Вхід | Реєстрація

Чи очікувати молочної кризи?

Чи очікувати молочної кризи?
Новосанжарський агропромисловий комплекс б’є на сполох — кількість корів у районі катастрофічно зменшується.
На сьогоднішній день проблеми з молоком хвилюють, мабуть, кожного. На ринку 3‑літрова банка молока коштує 15 гривень. За якою ж ціною молоко закупляють молокозаводи? З цим запитанням ми звернулися до управління агропромислового розвитку Новосанжарської РДА. Коли журналісти тижневика «ЕХО» навідалися туди, то один із співробітників — Станіслав Долина — саме телефонував до сільських рад району, щоб повідомити, що вартість молока, яке приймають молокозаводи, зросла «аж» на 30 копійок за літр! Якщо раніше молоко приймали по 2,70 за літр, то тепер ціна складає 3 грн. Та чи компенсується вартість утримання корів реалізацією молока? Адже не кожен бажаючий може винести його на ринок. Тому чим далі, тим більше господарів вирішують відправити свою домашню годувальницю на м’ясокомбінат.
— Кількість корів катастрофічно зменшується, — розповідає Зоя Титаренко. — На 1 січня 2010 року в районі було зафіксовано 2675 корів, а зараз їх уже менше на 233. А бували ж періоди, коли було і по 9 тисяч корів, і більше. Люди тримали по 2, іноді — 3 корови. Вони могли з цього жити, годувати свої сім’ї. А зараз простим селянам не вигідно їх тримати.
Наприклад у селі Руденківка у позаминулому році було чотири стада по 60 з лишком корів у кожному, а зараз у двох стадах нараховують по 6 корів, у одному — 13, у іншому — 17. Не важко передбачити, що незабаром ці цифри іще зменшаться.
Чому ж люди не хочуть тримати корів, які раніше були чи не єдиними годувальницями на селі? Якщо гарно придивитися, то можна помітити, що цією справою більше займаються люди похилого віку. Для тримання корови взимку потрібно заготовити велику кількість сіна, соломи, жому, постійно біля неї працювати. А чи можуть це зробити пенсіонери зі слабким здоров’ям і малою пенсією? Звичайно, ні. А молодь такий «бізнес»  не приваблює, оскільки це складна справа, а ніякої підтримки з боку держави немає.
Коли ж влада по-справжньому подумає про село і прийме якісь дотації для допомоги людям, які тримають корів та іншу худобу? Мабуть лише тоді, коли корови в селах взагалі зникнуть. Але ж яке молоко ми тоді питимемо?

Автор: Наталія РЯБЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 листопада 2010, 13:30 | Нові Cанжари | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації