Вхід | Реєстрація

«Концентрація влади в одних руках – це загроза для демократії і місцевого самоврядування»

«Концентрація влади в одних руках – це загроза для демократії і місцевого самоврядування»
Так зазначив депутат Полтавської обласної ради (БЮТ), голова екологічної комісії обласної ради Анатолій Шкарбан під час спілкування з читачами сайту «Новини Полтавщини»:

Пане Анатолію! Чому в рішенні 27-ї сесії обласної ради 5-го скликання від 23 червня 2010 року "Про затвердження Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища області в 2010 році" багато помилок: 1.Орфографічних? 2.Деякі заходи, які зазначені в третьому розділі не відповідають назві цього розділу?...

Проект рішення підготовлений Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області. Депутати не займаються виправленням орфографічних помилок. Хоча б вистачило часу на виправлення помилок у виборі об'єктів для фінансування. На жаль, там більше роботи, ніж в орфографії.

Пане Анатолію, кому Ви більше вірний - ВО "Батьківщина" чи її лідеру Ю.Тимошенко?
Жінок завжди любив більше, ніж партії. З вірністю - окреме питання.

Пане Анатолію! Які Ваші прогнози щодо результатів майбутніх виборів - скільки мандатів до обласної ради "отримає" Батьківщина?
Прогнози - оптимістичні. Ці вибори можна розглядати як оцінку діяльності влади. Населення має можливість провести рейтингове голосування. Тож опозиційна сила ВО «Батьківщина» повинна покращити свій результат.

Чому не ефективно освоюються кошти екологічного фонду, адже наступив вже осінньо-зимовий період? Чи будуть внесені в поточному році зміни до Переліку?

Зміни до переліку вносити не будемо за браком часу - погодження в Кабінеті Міністрів не дає можливості оперативно коригувати Перелік. Взагалі, Положення про погодження обласного екологічного переліку в Кабміні - це дурниця. У цьому році через цю норму не вдалося реалізувати багато проектів. Екологічні ж кошти на районах взагалі не використовувалися.

СКІЛЬКИ ГРОШЕНЯТ ТИ ВІДМИВ НА СВОІЙ ПОСАДІ НА ТАКИХ ПРОЕКТАХ ЯК СОНЯЧНИЙ ПІДІГРІВ ВОДИ ???
На сьогодні завдяки сонячним батареям зекономлено понад 50 тис. грн. бюджетних коштів. І ця економія не одноразова. Батареї працюватимуть не менше 30 років.

Чи хочете Ви бути головою обласної ради ??
Готовий почати з посади заступника голови обласної ради.

Пане Анатолію, чому Ви не перейшли до Партії регіонів? Чим для Вас "Батьківщина" Тимошенко краща за ПР?
Перехід партії в опозицію має свій позитив. Партія очищується від випадкових супутників та кон'юнктурників. Ці люди стають головним болем партії влади, куди вони обов'язково прийдуть. Бігання чиновників по партіях - тема окремої розмови. Мені ж цікавіше працювати в опозиції, бо опозиція повинна бути активнішою, розумнішою, моральнішою за владу, щоб ефективно опонувати. Тож перебування в опозиції стимулює самоконтроль і самовдосконалення. Опонувати потрібно грамотно і конструктивно. Життя в опозиції додає адреналіну. Тому питання про перехід в Партію регіонів відкладемо до часу прекрасного недалекого майбутнього, коли регіони знову опиняться в опозиції.
Всі політичні партії для мене важливі, різні погляди кращі за одностайну бездумну позицію «одобрямс».

Володимир Слєпцов: Очисні споруди м Карлівки в катастрофічному стані Рік тому ви обіцяли посприяти у виділенні коштів на їх ремонт Коштів з екологічного фонду так і не виділено. Сесія Карлівської райради зверталась за допомогою до облради та ОДА, коштів так і не виділили. Очисні не готові до роботи в зимовий період. Може трапитись Біда. Що робити?
Розділяю стурбованість мого друга Володимира Слєпцова станом очисних споруд міста Карлівки. Неодноразово піднімав це питання і на комісіях, і на сесіях обласної ради. На жаль, «Полтававодоканал» ігнорує цю проблему. Можливо, Валерію Ченчевому потрібно менше піаритися, як кандидату в депутати, а більше уваги приділяти прямим функціональним обов'язкам. Хоча взимку Карлівським очисним спорудам гірше ніж є уже не буде. Катастрофа наявна сьогодні. На жаль, відношення до очисних споруд, як і відношення до сміттєзвалищ, у нас на рівні неандертальців. Все, що за межами хати - не хвилює. Викинули за межі населеного пункту сміття і вважаємо себе чистолями. Вивели стічну каналізаційну трубу до річки - молодці! Вирішили питання водовідведення….

Скільки кинули на розчистку річок? Чому досі не прийняли програму ПИТНА ВОДА?
Програма не прийнята, бо не була подана в обласну раду на розгляд. А розчистка річок - гарна справа. Шкода, що до цієї справи багато приклеюється бажаючих вирішувати не екологічні питання, а освоювати бюджетні кошти. Який проект не глянеш, то кожного разу виявляється, що найбільш замулені річки біля хатин чиновників, чи бізнесменів. А на громадських пляжах та місцях загального відпочинку - проблем найменше….

Як Ви ставитесь до процесу монополізації влади Партією регіонів? Адже їхне широке прагнення скрізь насаджати своїх однопартійців призведе до швидкої смерті і так нездорової української демократії...
Сильна держава може бути і при слабкій владі, але ніколи не стане такою при слабкій опозиції. Прагнення партії влади сконцентрувати в своїх руках всі важелі впливу (і виконавчі, і представницьку, і законодавчу, і судову) небезпечно не тільки для самої партії, а й і для майбутнього держави. Прикладів - чимало.

Чому БЮТ абсолютно ніяк не реагує на те, що творять з нашою Україною ПР і Президент?
ВО «Батьківщина» як опозиційна політична сила реагує на всі виклики сьогодення. Можливо, не завжди нас чують. Щоб мати більше впливу ми повинні перемогти на місцевих виборах. Розраховую і на ваш голос.

Шановний п. Анатолію! Чим займається екологічна служба Піддубного та екологічна інспекція? Їх не чути і не видно. Як приклад: варварським, хижацьким методом вирубуються ліс на екс-військовому полігоні у Вакуленцях. Вирубують підряд десятки гектарів, відходи, гілля і т.п. залишають. Це тільки один приклад. Ви, як голова комісії, можете заслухати цих людей (екологів) на комісії з запрошенням обуреної громадськості. Адже депутатам теж нема ніякої справи до розрухи та інших питань що дуже турбують населення.

Можу погодитися, що є недостатня увага влади до екологічних проблем і що інколи економіка перемагає екологію. Комісія робить все, що може, не зважаючи, що працюємо на громадських засадах. Тому давайте працювати разом. Зі свого боку маю теж кілька зауважень. Численні громадські організації із словами "екологія" в своїй назві насправді мало чим допомагають екології реально. Про партію Зелених взагалі мовчу.

Ваше ставлення до нової політичної сили українських патріотів ВО "Свобода"?
З симпатією відношуся до ВО «Свобода», навіть не завжди поділяючи їхню точку зору та дуже дивуюся, чому іноді представники цієї політичної сили, або ті, хто себе за них видає, компрометують «Свободу» своєю неадекватністю. Здається, що хтось навмисно працює проти «Свободи». Готовий до відкритої дискусії віч-на-віч.

Чи будете обиратися в обласну раду по мажоритарці? І навіщо це вам?
Дякуючи ВО «Батьківщина» і її керівництву за честь увійти в першу п'ятірку на виборах, розцінюю це як величезну довіру до себе та повагу до Кобеляцького району, обов'язково проситиму підтримки у виборців на мажоритарному окрузі. Хочу представляти територіальну громаду Кобеляцького району безпосередньо разом з моїми колегами-депутатами від «Батьківщини».

Шановний Анатолію! Чи можете проаналізувати нові законотворчі події в державі, маніпуляції з Конституцією, повернення на круги своя і т.ін?
У державі гречкосіїв, де питання виживання основної маси населення стає одним із основних, де навіть працюючим не вистачає зарплати навіть на мінімальні потреби, Конституція, в принципі, мало кого хвилює. Ми повернулися до Конституції 1996 року, Бог з ним, аби не до Конституції 1936 року з наступними знаковими роками, які принесли репресії. З теперішньою політикою, хоча б не повернутися до голодного 33 року.
Не можу зрозуміти пріоритети теперішньої влади, для якої питання дрес-коду (що одягне на роботу чиновнику та тим, хто до чиновника приходить) виходить на перше місце. У Північній Кореї і чоловік, і жінки одягаються в одну уніформу дуже правильних і стриманих кольорів. Правда, чомусь голодують… Напіввійськова форма - ознака авторитарної держави. Що буде далі з Україно залежить і від нас з вами. Навіть без майданів, а тільки результатами виборів можна показати владі, що вона рухається не в тому напрямку.
Логіку ж народних депутатів Верховної Ради, які добровільно зменшили свої повноваження, зрозуміти неможливо взагалі. Хоча, депутатів першого скликання ми всі знали за їхні виробничі, наукові досягнення, впізнавали після яскравих і знакових виступів, законодавчих ініціатив. Нинішніх же впізнають хіба за скандалами та бійками у Парламенті.

Як Ви оцінюєте, як представник опозиційної політичної сили, нинішню соціальну політику уряду Миколи Азарова?
Вкрай негативно. Для прикладу візьмемо пропозиції до пенсійної реформи. Пропонують збільшити пенсійний вік і трудовий стаж, не враховуючи, що працездатний вік не подовжується. Не стає кращим здоров'я, не додаються сили, не зменшується артеріальний тиск і серце краще не працює. Я за те, щоб людина пенсійного віку мала можливість працювати, але ще краще, коли пенсіонер матиме таку пенсію, що він зможе достойного відпочивати. А зараз, здається, що намагаються підняти планку пенсійного віку тільки для того, щоб ми до пенсії не дожили. І найголовніше, починати вирішувати питання наповнення пенсійного фонду потрібно із зменшення пенсій депутатів, суддів та високопосадових чиновників.

Як будете розвивати самоврядування в опозиції?
Самоврядування, делегуючи повноваження виконавчій владі, залишає за собою контроль, а значить по своїй суті повинно бути в конструктивній опозиції. Коли виконавча влада має більшість у радах, тоді демократія і самоврядування стають ілюзією. Як ради в радянський час біля райкомів.

Прийшовши до влади, партія, яка сповідувала регіональну тему, починає будувати абсолютно централізовану систему управління. Це економічна необхідність, чи результат підміни понять?
До позитиву нинішньої влади відношу відновлення працюючої вертикалі влади. Анархія усім набридла. Але концентрація всієї влади в руках однієї політичної сили - це дійсно загроза для демократії, якою б економічною доцільністю це б не пояснювалося.

Як ви вважаєте, чи зроблять з недобудованого полтавського спорткомплексу на Юрченка казино?
В це будівництво вкладено 5 млн. грн. з державного бюджету і 5 млн. з обласного бюджету. Тож можливість отримати від продажу 10 млн. грн. в обласний бюджет нібито - позитивна. З іншого боку, складається враження, що це - заздалегідь продумана ситуація, де інвестор за 12 млн. нинішніх гривень (2 роки назад ці кошти важили більше) отримує не тільки готовий фундамент, а й всі дозвільні документи та престижну земельну ділянку в місті. Буде цікаво, якщо закладений фундамент під басейн, повністю співпаде з проектом майбутнього торгово-розважального комплексу.

Уряд обмежив експорт гречки. Ваше думка, невже ми справді там мало її виробляємо?
Будь-яке офіційне обмеження експорту розцінюється як його недостатня кількість і викликає додатковий ажіотаж. Тому і обмеження, і "спекулянти" розігрівають і без того панікерські настрої в суспільстві. Регулювати попит потрібно не заборонами, а інтервенціями з резервів держави. Шкода людей, які піддаються паніці, і мішками скуповують продукти харчування. Мабуть, це закладено в українців генетично як пам'ять років Голодомору.

Як ви вважаєте, чи дійсно за Тимошенко стежить СБУ?
Я думаю, що спецслужби слідкують за опозиційно налаштованими політиками, а за Юлією Тимошенко - в першу чергу.

Чому Вадим Петренко так ратує за Андрія Матковського? Хіба не зрозуміло, що саме через Матковського і Володимира Левцуна Юлія Тимошенко в Полтаві втратила декілька десятків тисяч голосів виборців? Чому було б не знайти на мера нормально кандидата свого, а не "проворовавшегося" казнокрада?
Критикувати роботу виборних осіб можна і потрібно, тому ми спокійно ставимось до критики мера Андрія Матковського. Хоча хотілося б і об'єктивної оцінки тієї роботи, яку він зробив. Назвіть достойного кандидата, якого б підтримували всі без виключення політичні партії міста...Такого немає. Для прикладу, підтримка Мамая Партією Регіонів, - спірне питання, чи додає плюсів і першому і другій політичній силі.

Як ви відноситеся до продажу ВАТ «Укртелекому»? Нагадаю, Азаров виставив на продаж увесь державний пакет акцій - 92,8%.
Продаж державного майна можливий в періоди його найбільшої вартості - задля залучення коштів на інноваційні технології. А продаж як "затикання бюджетних дірок" або для погашення процентів по займах - це проїдання державних запасів.

Чому ви не підтримали Асадчева як кандидата в мери Полтави?
З повагою відношуся до Валерія Асадчева як до політика, але маю сумніви щодо його управлінських здібностей. Особливо, в питанні кадрового підбору своєї команди. Місту Полтава не потрібні такі експерименти. Не можу не згадати і його позицію під час виборів Президента, коли він перетворився в одного з найактивніших критиків Юлії Тимошенко, підігруючи іншому кандидату.

Вас кликав до себе в списки Мамай чи «Фронт Змін»?
Я вдячний цим політичним силам за те, що вони не вважають мене перебіжчиком і кон'юктурщиком. Виходити з опозиційної політичної сили - це не поважати себе. Партії потрібно залишати, коли вони при владі, і ти не погоджуєшся з їхніми діями і не можеш переконати партійне керівництво в своїй правоті. Тим більше, що так званої партії Олександра Мамая я не знаю. Є лише політичний проект для підтримки 1-ї людини на міських виборах.

Чому не дали не сесії видавництву Кобеляки на газ 12 тис. грн.?
Кошти дали, і я вдячний депутатам, які зрозуміли суть проблеми. Депутат від КПУ Олександр Масенко настільки пов'язує Кобеляцький район з прізвищем Шкарбан, що скрізь намагається знайти якісь мої інтереси. А мій інтерес - дуже простий. Треба забезпечити теплом людей, які працюють, або орендують приміщення у видавництва "Кобеляки". А це і районний архів, і редакція газети "Колос", і підприємці, та й сам колектив видавництва.

Чим завершилася історія з Миргородськими очисними спорудами? На якому етапі?
На жаль, нічим не завершилася. Очисні споруди потребують великих бюджетних затрат, а поки що як і Пирятинські споруди, Карлівські, та інші. Це є великою екологічною проблемою області.

Два Вам відомих слова: отрутохімікати і пересувна установка. Далі що?
За пересувну установку навіть не хочу повторюватися. А з проблемою отрутохімікатів сподіваюся, зможемо вирішити питання щодо вивозу на утилізацію за межі області, і бажано, держави.
Вважаю, що витратити одночасно 5-10 млн. грн. за рік і позбутися цих шкідливих речовин більш правильно, ніж продовжувати експериментувати з установкою, яку можна буде застосовувати лише на маленьких об'ємах утилізації.

Чи прислухався хто-небудь щодо неправильності розподілу мажоритарних округів? На що розраховуєте на своєму виборчому окрузі?

У своєму виборчому окрузі я розраховую на перемогу. І сподіваюся на підтримку своїх земляків. Щодо розподілу районів на мажоритарні округи, то нинішня виконавча влада застосовує всі методики задля перемоги своїх кандидатів. Наскільки це буде успішним - час покаже.

Які найбільші екологічні проблеми, на вашу думку, потребують в області першочергового вирішення? Які кошти потрібні та скільки передбачено? Дякую.

Це - досить об'ємне питання, бо екологія поки що не є пріоритетним напрямком діяльності влади. А такі проблеми, як берегоукріплення Кременчуцького водосховища, чи водопостачання Кременчуцького району - неможливо вирішити за рахунок лише обласного бюджету. В зв'язку з необхідністю узгодження об'єктів із Кабміном, навіть кошти, які маємо, важко направити на об'єкти. Цього року багато з них так і залишаться на рахунках. Цього року передбачено на екологію близько 20 млн. грн. але Кабмінівський дозвіл отримали 22 вересня. Є питання, чи встигнемо до кінця року не тільки "освоїти", а й отримати позитивний екологічний результат.

Що вирішило КРУ, перевіривши ваш Ліщинівський будинок-інтернат? Чим завершилася перевірка? Які порушення знайшли?
До перевірок комунальних закладів я відношуся позитивно, бо кожна перевірка це не тільки пошук недоліків, а і аналіз своєї діяльності. Чим більше об'єктивних перевірок, тим менше помилок, які можуть повторюватися. Я отримав зауваження щодо деяких бухгалтерських питань, і можливість в подальшому уникнути цих помилок.

Що так не подобалося колишньому бютівцю Залужному, що той втік до Олександра Мамая?
Не беруся коментувати вчинки депутата Олександра Залужного - це його право і позиція. Скоріше запитання до Мамая, чим так сподобались йому Андрій Веревський і Залужний, що він їх взяв у свою компанію...

Чому Збірна Україна вчора програла бразильцям? Що ми та не так робимо?
Мене завжди хвилює, чому наш спортсмени інколи пасуть задніх на престижних змаганнях. Мабуть, тому що кількість пивних ларьків, розважальних закладів більша, ніж кількість спортмайданчиків та безкоштовних спортивних секцій. До тих пір, поки тусовка на вулиці для молоді престижніше ніж ганяти м'яча на майданчику, на великі спортивні досягнення, даремно й сподіватися...

Автор: poltavanews.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 жовтня 2010, 10:58 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації