Вхід | Реєстрація

Робітника намагаються звинуватити в отриманні тяжкої травми

22 вересня на філії Полтавського КХП - хлібній базі №88 у селищі Артемівка Чутівського району трапився нещасний випадок. Як розповідає столяр Сергій Смалій, інженер-будівельник Володимир Пічкур дав йому розпорядження піднятися на бункер із зерном й підготувати млин до роботи. До минулої осені С.Смалій кілька років працював оператором млина, тобто, роботу цю знав. Та він відмовився підніматися на висоту один. Але керівник наполіг , що більше нікому, бо інший робітник переведений трактористом, а другий у відпустці по догляду за дитиною. С.Смалій піднявся по металевій драбині на бункер (більше 3-х метрів) й почав зверху розрівнювати пшеницю руками. Вже коли майже завершував, послизнувся й зірвався з драбини.
Драбина слизька, бо приміщення не має вентиляції. Сергій Володимирович пам’ятає, що падаючи вдарився спиною об малий бункер, а потім головою об бетонну підлогу. Втратив свідомість і пролежав непритомним, як потім з’ясувалося, близько двох годин. Того, що закривалений робітник лежить без ознак життя, ніхто не бачив.
Коли С.Смалій опритомнів, якось “на автопілоті” дійшов до роздягальні, переодягнувся, закрив млин на замок й опломбував його. Після цього вийшов через прохідну з велосипедом за територію хліббази й попрямував до столярного цеху. Колеги-столяри побачили, що Сергій весь у крові й якийсь неадекватний, бо не міг розповісти, що з ним сталося. “Швидка допомога” доставила С.В.Смалія спочатку в Артемівську дільничну лікарню, а потім у реанімацію Чутівської ЦРЛ. Лікарі виявили у пацієнта перелом вискової кістки та дві тріщини черепа, струс головного мозку. Алкоголю у крові не знайшли.
Оскільки стан С.В.Смалія було визнано тяжким (не виключено, що він може стати інвалідом), наступного дня з Чутівської ЦРЛ його відправили до нейрохірургічного відділення Полтавської обласної лікарні. 27 вересня до С.В.Смалія приїхали його безпосередній керівник В.М.Пічкур і начальник служби охорони бази №88 Ю.О.Ханін. Але не для того, щоб поцікавитися станом здоров’я робітника й підтримати його морально. А для того, щоб змусити написати заяву про те, що нібито він отримав тяжку травму не на виробництві, а за межами хліббази, коли їхав на велосипеді. Їх і побачила в коридорі дружина С.Смалія Лідія Анатоліївна. Відбулася розмова. В.М.Пічкур сказав, що С.В.Смалія він на млин не посилав, а Ю.О.Ханін взагалі добалакався до того, що у день травмування С.В.Смалій був п’яним і, взагалі, в нього припадки епілепсії.
Інженер-будівельник переконував, що С.Смалій нічого не доведе, бо на камерах відеоспостереження вони вже скорегували час і стоятимуть на тому, що робітник вийшов з хліббази під час обідньої перерви. Лідія Смалій присоромила їх за те, що намагаються “вмити руки” й зробити винним в тому, що сталося, її чоловіка, годувальника сім’ї. Ю.О.Ханін взагалі пішов з відділення, а В.М.Пічкур зайшов у палату й вимагав від С.В.Смалія власноручно написати, що той упав з велосипеда за територією хліббази. Ще й погрожував, що якщо С.Смалій відмовиться дати таке пояснення, то не отримає ніякої соціальної допомоги, ще й з роботи його виженуть. Це чули й інші пацієнти, що знаходились у палаті.
Сергію Володимировичу після таких “розбірок” погіршало, бо йому зовсім протипоказано хвилюватися. У Володимира Миколайовича Пічкура інша версія того, що трапилося. Він стверджує, що 22 вересня зранку посилав Сергія Смалія обстежити приміщення хліббази на предмет підготовки до опалювального сезону, а не на млин. Як у того опинилися ключі від млина й пломбіратор, розбірливо пояснити не може. Каже, що зібрав достатньо пояснень свідків про те, що Смалій травмувався не на виробництві. І що склали акта про відмову С.Смалія надати пояснення щодо отримання травми. Цікаво, де, коли й хто складав такого акта!? І чи не бояться вони кари Божої за фальшування, чи не зазнають мук совісті?!
Наразі маленький українець змушений вести нерівну боротьбу за справедливість зі своїми роботодавцями. До мене як до журналіста-правозахисника звернулася його дружина Лідія. Ми вже повідомили про нещасний випадок у прокуратуру Полтавської області і територіальну інспекцію Держгірпромнагляду, куди, до речі, не сповістило керівництво хліббази.

Автор: Людмила КУЧЕРЕНКО-СТЕЛЬМАХ, www.dumka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 жовтня 2010, 11:44 | Чутове |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації