Вхід | Реєстрація

Миргород: Бо з нами Правда, Бог і Україна

Миргород: Бо з нами Правда, Бог і Україна
14 жовтня Указом Президента України оголошено Днем козацтва. Ця дата співпала ще з однією із найвеличніших християнських дат - Покрови Пречистої Богородиці. Отож, нащадки славного миргородського козацького роду в цей день відзначали своє головне свято.
Полудень. По вул.Незалежності під супровід міського народного духового оркестру ім.І.І.Шатравки урочистою ходою до пам'ятника Миргородським козакам крокує особовий склад Миргородського полку МГО "Козацтво Запорозьке", а за ним у сквер Козацької слави сходяться і сходяться люди, представники громадськості міста. За традицією, у день головного козацького свята рапорт від козаків, вишикуваних чіткою шеренгою, приймав отаман Миргородського козацького полку, генерал-осавул Василь Маловічко. Звичайно, не обійшлося і без урочистого привітання головного отамана.
Особливо хвилюючим моментом заходу було покладання корзин квітів під піднесені акорди "Козацького маршу" до підніжжя пам'ятника Миргородським козакам. Потім до слова були запрошені усі бажаючі. У виступах промовців йшлося про те, що Миргород - край козацької слави, витоки якого сягають початку 16 століття. Він відомий славними козацькими іменами Григорія Лісницького, Матвія Гладкого, Данила Апостола, Василя Капніста, Івана Соломахи, Мартина Пушкаря та інших, отож, нащадки славного роду козацького повинні завжди пам'ятати героїчне минуле аж до сьогодення, вивчати та знати нашу історію, свято оберігати народні традиції.
Присутнім у сквері миргородцям та гостям міста цікаво було спостерігати за новобранцем, який проходив "козацьке освячення" біля прапора, шаблі, нагайки, був окроплений святою водою від отця Сергія і тут же урочисто отримував посвідчення про приналежність до Миргородського козачого полку. Не менш приємною частиною цього величного дійства було зачитування тексту наказу, який видав Верховний отаман України та діаспори гетьман МГО "Козацтво Запорозьке" маршал козацтва Дмитро Сагайдак, та вручення грамот і нагород кращим козакам Миргородського козацького полку та кращим зберігачам, шанувальникам та примножувачам козацьких традицій.
Далі присутніх чекала концертно-розважальна програма, підготовлена працівниками міського відділу культури та Палацу культури курорту "Миргород". Свято завершилося, а в душу глибоко чомусь запали слова пісні, що лунала біля пам'ятника Миргородським козакам: "Вільну Україну не скують кайдани - в обороні волі наше військо стане". У правильності цих слів не було сумніву, але думалося й інше: "Нехай ця пісня і красиве Козацьке свято (під покровом Пречистої Богородиці) допоможе усім нам зберегти здоровий глузд, убереже нас від чвар і розбрату, від чиїхось нерозумних амбіцій, хай будуть із нами Правда, Бог і Україна".

Автор: Валентина Денисенко Фото Євгенії Рудновської, www.mirgorod.osp-ua.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 жовтня 2010, 12:50 | Миргород | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації