційної ради при голові районної ради з питань місцевого самоврядування з найбільш нагальних питань. Проведено 5 засідань Координаційної ради, на яких розглянуто питання щодо підведення підсумків екологічної експедиції в районі; стану боротьби зі злочинністю, корупцією та правопорушеннями; заборгованості по перерахуванню податку з доходів фізичних осіб із заробітної плати до бюджетів сільських рад; утримання доріг у районі; активізації роботи міської та сільських рад щодо обліку земель на території району та інші.
Значна увага в райраді приділялася роботі зі зверненнями громадян. В основному на прийом до голови районної ради зверталися пенсіонери, учасники війни, інваліди, багатодітні сім’ї та інші малозабезпечені верстви населення, але останнім часом почастішали звернення від працездатного населення. Загалом за звітній період до районної ради надійшло 164 звернення. Питання, викладені у зверненнях, були різноплановими - від надання матеріальної допомоги до вирішення питань земельних відносин. Так, матеріальну допомогу на лікування отримали 43 громадяни на суму 11 200 грн. (24 жителі міста, 19 – сіл району). Більшість звернень стосувалися вирішення питань соціального захисту, сільського господарства, роботи комунальних служб, праці та заробітної плати, роботи автоперевізників. Більшість питань було вирішено позитивно, а по інших – дано роз’яснення щодо можливого їх вирішення та надано практичну допомогу. Для прикладу, питання забезпечення організації транспортного обслуговування жителів сіл Каплинці, Усівка, Вечірки, Велика Круча, Білоцерківці, Яцини розглядалися на спільному засіданні постійних комісій районної ради із залученням представників РДА, автотранспортного підприємства. Як результат - спільними зусиллями відновлено маршрутні сполучення на цих напрямках.
Одним із напрямків роботи районної ради є її участь у запровадженні на території району проектів ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та конкурсах проектів і програм розвитку місцевого самоврядування. На сьогодні вже 5 територіальних громад району працюють над реалізацією 6-ти проектів програми ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». На території сільських рад впроваджуються проекти по реконструкції вуличного освітлення та застосування енергозберігаючих технологій (с. Нові Мартиновичі), водопостачання (с. Малютинці, с. Сасинівка), ремонту та переоснащення ФАПу (с. Каплинці), реконструкції електро- та теплопостачання, заміни вікон і дверей Центру дозвілля (с. Велика Круча), придбання шкільного автобуса (с. Сасинівка). Загальна сума затверджених проектів громад становить близько 975 тис. грн. Профінансовано з районного бюджету в повному обсязі всі 6 проектів. Крім даної Програми, район співпрацює й з іншими фондами. Це перш за все – з Українським фондом соціальних інвестицій, інститутом демократії ім. Пилипа Орлика по впровадженню системи ІSО і демократизації системи влади «Прозора Польща – прозора Україна», інститутом трансформації суспільства по налагодженню партнерства між містами і регіонами України та містами і регіонами країн Вишеградської четвірки, Українським жіночим фондом «Берегиня», по гуманітарній програмі – з Українським Центром порозуміння (впровадження відновних практик). Крім того, ГО «Центр громади» села Нові Мартиновичі виборола грант - п’ятиденну путівку від ресурсного Центру «Гурт» для активних громад і вже у жовтні цього року представник районної ради та голова ГО «Центр громади» поїдуть у Румунію для обміну досвідом серед успішних громад. Також у серпні цього року вибороли 21 тис. грн. у Фонду «Відродження» по підтримці груп продовженого дня і на ці кошти буде придбано меблі та спортивне обладнання. На підтримку ініціатив районної ради по створенню та сприянню розвитку Національного природного парку «Пирятинський» ГО «Сасинівське джерело» спільно з районним ресурсним Центром розробила Програму «Екологічний центр» для Канадського Фонду по підтримці органів місцевого самоврядування. Розміщення Центру планується на базі Кейбалівської школи. Для ефективної реалізації та пошуку нових Програм було створено Форум місцевого розвитку Пирятинського району, ресурсний Центр для громад району, який постійно вдосконалює свою роботу.
Як зазначив О. Рябоконь, позитивним напрацюванням у районі залишається проведення сільських спортивних ігор – цього року вони проходили під егідою місцевого самоврядування. Традиційно з успіхом проводяться культурно-мистецькі заходи: обласні пісенно-мистецькі свята «Осіннє золото», «Калинові гуляння», обласний телешоу-конкурс дитячої пісні й танцю «Естрадна веселка», районне свято «Кручанські забави», пісенно-мистецький фестиваль «Душі криниця».
Підводячи підсумок діяльності районної ради за звітний період, О. Рябоконь відмітив, що районна рада зробила вагомий внесок у вирішення проблемних питань регіону, забезпечивши функціонування і життєдіяльність територіальних громад району. Майбутньому ж депутатському корпусу, голові та виконавчому апарату районної ради в 2010-2011 роках є над чим працювати: проводити активну роботу по покращенню стану екологічної безпеки, вирішувати питання санітарної очистки забруднених територій та ефективної роботи Пирятинських госпрозрахункових очисних споруд, реалізації проекту Національного природного парку «Пирятинський»; забезпечувати соціально-економічний розвиток району, активно залучаючи місцеві можливості та ресурси, інвестиційні кошти й кошти державного та місцевих бюджетів; забезпечувати надання соціальних послуг населенню і функціонування на належному рівні сільських закладів освіти й охорони здоров’я; поглиблювати та розширювати співпрацю із зарубіжними партнерами і МГО «Полтавське земляцтво» тощо.               
Під час свого звіту голова районної ради Олексій Рябоконь відмітив роботу окремих депутатів районної ради, які були найбільш активними під час пленарних засідань, - В. Димову, Г. Сапсая, В. Клепача, В. Дворника, А. Андреєнка, П. Григоренка та інших. А також подякував усім, хто співпрацював з районною радою не тільки у виконанні нею визначених законом повноважень, а й у підтримці ініціатив, спрямованих на активізацію громад, заходів і впровадження нових напрямків у роботі та вирішення поточних проблем.

У МЕДИЧНІЙ ГАЛУЗІ – КАДРОВИЙ ДЕФІЦИТ
Другим питанням порядку денного сесії було затвердження районної Програми кадрового забезпечення у соціально-гуманітарній сфері району на 2010-2012 та наступні роки. Доповідаючи з цього питання, депутат районної ради, головний лікар ЦРЛ Олександр Гаркавенко зазначив, що необхідність розроблення такої програми виникла у зв’язку з тим, що у галузі медицини назріває кадровий дефіцит. На сьогодні у районі є 12 вакансій лікарів, близько 60% медпрацівників – люди пенсійного віку. Тому є нагальна потреба у залученні молодих кадрів у район. Депутати райради, розуміючи потребу медичної галузі у кадрах, затвердили запропоновану програму. Як повідомив головний лікар, найближчим часом, по закінченні навчання, у районі з’явиться ще один педіатр.

БЮДЖЕТ РАЙОНУ ЗА І ПІВРІЧЧЯ – НЕДОВИКОНАНО
Про виконання районного бюджету за І півріччя 2010 року прозвітувала начальник фінансового управління РДА Людмила Безушко. Вона, зокрема, повідомила, що до загального фонду районного бюджету при плані 4708,8 тисячі гривень фактично надійшло – 4587,1 тис. грн, тож план бюджетних призначень забезпечено на 97,4%. Не забезпечено виконання планових показників по податку з доходів фізичних осіб на суму 192,5 тис. грн. та платі за оренду майнових комплексів у сумі 3,4 тис. грн. По спеціальному фонду теж є невиконання на суму 160,6 тис. грн.
Районна рада затвердила звіт про виконання районного бюджету за І півріччя: по доходах - у сумі 38170535,98 грн., по видатках – 37847507,50 грн.
Крім того, депутати районної ради внесли зміни до районного бюджету на 2010 рік; затвердили перелік об’єктів, фінансування яких буде здійснено за рахунок коштів бюджету розвитку, та програм, які фінансуватимуться в цьому році з районного бюджету. Щодо змін до показників районного бюджету, то за пропозицією відділу культури РДА кошти в сумі 55777 грн. направлено на реконструкцію приміщення танцювального залу на 3-му поверсі РБК.

У РАЙОННОМУ СУДІ БУДЕ НОВИЙ НАРОДНИЙ ЗАСІДАТЕЛЬ
На підставі подання голови районного суду, врахувавши рекомендації постійних комісій та президії районної ради, депутати затвердили народним засідателем районного суду терміном на 4 роки Олександра Рудковського.

ШКОЛА-ГІМНАЗІЯ ЕСТЕТИЧНОГО ВИХОВАННЯ - ТЕПЕР НЕ ГІМНАЗІЯ
Районна рада прийняла рішення створити комунальний заклад районної ради «Пирятинську школу естетичного виховання». Зміна школи-гімназії на просто школу естетичного виховання викликана змінами у законодавчих документах.

Крім цих питань, депутати обговорили й ряд інших, винесених на розгляд сесії, та прийняли відповідні рішення.

Автор: Оксана БОНДАРЕНКО, www.piryatin-visti.at.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 жовтня 2010, 15:21 | Пирятин | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації