Вхід | Реєстрація

Чому дорожчають молочні продукти?

З початку року в області відчутно подорожчало молоко та молокопродукти. Так, ціна на молоко 25-відсоткової жирності в плівці становить у середньому 4,61 грн. Порівняно з початком року ціна зросла на 50 копійок. Відпускні ціни збільшилися на 23%. Причому, ціни на цей вид продукції виробництва ВАТ «Кременчуцький міськмолокозавод» коливаються від 6,04 грн. до 3,74 грн. за молоко, вироблене в Лубнах, та 4,05 грн. за продукцію молокозавода в Пирятині. Середня ціна на масло 72% жирності становить 44, 36 грн. за кілограм. З початку року ціна зросла на 14%, а проти минулого року — на 50%. Таку інформацію на нещодавній апаратній нараді оприлюднив начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Сень.
Однією з причин подорожчання молока, сметани, масла та інших продуктів переробки стало сезонне зростання вартості на саму сировину. Переробники закуповують її як у сільгосппідприємств, так і в населення.
— За 9 місяців нинішнього року переробні підприємства заготовили 416 тисяч тонн молока. Це на 85 тисяч тонн менше, ніж торік, — прокоментував Олександр Сень. — Збільшили заготівлю сировини лише
ПП «Білоцерківська агропромислова група» та ВАТ «Кременчуцький міськмолокозавод». Невеликі плюси у плані заготівлі демонструють молокозаводи Лубен і Решетилівки. Решта підприємств дають мінус. Найменше сировини заготовили
ВАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» і ЗАТ «Гадячсир». На останньому підприємстві заготівля впала майже наполовину. У господарств та населення переробні підприємства заготовили на 150 тисяч тонн молока менше, ніж торік. Зате 125 тисяч тонн — а це майже 30% переробленої сировини — завозять з інших областей.
При цьому молоко, виготовлене агропідприємствами Полтавщини має один з найвищих показників товарності (кількість молока, що йде на промислову переробку) та якості в державі. За словами Олександра Сеня, в області працюють 18 доїльних залів, 22 молокопроводи. З 15 до 26% зросла кількість молока вищого ґатунку і дещо зменшилися об’єми молока другого ґатунку. Товарність молока, яке надоюють сільськогосподарські підприємства, становить 93%. При цьому агропідприємства й надалі нарощують обсяги виробництва молока. Що ж до населення, то приватні господарства обсяги надоїв зменшують. Щодня населення здає 1100 тонн молока, 60% реалізується переробним господарствам. Щоправда, його товарність хоч і найвища по Україні, проте бажає кращого.
— Той потенціал, який є в області, наші переробні підприємства використовують не повністю й ресурси є, — переконаний Олександр Сень. — Тим паче, що найбільші підприємства, такі як «Маяк» та «Агроекологія» молоко високого ґатунку здають не полтавським переробникам, а возять в інші області.
Роблять це тому, що в інших регіонах переробні підприємства платять сталу ціну за сировину протягом усього року. У нашому регіоні вартість молока традиційно зменшується з березня по серпень. А з кінця літа починає зростати. Нині закупівельна ціна на молоко вищого ґатунку у середньому становить 3,80 грн. за літр. Вартість молочної сировини, котра закуповується у населення, зросла у 2,3 рази проти минулого року. Ініціаторами зростання ціни на сировину цього року стали самі переробні підприємства.
Та почавши платити більше за сировину, переробники зменшили випуск так званих соціальних видів продукції на 10%. Як прокоментував начальник управління з питань розвитку споживчого ринку, сфери побутових послуг та підприємництва облдерж-адміністрації Михайло Бугрій, підприємства почали змінювати асортимент продукції, додаючи кілька відсотків чи кілька десятих відсотка жирності. Відтак підняли й ціни.
— Так, Лубенський молокозавод розпочав випуск молока жирністю 2,8% та сметани 21% жирності, — навів приклад Михайло Бугрій. — Оптово-відпускні ціни на зазначену продукцію для населення стали вищими і не підлягають державному регулюванню. Молоко жирністю 2,8% відпускається майже за 6 гривень, тоді як молоко із жирністю 2,5 коштувало 3,74 грн. за літр. Така ж ситуація і зі сметаною та кисломолочними сирами. Проте, до уваги слід брати і той факт, що у ланцюжку сільгосппідприємства — переробники — торговельна мережа найбільший прибуток отримують виробники та торгівці. Переробні підприємства мають рентабельність до 4%.
Самі ж переробники говорять, що вони змушені змінювати асортимент, аби не працювати у збиток.
— Ми дійсно почали випуск молока вищого ґатунку «Українське», збільшивши жирність на 0,3%, — зауважив голова правління ВАТ «Лубенський молокозавод» Василь Максимов. — Воно має більші терміни зберігання, проходить посилену обробку і дає рентабельність 6 — 7%, а молоко жирністю 2,5% при нинішніх закупівельних цінах дає рентабельність мінус 16%. Зрозуміло, що вся продукція підприємства не може бути збитковою, тому ми змушені так діяти. На добу підприємство випускає 15 тонн молока 2,5% жирності, молока українського — 20 тонн, молока 3,2% жирності — 15 тонн.
Переробникам закидали на апаратній нараді у губернатора невиконання меморандуму, котрий був підписаний з обласною владою ще у травні. Як прокоментував генеральний директор асоціації «Полтавамолоко» Сергій Зінченко, у меморандумі йшлося про закупівельні ціни. Нині молочники меморандуму дотримуються, закупівельні ціни навіть вищі, ніж декларувалися у цьому документі. А от щодо ціни продажу готової продукції в меморандумі не йшлося. Закупівельні ціни на сировину виросли на 62%, на соціальні види продукції — лише на 3%. На решту продукції ціни зросли у межах 20—25%.

Автор: Надія ДІДЕНКО, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 жовтня 2010, 09:57 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації