Вхід | Реєстрація

Поспіть на годину довше

У ніч з суботи 30 на неділю 31 жовтня стрілки годинника переводяться на годину назад — країна переходить на зимовий час. Перехід на літній та зимовий час вигадали з метою економії електроенергії.
Вранці ми зможемо спати неначе на годину довше (якщо за старим часом) — це добре, але увечері нас почне раніше долати втома і сонливість. Лягти раніше увечері і поспати зайву годину вранці не складе проблем. Але головна неприємність зимового часу попереду. Тривалість світлого часу доби зараз стрімко скорочується. І через якийсь тиждень ми вже добиратимемося на роботу в непроглядній темряві. Ось в цьому і є головна небезпека для здоров`я.
Уся річ у тому, що усередині нашого організму існує свій біологічний годинник. І він орієнтується не по стрілках годинника, а по світловому дню. На шкіру потрапляє світло — виникає сигнал прокидатися, світло зникає — з`являється сигнал спати. І дуже швидко люди будуть вимушені ламати цей звичний ритм, через що виникне неузгодженість біоритмів — десинхроноз. Для нервово‑ендокринної системи, яка керує нашим внутрішнім годинником, це стрес. А стрес, як відомо, може загострити перебіг будь-якої хвороби.
Збій відбудеться не у всіх. Якщо у вас «здоров`я космонавта», боятися нічого. У групі ризику — люди з хронічними захворюваннями серцево‑судинної і нервової систем, а також люди з психічними порушеннями (депресія, порушення сну). Люди без хвороб, але просто ослаблені теж можуть відчувати на собі наслідки десинхроноза — у них може з`явитися тривожність, сонливість, підвищена стомлюваність. Найгірше буде вранці, коли ще не розвиднилось, і вечорами, коли сонце зайшло вже давно. Такий хворобливий період може продовжуватися від двох тижнів до місяця — саме стільки часу потрібно організму, щоб адаптуватися до переходу на новий час.

Автор: «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 жовтня 2010, 13:43 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації