Вхід | Реєстрація

Приховувати дату виготовлення продукції стало «модним»

Дедалі більше суб’єктів підприємницької діяльності «забувають» зазначати дату виготовлення своєї продукції на споживчому маркуванні. Такого висновку дійшли державні інспектори ДП «Полтавастандартметрологія», проаналізувавши результати роботи за жовтень. Загалом протягом місяця було перевірено 23 підприємства. Вартість перевіреної продукції склала близько 945-и тисяч гривень. З них вимогам чинних стандартів не відповідали вироби на загальну суму 81 тисяча гривень або (8,6%).
Серед забракованих товарів були риба, цукор, макаронні вироби, м’ясо птиці, зерно пшениці, кетгут шовний медичний, меблі, агрегати насосні.
Основні порушення виявлені під час перевірки: відсутність нормативної чи технологічної документації (на 8 перевірених підприємствах), порушення вимог за показниками безпеки (на 1 підприємстві), порушення періодичності контролю показників якості та безпеки готової продукції (на 5 підприємствах), незадовільне маркування, пакування споживчої тари (на 5 підприємствах), не проводилися приймально-здавальні випробування продукції (на 4 підприємствах).
Так, під час перевірки ЗАТ «Полтавська птахофабрика» встановлено, що на маркуванні партії курячих тушок не було зазначено дати виготовлення та номеру партії та не повністю зазначені терміни та умови зберігання.
При перевірці фізичної особи-підприємця Гасанова В.Б., що спеціалізується на оптовій торгівлі рибною продукцією, встановлено, що партії оселедців атлантичних жирних середньосолених, мойви жирної холодного копчення та салаки холодного копчення не мали «опізнавальних знаків» ні в якості маркування на тарі, ні у вигляді транспортного маркування.
Інформації про рік виготовлення, виробника та наявність чи відсутність генетично-модифікованих організмів не містила і партія цукру білого кристалічного фасованого виробництва ТОВ «Нова Холдинг» (м.Кременчук). Крім того, на підприємстві був незадовільно організований контроль вхідної сировини та неповірений ваговий дозатор для фасування продукції.
На етикетці макаронних виробів класу «екстра» фігурних «Колосок», які реалізовувало підприємство оптової торгівлі ТОВ «Дельта Продукт» не зрозуміло, яка саме дата зазначена: виготовлення чи пакування; не вказано номер укладальника. До того ж, на макаронні вироби було представлене «сумнівне» посвідчення про якість, на якому не було вказано номер та дату видачі, повну адресу виробництва, вид продукції, масу, тощо. На підприємстві користувалися неповіреними термометром та гігрометром.
На всіх згаданих підприємствах не впроваджено систему НАССР або інші системи забезпечення безпечності та якості харчових продуктів під час виробництва, зберігання та реалізації, що є порушенням вимог Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів".
Як наслідок, реалізацію невідповідної продукції заборонено, посадових осіб притягнено до адміністративної відповідальності.
Загалом за результатами державного нагляду видано 11 приписів про заборону реалізації партій продукції, 8 приписів про заборону випуску та реалізації всієї продукції, 6 постанов про накладення штрафів на загальну суму 5,281 тисячі гривень. До адміністративної відповідальності притягнуто 13 осіб, загальна сума адміністративних штрафів становить близько 3-х тисяч гривень.

Автор: Ж.К. Кущенко, ДП «Полтавастандартметрологія»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 листопада 2010, 10:30 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації