Вхід | Реєстрація

10 жовтня — День психічного здоров’я

10 жовтня щорічно, починаючи з 1992 року, з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) проводиться Всесвітній День психічного здоров’я.
Здоров’я населення складається з психічного, фізичного та соціального благополуччя. Але в теперішній час стан здоров’я населення викликає занепокоєння і є однією з найактуальніших проблем багатьох країн світу. А залежить воно від рівня благополуччя всього суспільства і від його уваги до цих проблем.
Психічне здоров’я — це, передусім, відсутність психічних розладів. А психічне здоров’я населення — значною мірою категорія соціальна і є важливою складовою здоров’я нації. Тому проблеми, пов’язані із психічним здоров’ям, вимагають до себе підвищеної уваги, особливо від влади і громадськості. ВООЗ стверджує, що в забезпеченні здоров’я людини зусилля медицини займають лише 8–10 %.
Стан психічного здоров’я населення — це питання національної безпеки держави, населення якої перебуває під впливом екстремальних економічних, екологічних і виробничих факторів.
Слід пам’ятати:
психічні хвороби здатні вражати людей будь-якого віку, і ніхто не захищений від проблем з психічним здоров’ям;
психічні хвороби наносять велику реальну шкоду всьому суспільству;
хибне негативне ставлення до хворих з розладами психіки та поведінки призводить до їх дискримінації, перешкоджає своєчасному отриманню ними кваліфікованої допомоги, їх реінтеграції в суспільство.
Згідно з даними ВООЗ, до 30 % населення у світі тимчасово або постійно страждає від психічних розладів та хвороб.
Дуже важливим є те, що нарешті змінено уявлення про психіатричну допомогу у вузькому розумінні на більш широке — охорону психічного здоров’я.
Важливим напрямком психіатричної служби є поліпшення якості життя пацієнтів, якого можна досягти лише спільними зусиллями. Також треба проводити широке роз’яснення про виліковність багатьох психічних розладів. При стихійних, екологічних та соціальних кризах треба підраховувати не лише матеріальні збитки, але й психологічні проблеми, які вони викликають. Слід  пам’ятати, що соматичні і психічні хвороби — це єдине ціле і виникають вони в організмі однієї людини. Однак лише 10 відсотків пацієнтів з розладами психіки і поведінки лікуються у психіатрів, а 90 % — у лікарів загального профілю.
Під наглядом у психіатра в Кобеляцькому районі  знаходиться близько 900 осіб з розладами психіки та поведінки. Це тільки 1,9 % від населення району, при тому, що, згідно з науковими даними, психічні розлади і розлади поведінки зустрічаються більше ніж у 25 % населення в різні періоди їх життя. Тому це тільки видима частина айсбергу. Усі інші пацієнти, що потребують психіатричної допомоги, не звертаються і, на жаль, не одержують кваліфікованої психіатричної і психотерапевтичної допомоги.
Треба усвідомити: якщо лікарі загально-лікувальної мережі не виявили причин вашого дискомфорту, скарг на втому, дратівливість, тривожність, коливання настрою, порушень сну та пам’яті, необхідно звертатися до психіатра.
Проведення Дня психічного здоров’я — це унікальна можливість привернути увагу громадськості та влади до актуальних проблем охорони психічного здоров’я, сприяти формуванню позитивного емоційного клімату та підвищенню толерантності до людей з психічними вадами.
І на закінчення хочу навести слова всесвітньо відомого доктора Брегга:
Найкращий день — сьогодні!
Найкраща робота — та, що ти любиш.
Найкращий відпочинок — робота.
Найбільша слабкість — ненависть.
Найбезглуздіша риса характеру — зарозумілість.
Найнебезпечніша людина — брехун.
Найбільша потреба — у спілкуванні.
Найбільше багатство — здоров’я.
Бажаю хорошого настрою, високої працездатності і міцного здоров’я, як фізичного, так і психічного.

Автор: Олена БІДЕНКО, лікар-психіатр Кобеляцької ЦРЛ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 жовтня 2010, 12:05 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації