Вхід | Реєстрація

Зачинені магазини і порожній базар

Зачинені магазини і порожній базар
Боротьба проти нового Податкового кодексу продовжується. Так зранку 4‑го листопада у Нових Санжарах не відчинились більшість магазинів і не працював селищний ринок.
Таким чином новосанжарські підприємці підтримали Всеукраїнську акцію протесту проти прийняття проекту нового податкового кодексу. Частина представників середнього та малого бізнесу із Нових Санжар знову вирушили до Києва під стіни Верховної Ради. А більшість їхніх колег з ранку до 12.00 не відкривали двері своїх магазинів.
Не дивлячись на те, що про акцію повідомляли заздалегідь чи не всі телевізійні канали, для більшості новосанжарців зачинені крамниці виявляються неприємною несподіванкою. Хтось за звичкою іде купити свіжий буханець хліба, хтось — сьогоднішню газету… І тут раптом завжди відкритий магазин виявляється наглухо зачиненим. І лише пояснюючий напис на дверях: «Тимчасово не працюємо! Я на акції проти Податкового кодексу! Його прийняття може зачинити нас назавжди». Розгублені покупці деякий час безпорадно тупцюються перед дверима, а потім повертаються і йдуть. Схоже, що до напису дочитуються не всі. Один чоловік довго дивиться на зачинені двері, нарешті запитує, звертаючись, напевно, сам до себе:
— І де ж їх тепер шукати?!
Втім зачиненими виявиляються таки не всі новосанжарські магазини. Так, у центрі працює супермаркет «Полагросервіс». А ще — маленький кіоск із «горбанівським» хлібом. Біля нього одразу вишикується невеличка черга.
— Хліб є, але вчорашній, — пояснює жінка-продавець. Про акцію протесту вона знає, але кіоск все одно відчинила. — Я підтримую протест підприємців! Але мій хазяїн із Полтави, він сказав «Виходь», от я і вийшла.
Новосанжарці, котрі стоять у черзі, обговорюють страйк підприємців. При цьому їх думки кардинально розходяться.
— Вони ж собі гірше роблять! — сумно говорить одна жіночка, — І що вони тим страйком докажуть?
— Та чи вони мало заробляють?! — запально відповідає їй сусід по черзі. — А ми давайте завтра зробимо страйк покупців і не підемо нічого купляти до них у магазини!
Журналіст залишає чергу і учасників цієї суперечки та вирушає до селищного ринку. Зазвичай, це найбільш людне місце у Нових Санжарах. Але зараз базар зустрічає зачиненими воротами і порожніми рядами, у яких ніхто нічого не продає і не купує. Біля входу до ринку періодично з’являються поодинокі покупці. З’яв­ляються, щоб підійти до воріт та на кілька секунд заклякнути, читаючи той-таки напис, який повідомляє про акцію протесту. Зрозуміло, що про неї ці люди дізнались щойно — із кількох рядків друкованого тексту. Напевно, зранку вони складали список потрібних покупок. Або просто прийшли на ринок купити одну-єдину, але так потрібну саме зараз дрібничку. Реакція людей на зачинений базар була також досить неоднозначною.
— Такого ще ніколи не було! — хитаючи головою, промовив старенький дідусь.
— Пісец! Всьо для блага человека! — роздратовано кинув інший чоловік і, розвернувшись, пішов.
Доки одні торгові точки відлякували покупців, інші їх з радістю приймали. Так, магазин «Маркет», який був зачиненим зранку, через якусь годину відчинився. І, звичайно ж, до нього одразу ринули десятки зраділих покупців. Біля каси магазину миттєво утворилася небувала черга. Ще б пак! Про таке, напевно, потайки мріє кожен підприємець — всі конкуренти закрилися, а ти один працюєш!
У той час, доки у Нових Санжарах нещасні покупці шукали відчинений магазин, у далекій столиці України розгорталися більш масштабні події. Там, під стінами Верховної Ради зібралася друга — більша масова — акція протесту підприємців. Цього разу до Києва з’їхались близько десяти тисяч підприємців з усієї країни. Були серед них і 24 представники Нових Санжар.
— Ми вдруге їздили до Києва, щоб відстояти свої права, — розповів у телефонній розмові один із організаторів поїздки Сергій Бодак. — Ми бачили, як наші колеги розбивають під стінами Верховної Ради наметове містечко, яке буде там знаходитись, доки депутати не відхилять цього податкового кодексу. Якщо цього не станеться, то черговий етап акції протесту відбудеться 14‑го листопада. І ми знову братимемо у ньому участь!
Щодо тих новосанжарських магазинів, які, незважаючи на страйк, продовжили свою роботу, Сергій Бодак зазначив:
— Участь у акції була цілком добровільною! Кожен сам визначав для себе — на скільки зачиняти свою торгову точку і чи зачиняти її взагалі.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 листопада 2010, 11:51 | Нові Cанжари | Суспільство
1. покупець / 12 листопада 2010, 22:09
Совість би мали ці протестувальники.Всі свої проблеми завжди перекладають на покупця, приховують доходи, в бюджет не платять та ще й протестують.
2. покупець / 20 листопада 2010, 08:35
не нада прикриватися " бабусею на базарі з домашнім молоком " ми бачемо як живуть "ПП"
3. KING / 20 листопада 2010, 11:24
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Ті що протестують, це 100% ті що платять. Ті що ховаютсья від податків сидять тихенько і ні на які протести не ходять.
А взагалі нас все життя розводять, ніхто нічорта робити не хоче. Для покращення надходження коштів із бізнесу різних рівнів потрібно тільки посилити конроль за ними від податкової інспекції (і за малими, і середніми і великими). Але ж нафіга зайву роботу робити? Набагато простіше просто підняти податки і тимчасово збагатити казну, доки всі дрібні ПП не вимруть. От і маємо, що замість стимулу бізнесу за зменшення цін на продукти, нам регулярно піднімають податки і підвищують зарплати та пенсії, що регулярно посилює інфляцію. Так же простіше - кинув подачку людям і либишся з біг-борда:
- Ось дивіться, як я всім зарплати підняв, оце я молодець!
А що ціни підскакують кожного такого разу то ніхто не згадує...
У Франції нещодавно хотіли підняти пенсійний збір на 3%. В результаті протестувальники закидали камінням жандармів, розтрощили кілька вікон та вітрин в Парижі. І дивись, попустило - закон ніхто не приняв, бо люди категорично проти. У нас стояли підприємці, стояли, покричали, їм депутати сраки показали і приняли те що хотіли. Ми для них не більше ніж таргани, що бігають в їх хоромах...

(Раптом що - я не підприємець і не брав участі в протестах, просто вважаю цей закон неправильним)
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації