Вхід | Реєстрація

Реконструкція очисних: як виконується рішення сесії?

Реконструкція очисних: як виконується рішення сесії?
Нагадаємо, що саме районна рада ще на початку цього року почала бити на сполох щодо ситуації навколо Пирятинських міських очисних споруд та негативного впливу забруднених стічних вод на навколишнє природне середовище і здоров’я людей. Про цю проблему почули не тільки на рівні нашого району, а й області. Саме це питання у липні 2009 року розглядалося на позачерговій сесії районної ради, на якій і було прийнято відповідні рішення та дано рекомендації усім причетним до його вирішення.
Пройшло близько 4-х місяців. Що зроблено за цей час у плані покращення ситуації на міських очисних спорудах? Саме це і з’ясовували 13 листопада члени постійної комісії районної ради з питань екології та санітарного благополуччя, провівши виїзне засідання на території Пирятинських госпрозрахункових очисних споруд. До роботи комісії долучилися - професор Володимир Артамонов, начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області Ігор Піддубний, заступник голови райдержадміністрації Віктор Бугайов, міський голова Дмитро Шаповал, головний санітарний лікар району Василь Тищенко, голова правління ЗАТ «Пирятинський сирзавод» Віктор Гаркуша та інші.
Попередньо члени комісії та запрошені побували на міських очисних спорудах, ознайомилися з обсягом виконаних робіт, підсумки ж підводили у малому залі районної ради. Члени постійної комісії райради з питань екології та санітарного благополуччя заслухали детальну інформацію про те, як ідуть справи з реконструкцією міських очисних споруд. Було відзначено позитивні зрушення у цьому напрямку, проте, як з’ясувалося, проблемних питань теж вистачає.
Голова районної ради Олексій Рябоконь, зокрема, наголосив на тому, що терміни виконання робіт по реконструкції 1-ї черги очисних споруд дещо затягуються. Хоча роботи і тривають, але забруднені стоки увесь цей час продовжували свій згубний вплив на річку Удай, куди скидаються. Єдине, що змінилося, - це температура повітря, тому специфічний запах з очисних споруд став менш відчутним.
Головний санітарний лікар району Василь Тищенко зазначив, що згідно рекомендацій 29-ї сесії районної ради райсанепідемстанція здійснює постійний контроль за дотриманням підприємствами гранично допустимих нормативів стоків. За результатами перевірок деякі відхилення є, тому на відповідальних осіб накладено адміністративні стягнення, три справи передано до прокуратури. Крім того, В. Тищенко заявив, що «…всі очисні споруди забруднені мікрофлорою, тож треба робити дезінфекцію, механічна очистка фактично відсутня». В цілому ж він зробив висновок, що очисні споруди міста працюють на сьогодні неефективно.
У свою чергу професор Володимир Артамонов запропонував з метою вирішення питання санітарного благополуччя на очисних спорудах проводити прямий електроліз води і вніс з цього приводу свої конкретні пропозиції.
Завідувач Пирятинським сектором охорони навколишнього природного середовища Володимир Миленко висловив стурбованість тим, що на сьогодні відсутній проект реконструкції госпрозрахункових міських очисних споруд, а немає проекту – не буде і грошей з обласного бюджету. Заступник міського голови Василь Плужник відповів: проект виготовлений, але виникли проблеми з його погодженням. Аби питання з проектом вирішилося позитивно і не було проблем з отриманням коштів з обласного бюджету, начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища в області Ігор Піддубний пообіцяв свою допомогу і сприяння.
Виступаючи на засіданні комісії, голова правління ЗАТ «Пирятинський сирзавод» Віктор Гаркуша запевнив, що підприємство й надалі не буде стояти осторонь питання реконструкції очисних споруд, та закликав присутніх докласти максимум зусиль до того, щоб отримати державні кошти на ці цілі, оскільки тих, що виділяє сирзавод, - недостатньо.
Підводячи підсумки засідання, голова районної ради Олексій Рябоконь підкреслив, що реконструкція очисних споруд у кінцевому результаті, безумовно, матиме позитивні результати – це й економія електроенергії, відновлення біоставків тощо. Але не менш важливою на сьогодні є поточна ситуація з очисткою стоків, і в цьому відповідальність лежить передусім на керівництві очисних споруд, яке повинно проводити відповідну роботу з тими підприємствами, котрі ці стоки скидають. До речі, на засіданні комісії прозвучали нарікання на пасивну позицію начальника очисних споруд міста Валерія Кривця, тож його закликали бути більш активним у процесі проведення робіт на об’єкті, яким він керує, а не займати позицію споглядача. На сьогодні важливими у питанні покращення ситуації на очисних спорудах є необхідність знезараження стоків, встановлення регульованого електроприладу, - профінансувати ці роботи зобов’язалася міська рада.
На закінчення засідання О. Рябоконь вкотре зробив акцент на тому, що всі повинні виконувати взяті на себе зобов’язання та дотримуватися рекомендацій контролюючих органів. Щодо роботи комісії з питань екології та санітарного благополуччя, то про неї депутатів районної ради буде проінформовано на черговій сесії.

Автор: www.piryatin-visti.at.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 листопада 2009, 11:14 | Пирятин | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації