Вхід | Реєстрація

Страуси вміють передбачати погоду

Страуси вміють передбачати погоду
У селі Малий Кобелячок сім’я Ганжів зайнялася дещо незвичною справою — розведенням страусів.
— Зайнятися цією справою вирішили з бухти-барахти, — розповідає Володимир Ганжа. — Зібралися з братами Олександром та Віктором, подумали, вирішили і зробили. Оформились  як домашнє підсобне господарство та потихеньку працюємо уже 5 років.
Домашнім бізнесом брати займаються з великим задоволенням, допомагають їм і дружини. Виконують велику кількість роботи, але прибутків поки що не отримують, оскільки націлені на збільшення поголів’я страусів з перспективою на розширення. Тому поки що не продають, а лише показують усім охочим побачити цих незвичайних тварин.
У загородах можна побачити маленьких цьогорічних страусенят, які тільки починають рости. Народжуються вони маленькими, вагою від 800 до 1500 грамів, і за кілька років виростають до 3 метрів заввишки і 200 кілограмів вагою. Такі великі створіння з цікавістю просувають голову через загін і роздивляються на відвідувачів.
Але близько до страусів підходити не варто, остільки одним ударом ноги вони можуть… навіть убити  людину.
— Страуси розвивають швидкість до 80 кілометрів за годину і можуть її підтримувати протягом 10 хвилин, — розповідає Володимир Григорович. — Біжучи через загін довжиною 15 метрів, вони відразу ж розвивають швидкість до 30 км і вже перед самим забором різко звертають убік.
За своєю користю та поживністю яйця страусів поступаються тільки перепелиним, а їх м’ясо стоїть на першім місці за вмістом холестерину. Люди, які куштували м’ясо, обов’язково по нього повертаються ще неодноразово. Страви з м’яса страусів надзвичайно смачні. Харчуються страуси влітку зеленою травою, а взимку — сіном та зерновідходами.
Серед багатьох довгоногих птахів, що бігають загоном, Володимир Григорович виділяє свого улюбленця.
— А оцього найбільшого страуса звати Колобок, — з посмішкою розповідає Володимир про страуса, який з цікавістю позирає на фотоапарат та робить спроби позувати. — Він вилупився дуже маленьким і довгий час відставав у темпах росту від інших, а потім почав швидко рости і зараз він —найбільший страус із усіх наших.
До речі, повноцінні яйця, з яких можуть вилупитися страусенята, можна отримати лише на 3–4 рік життя страусів. У загонах вони мешкають по кілька штук. Зазвичай, це самець та 3–4 самки. Коли вони перебувають разом, то самець захищає свою територію і вороже дивиться на цікавих спостерігачів.  Відкладені яйця  поміщають у інкубатори, де й вилуплюються страусенята.
Найцікавішою особливістю страусів є їх здатність попереджати про зміну погоди. Якщо вона буде ясною, то ці птахи активно рухаються, проводять весь час на свіжому повітрі. Але якщо намічається дощ або заметіль, їх важко підняти на ноги. Вони сидять і дивляться головами у той бік, звідки прийдуть хмари. Орієнтуючись на поведінку страусів, їх господарі планують свій наступний день.
Відвідувачі на згадку можуть купити за помірну ціну пір’я страусів, а також пусті висушені яйця. А ще для прикрашання інтер’єру свого будинку можна придбати справжній шедевр — картину на яйці. Виявляється, на них можна зображати цілі пейзажі, прикрашені орнаментом та бісером. Малювання картини та такій поверхні — дуже копітка робота, і цим займаються досвідчені художники. Але ця краса того варта.
Упродовж усього спілкування господарів страусиної ферми із журналістами, можна було чути незвичайні пісні. Їх виконували цесарки. Родина Ганжів тримає також одну сім’ю цих співучих птахів особисто для себе.
Брати Володимир, Віктор та Олександр часто влаштовують екскурсії своїм незвичайним зоопарком для дітей. Зазвичай, це діти-інваліди та діти з притулків. Страуси зустрічають їх гостинно. Вони завжди раді  відвідувачам.

Автор: Наталія РЯБЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 жовтня 2010, 11:31 | Нові Cанжари | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації