Вхід | Реєстрація

Педагоги - у масках, а учні будуть із термометрами

Педагоги - у масках, а учні будуть із термометрами
Карантин у школах та дитячих садках завершився. З понеділка педагоги вдягають маски та щогодини повинні провітрювати класи. Дітям будуть виміряти температуру, а хворих просять не приводити до шкіл та дитячих садків. Епідемія грипу, під час якої щонайменше трьом кременчужанам посилено давали пігулки "Таміфлю" (від свинячого грипу), завершується. Нова загроза спалаху грипу з’явиться не раніше січня, а нині медики говорять, що основна небезпека позаду. За останні дні листопада кількість кременчужан, які звертаються до лікарів зі скаргами на ГРВІ, зменшилася майже в 10 разів.
Уже минулого понеділка перші особи міста почали міркувати, як повернути всіх дітей до школи.
Про те, чому так довго діти не сідали за парти, а вешталися вулицями за відсутності батьків, розповідали в міському виконавчому комітеті. Спалаху епідемії в місті як такого не було, тож були всі можливості завершити карантин раніше. Однак в інфекційному відділенні четвертої міської лікарні лікували кременчужан, які потрапили туди з підозрою на A/H1N1. Усіх вилікувати не вдалося. 44-річна кременчужанка, стан якої характеризувався як дуже тяжкий, померла від запалення легенів. Тож загальний рахунок боротьби з грипом на Полтавщині – 2500 хворих, яких було госпіталізовано до лікарень та 8 померлих. Нині ж, в історію міста записали найдовші осінні шкільні канікули, які тривали 5 тижнів.

Як підемо на навчання
Головний біль для міських чиновників – як саме повернути дітей до шкіл та дошкільних закладів. Якщо зі школами простіше – можна дати оголошення по радіо та телебаченню, а для відновлення процесу харчування потрібен один день, то з дошкільними закладами труднощі вирішуються дуже важко.
"За останні тридцять років ми ніколи не закривали одразу всі дитячі садки. Їх простіше закрити на карантин, ніж після карантину відкрити", – говорить з цього приводу віце-мер Василь Хоменко, який відповідає за роботу міської освіти. Заступник міського голови вже провів нараду з цього приводу і проводитиме їх далі. Нині він слухає освітянина й заступника керівника міськво Валерія Лободу, який пояснює, що в місті на 7,5 тисячі дітей є лише 28 педіатрів, які мають дітей оглянути та виписати відповідну довідку. Однак, крім огляду, у всіх дітей слід взяти аналізи.
"Є інструкція. Якщо дитина не відвідувала дошкільний заклад три дні, то батьки повинні принести довідку про епідеміологічне оточення. Інакше дитину в дитячий заклад не візьмуть. А довідку не дадуть без аналізу, на проведення якого необхідна доба", – пояснює фахівець від освіти.

Усі – до школи!
Іти до лікаря по довідки про епідемічне оточення в родині не потрібно. Така вказівка кременчуцькій владі та всім іншим районам області надійшла від заступника губернатора Надії Мякушко. Не потрібно штурмувати кабінети педіатрів. Довідки для шкіл та дошкільних закладів зробить міська санстанція, яка підготує перелік прізвищ дітей, чиї батьки викликали лікаря зі скаргами на ГРВІ чи зверталися за медичною допомогою. Таких дітей доведеться відправити до лікаря. Також не варто вести до навчального закладу дитину, яка кашляє або чхає.
Втім у владі не виключають, що дорослі приводитимуть хворих малюків до дошкільних закладів і не дивитимуться особливо на стан їхнього здоров’я. Тож за настановою обласної СЕС, всім дитячим садкам слід терміново придбати електронні термометри з розрахунку один на десятьох дітей. У школах вчителі перед уроками запитуватимуть в учнів про їхнє самопочуття. Тих, хто скаржитиметься, – відправлятимуть до лікаря.
Інше, на чому наполягають, – у садках та школах діти повинні мити руки милом не менше 20 секунд, а шкільні класи слід провітрювати на кожній перерві, бо вірус на свіжому повітрі довше 20 хвилин не живе. Також в усіх освітянських закладах кип’ятимуть воду та ставитимуть біля чайників одноразовий посуд.
Також нині у школах уже не потрібні й довідки про стан здоров’я учнів для уроків фізкультури. Дітей обіцяють не перевантажувати.

Як вчитимуться?
Навчань по суботах буде небагато – немає коштів, аби платити вчителям подвійну зарплату. Тож пропущене під час довгих канікул доганятимуть у звичайні дні та за рахунок зимових і весняних канікул.
"Можливо, що навчання триватиме аж до 31 грудня і зросте кількість щоденного навантаження на дітей, але про все це буде оголошено пізніше", – так прогнозує подальшу роботу шкіл міста керівник міського управління освіти Геннадій Москалик.
Ще вказівка з міськво – всі педагоги під час занять мають бути у масках. Для дітей вони не обов’язкові, бо вважається, що до школи ходять тільки здорові учні. Однак спочатку у школах міста мають з сьогоднішнього дня включити опалення та припинити економити кошти.

Автор: "Програма плюс"


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 листопада 2009, 10:04 | Кременчук |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації