Вхід | Реєстрація

На Заворсклі пустили воду в першу хату

На Заворсклі пустили воду в першу хату
18 жовтня біля одного з дворів мікрорайону Заворскло зібралися близько трьох десятків людей. Вони прийшли на захід, приурочений пуску води до першої оселі в мікрорайоні. Однак сусіди святкувати не хотіли, оскільки з їх кранів вода цього дня ще не потекла.
Той, хто все життя мав у хаті воду з крана, не зрозуміє цих людей. Вони роками чекали, доки їх мрії почали втілюватися в життя. До повного підключення системи водопостачання по всьому Заворскло залишилося місяць-два. Однак цей період здається їм довгим строком.
— Балакають, що у нас на Заворскло вода біжить. Так де ж вона — та вода? — кричить одна з мешканок, узрівши кобеляцького міського голову.
— Сьогодні пустимо воду до першої хати, — заспокоює Олександр Ісип. — Ми зобов’язувалися збудувати свердловину. Кооператив — розтягнути по всіх вулицях магістральний водопровід…
Люди на зібранні вимагали негайного підключення до водомережі. І навіть вислухавши аргументи місцевої влади, не заспокоювалися. Тоді присутній на зустрічі голова районної організації Партії Регіонів Петро Маник запропонував на період закінчення робіт стати головою кооперативу заворсклян — всі одразу вгамувалися і зраділи. Він домовився з ними про наступну зустріч і узгодив час, коли прийде допомагати вирішувати проблеми. Нинішній голова кооперативу Сергій Шапка був тільки радий рішенню Петра Васильовича допомогти.
Проводили роботи на Завор­скло спільно. Міська рада витратила близько 250 тисяч гривень. Мешканці, щоб розтягти водопровідну систему по вулицях мікрорайону, вклали ще 300 тисяч. З кожної оселі жителі витратили до 4 тисяч гривень. Роботи тривають уже більше року. Полтавська фірма «Нептун» пробурила свердловину, яка має високоякісну воду. Це підтверджують хімічні, бактеорологічні, радіологічні аналізи. Однак будуть проводитися ще повторні дослідження води. Підключена сучасна система регулювання тиску.
Існує проблема з колодязями — більшість їх власники зробили дуже вузькими і продовжувати роботи працівникам «Водоканалу» стало складно. Проте директор «Водоканалу» Юрій Тагадюк пообіцяв всіляко сприяти людям у вирішенні цієї проблеми.
Петро Маник пригадав, як ніхто не хотів проектувати систему водопостачання через специфіку мікрорайону — хаотичне розташування доріг та будинків. У працівників Кобеляцького управління газового господарства була ліцензія на проектування водогонів, але організація нею не користувалася.
— Я ризикнув узяти на себе цю ношу і запропонував виступити замовником, — пригадує Петро Васильович. — Досвіду у нас такого не було, тому довелося відвідувати спеціалізовані організації, щоб здобути потрібні знання. Але ми зробили проект, який пройшов експертизу. Я вважаю, що на сьогодні справа виконана на 50 відсотків. Я беру під свій контроль виконання цих робіт.
За словами міського голови, великий вклад у роботу зробив народний депутат Олексій Лелюк. Завдяки його сприянню, плату за проектну документацію взяли у розмірі п’яти відсотків від реальної вартості. На зустріч прибув помічник нардепа Микола Ганущенко.
Голова кооперативу Сергій Шапка відзначив, що працювали всі мешканці, однак якби трішки дружніше, щоб ніхто не лінився — справа пішла б швидше. Посадовці пообіцяли пустити воду через місяць у ліве Заворскло, а в грудні — у праве.
Слід зауважити, що ті, хто захоче під’єднатися до системи водопостачання пізніше, будуть відшкодовувати кошти членам кооперативу. Олександр Ісип пообіцяв не пропустити жодного підключення. Стягнуті гроші роздаватимуться власникам, які вкладали в цю справу свої заощадження.
Тож зрештою Олександр Ісип, Петро Маник та голова РДА Анатолій Таранушич перерізали стрічку до оселі першого споживача, в яку пускали воду з глибини двохсот метрів.
Юрій Тагадюк наливав воду у відра, з яких її черпали кухлями. Настрій у присутніх одразу піднявся. Люди почали жартувати: чому розливають воду, а не шампанське? Усі бажаючі мали можливість випити кухоль води.
— Смачна! — оцінювали. — Тільки холодна.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 жовтня 2010, 13:14 | Кобеляки | Суспільство
1. KING / 22 жовтня 2010, 18:07
Ну він же каг бе голова корпоративу до кінця робіт, значить одне із ключових "ліц" в цій справі.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації