Вхід | Реєстрація

Спокійні вибори без виборців

Спокійні вибори без виборців
Вибори до місцевих рад пройшли в Кобеляцькому районі в цілому спокійно і без несподіванок. Єдиним сюрпризом або навпаки — закономірністю стала незвичайно низька активність виборців.
Всі виборчі дільниці розпочали свою роботу у вісім годин ранку. І без збоїв та ексцесів благополучно приймали бажаючих проголосувати до 22‑ї години. За час, відведений для голосування, ніхто на дільницях не вмирав, не бешкетував і у фальсифікаціях помічений не був. Хіба що у Бутенках виникли проблеми із електропостачанням. Але їх оперативно вирішили.
Рахувала при Сталіну, рахує і при Януковичу
Найменша і найбільша в Кобе­ляцькому районі виборчі дільниці за несподіваним збігом обставин розташовані у сусідніх селах.
Дільниця, яка на цих виборах отримала номер 08057 знаходиться у селі Брачківка. Там до списку виборців занесений 71 громадянин. Як це завжди буває, у таких маленьких селах більшість виконали свій громадянський обов’язок ще зранку.
О 15.30, коли редакційний автомобіль зупинився біля виборчої дільниці, навколо, крім ще двох автівок, не було ні рухомих, ні нерухомих об’єктів. Не було руху і в приміщенні. Більшість членів ДВК разом із спостерігачами відверто нудьгували, розмовляючи між собою на теми, дуже далекі від виборів. Поява стороннього їх дещо підбадьорила. «У нас вже 50 чоловік проголосували, — жваво рапортують. — Порахуємо ми бистро, довго хіба що протоколи заповнювати».
Кілька хвилин разом чекаємо появи когось із виборців, щоб зафіксувати процес волевиявлення на фотокамеру. Потім хтось подає ідею: «А нехай Андрій проголосує, він теж виборець». Андрій Андрушко — це член виборчої комісії, який на той момент ще не проголосував. Він підходить до столу і отримує бюлетені. Документи для цього видає Клавдія Кратій. Їй 69 років і вона є найстаршим і найдосвідченішим працівником брачківської ДВК. «Баба Катя ще при Сталіну голоси рахувала», — жартували її колеги.
16.00. Виборча дільниця у сусідньому селі Світлогірське. Вона є найбільшою не лише в районі, а й в області. Тут голосування відбувається в приміщенні місцевої школи. У коридорі, де відбувається процес, знаходяться близько десяти виборців. У цей момент в отриманні бюлетеня якраз розписувався місцевий священик Михайло Костенко. Він прийшов на дільницю разом із дружиною та сином, теж священнослужителем. «Я, як і кожен громадянин, виконую свій обов’язок, — пояснив Костенко — А ось сам у депутати не балотуюся. Владика цього не підтримує. Священикам негоже розділяти громаду. У нас одна партія — Христова».
Голова ДВК Алла Ялова повідомляє, що із 2279 виборців проголосували 750. І констатує, що активність людей нижча, аніж раніше. «Як правило, у нас голосують 1400 чоловік, — повідомила жінка. Цього разу буде добре, якщо тисяча прийде».
21.30. Чорбівка. Біля приміщення школи, де відбуваються вибори, стоять троє молодиків. Один вовтузиться біля мопеда, намагаючись його завести, двоє інших за ним спостерігають. Від хлопців явно чути запах алкоголю. «Я спеціально десяти жду. Зайду голосувати в послєдній момент», — з гордістю заявляє один із хлопців. Але не заходить в приміщення і о 22‑і годині. Двері в школу зачиняються. І голова ДВК Ірина Демченко оголошує про початок підрахунку голосів. Починається робота. Спочатку у спеціальні конверти запаковують невикористані бюлетені та контрольні талони. «Скотч, гасимо, ножниці, талони», — лунають тихі команди. Атмосфера і короткі репліки чимось нагадують процес хірургічної операції. Рахують майже чотири години. За цей час дехто із спостерігачів встигає навіть задрімати.
«На закуску» залишають підрахунок бюлетенів по виборах чорбівського сільського голови. Тут вже всі оживають і прокидаються. «Бандурка, Васюта, Васюта, Бандурка», — лунає в залі. Це називають прізвища фаворитів виборів. «Васюта» лунає частіше. І в кінці-кінців хтось не витримує і говорить: «Власть не міняється». Дійсно, остаточний результат підрахунку бюлетенів підтверджує — чорбівським сільським головою знову обрана Любов Васюта.
За активністю — ми вже європейці
Головним результатом виборів, які відбулися 31 жовтня, є надзвичайно низька явка виборців. Такого в Україні ще не було. На виборчі дільниці не прийшли й половина громадян, які мають право голосу. Подібна низька явка, як правило, спостерігається у розвинутих західноєвропейських країнах. Там люди не ходять не вибори тому, що знають — нічого не зміниться. Як жили вони добре, так і житимуть. Очевидно, українці також вважають, що від результатів їх волевиявлення нічого не зміниться. Тут можна сумно жартувати: «Хоча б у чомусь ми наблизилися до Європи».
«А в комнатах наших сидят «регіони»
Чисто арифметичний підрахунок і результати виборів засвідчують перемогу Партії регіонів. Це сталося вперше в історії Кобеляччини. Хоча сам райцентр, як і раніше, не підтримав регіоналів. За цю партію та її висуванців в основному проголосували в селах.
Та як би там не було, «регіонали» вперше отримали арифметичну більшість в Кобеляцькій районній раді. Тепер слід очікувати нової виборчої епопеї. Цього разу новообрані депутати обиратимуть голову районної ради. Вже зараз зрозуміло, що епопея ця буде цікавою та інтригуючою. Адже ні «регіонали», ні «бютівці» без допомоги союзників свого на цю посаду не оберуть. І ось тут «козирна карта» вкотре (і в останнє — суб’єктивна точка зору автора статті) потрапляє в руки соціалістів. Чому саме соціалістів? Та тому, що комуніст, народник і єдиноцентрист, які по закону жанру повинні б приєднатися до партії влади, навіть втрьох не допоможуть «регіоналам» обрати свого. Та і «фронтовики», яким Яценюк публічно заборонив брататися із «біло-блакитними», самостійно не в змозі допомогти бютівцям.
До кого ж приєднається Микола Жук з товаришами? Під час виборчої агітації він закликав не голосувати за Партію регіонів, скаржився на те, як вона «викручує руки підприємцям». Це на словах. А на останній сесії дружно голосував разом із регіоналами за виділення світлогірської землі приїжджому підприємцю.
Варіант від «ЕХО»: Соціалісти підтримають регіоналів під час виборів голови райради. Земля, майно, отже й гроші зіграють свою вирішальну роль.
Варіант від «ЕХО» №2: При вирішенні кадрових питань, «регіонали» об’єднаються з «бютівцями». Голова райради буде від ПР, заступник — від БЮТ.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 листопада 2010, 11:57 | Кобеляки | Політика
1. Іван / 5 листопада 2010, 18:43
Варіант другий реалістичніший.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації