Вхід | Реєстрація

Що робити з меліоративними системами Полтавщини... яких уже немає

«А у нас є ще меліоративні системи?!» — з такого напівжартівливого запитання почав сьогодні апаратну нараду, присвячену стану цих фондів водного господарства, голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко
І підстави для такої іронії в очільника регіону є, адже деякі меліоративні системи області не працюють вже по 10, 15, а то й 20 років.
Як розповів головний інженер обласного виробничого управління водного господарства «Полтававодгосп» Володимир Кириленко, за законодавством меліоративні системи не підлягали приватизації. Щоб зберегти мережу її дозволили безоплатно передавати в комунальну власність територіальних громад. Утім, у різних районах до такого «дозволу» поставилися по-різному. Якщо, наприклад, у Кременчуцькому, Оржицькому, Кобеляцькому за цю роботу взялися більш-менш активно, то Миргородський, Глобинський, Новосанжарський, Машівський не менш активно пасуть задніх. Відтак на сьогодні у власність сільських громад передано 44 тисячі гектарів меліоративних площ (тобто 50,2%).
Але основна проблема з меліорацією полягає на сьогодні не стільки в наявності власника, скільки в зруйнованості, розграбуванні чи моральній застарілості самих систем. Зараз, за словами Володимира Кириленка, чимало аграріїв перейшли на більш сучасні та дешеві технології, поливають землю краплинним зрошуванням. Тому недивно, що вже в 2007 році стаціонарного поливу взагалі не було, хоча ще в 1990-му завдяки меліоративним системам поливалося 40 тисяч гектарів.
Що робити з таким «добром», на сьогодні ще вирішують. Існує пропозиція добитися прийняття всіма громадами у комунальну власність систем меліорації, аби потім їх списати. Але, можливо, знайдуться й інвестори — і меліорація на Полтавщині отримає друге життя...

Автор: Олена ЯСНЄВА, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 листопада 2010, 11:24 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації