Вхід | Реєстрація

Є зацікавленість двох сторін - і результат буде

Є зацікавленість двох сторін - і результат буде
Протягом двох днів, 11 та 12 листопада , на запрошення білоруської сторони, миргородська делегація відвідала білоруське місто-побратим Рєчицю, аби взяти участь у економічному форумі "Рєчицяінвест - 2010". Наша розмова про це - із керівником делегації, заступником Миргородського міського голови - начальником управління економіки ШИРШОВОЮ СВІТЛАНОЮ ВАСИЛІВНОЮ (на знімку зліва).

- Світлано Василівно, якою була головна мета поїздки миргородської делегації на високоповажний форум?
- Головною метою поїздки нашої делегації на економічний форум "Рєчицяінвест - 2010" був намір взяти у ньому участь із метою представлення міста Миргорода в Республіці Білорусь та підписання плану заходів на 2011-2015 рр. по реалізації Угоди про побратимство і співробітництво між містами Рєчицею (Республіка Білорусь) та Миргородом (Україна).

- Із скількох осіб складалася делегація та хто входив до неї?
- Делегація складалася із 7 осіб: мене, заступника міського голови - начальника управління економіки міської ради; Н.О.Бутенко, заступника генерального директора ЗАТ ЛОЗ "Миргородкурорт" із медичної частини; В.К.Кібірєвої, директора приватного підприємства "Квадр"; О.А.Лазебної, директора ЗАТ "Завод продтоварів "Калинка"; О.Б.Утюгова, приватного підприємця; Л.О.Утюгової, приватного підприємця; В.Б.Тараненка, директора ООТ "Гефест".

- Де відбувався міжнародний форум та які питання розглядалися на ньому?
- Урочисте відкриття пленарного засідання ІІ економічного форуму "Рєчицяінвест - 2010" проходило у конференц-залі Рєчицького Будинку культури і творчості "Нафтовик". Розпочалося воно із привітального виступу голови Рєчицького районного виконавчого комітету П.М.Шостака. У виступі заступника голови Гомельського обласного виконавчого комітету Б.К.Пірштука йшлося про інвестиційну привабливість Гомельської області. Із державною політикою у сфері інвестиційної діяльності присутніх ознайомила депутат Палати Представників Національного зібрання Республіки Білорусь, заступник голови постійної комісії з бюджету, фінансів та налогової політики А.І.Ісаченко.
На форумі також звучали питання про створення умов для розвитку підприємництва і сприятливого інвестиційного клімату, про інвестиційну привабливість та умови ведення бізнесу у вільно-економічній зоні "Гомель-Ратон" та ін.

- Презентацію якихось інвестиційних проектів білоруські друзі проводили?
- Так. Тут відбулася презентація двох проектів: ПУП "Рєчиця молоко" "Будівництво лінії по виробництву козеїну технічного" та "Будівництво свинофермного комплексу на 24 тисячі голів із цехом глибокої переробки".

- Ви, очевидно, теж представляли Миргород на пленарному засіданні цього економічного форуму? І, якщо так, про що йшлося у Вашій доповіді?

- Звичайно. Я доповідала від імені всієї миргородської делегації. Адже мета нашої поїздки - переконати білоруських друзів у позитивній перспективі торгово-економічного співробітництва з Миргородом, а також переорієнтувати білорусів на бажання їхати відпочивати на курорт у Миргород, а приміром, не в Трускавець. По-перше, я представила наше місто як місто-курорт; розповіла про його економічний потенціал. Потім ознайомила присутніх із оздоровчо-курортними закладами міста; говорила про промисловий комплекс Миргорода; торкнулася питання розвитку бізнесу; зупини¬лася на розвитку освітньої, культурної та соціальної сфери. Приємно було розповідати білорусам про Миргород як екологічну перлину не тільки Полтавщини, а й усієї України, що буде направлено на створення у майбутньому екологічно-чистої, рекреаційно-туристичної території і курорту європейського класу. Мова йшла про те, що сьогодні "Миргородкурорт" - це сучасний бальнеогрязевий курорт, основні лікувальні фактори якого - всесвітньо відома мінеральна вода і торф'яна грязь. До речі, доповідь ілюструвалася слайд-фільмом про Миргород.
Наше місто знане на всю Україну і далеке зарубіжжя завдяки наявності мінеральної води, яку по праву називають "королевою мінеральних вод", адже кожна шоста пляшка мінеральних вод в Україні належить Миргороду (до речі, ми привезли для жителів Рєчиці і району, з метою ознайомлення, воду заводу продтоварів "Калинка", який розливає воду як мінеральну, так і питну, а також виготовляє відомі на всю Україну хрін і гірчицю; сподіваємося, що ця продукція буде по-достоїнству оцінена білоруськими споживачами і нам удасться вибудувати взаємовигідні торгові відносини).
Враховуючи високі темпи розвитку тваринництва у Білорусії, ми запропонували друзям із-за кордону будівельні послуги фірми "Гефест", яка спеціалізується на будівництві сільськогосподарських будівель рамного типу. Підприємство має можливість будівництва птахарень, тваринницьких споруд і т.д.

- Ви, очевидно, говорили про інвестиційну політику в Миргороді в цілому теж…
- Так. Запрошуючи інвесторів до співпраці, говорили про інвестиційну політику в нашому місті в цілому, та про те, що здійснюється у відповідності з основними напрямками соціально-економічного розвитку міста і передбачає формування сприятливого інвестиційного клімату, активізації інвестиційних процесів, залучення вітчизняних і закордонних інвестиційних ресурсів у розвиток економіки та соціальної сфери міста.
Пріоритетними напрямками у сфері залучення інвестицій є:
- будівництво санаторіїв, пансіонатів та баз відпочинку;
- будівництво діагностичного центру;
- розвиток інфраструктури туристичної діяльності, в тому числі сфери послуг;
- розвиток зеленого туризму;
- впровадження технології глибокої переробки сільськогосподарської продукції;
- розширення асортименту та збільшення об'ємів виробництва продуктів харчування;
- упровадження енерго- та ресурсозберігаючих технологій.
- Що було найвищою, кульмінаційною точкою поїздки миргородської делегації до білоруського міста Рєчиця?
- Звичайно, це було підписання плану заходів на 2011-2015рр. по реалізації Угоди про побратимство і співробітництво між містами Рєчицею (Республіка Білорусь) та Миргородом (Україна).
- Головними пунктами Угоди є пункти про…
- Про співробітництво у торгово-економічній сфері; в області культури; фізичної культури, спорту і туризму; в області освіти.

- Що ще, крім участі у економічному форумі "Рєчницяінвест - 2010", входило до програми Вашої поїздки до Республіки Білорусь?
- Заслуговує на увагу відкриття районного фестивалю-ярмарку трудівників села "Дажынкі - 2010" у Палаці культури і техніки "Нафтовик". Дуже позитивне враження справило відвідування виставки промислових товарів, продовольчих продуктів, економічного потенціалу Рєчицького району. Ми зав'язали відносини з посольством України в Республіці Білорусь. Перший секретар цього посольства Володимир Васильович Волошинюк, з яким нам довелося поспілкуватися на "Рєчицяінвесті - 2010", сказав: "Те, що на білоруському економічному форумі представлена миргородська мінеральна вода, - це вже прямий шлях до того, щоб ця вода була в Рєчиці. Миргород володіє унікальними можливостями для оздоровлення, тому, якщо нафтовики Рєчиці поїдуть на лікування і відпочинок у Миргород, вони від того тільки виграють". Взагалі, перший секретар посольства Республіки Білорусь окреслив великі перспективи спільного співробітництва Рєчиці та Миргорода.

- Ваше загальне враження від поїздки…
- Загальне враження дуже позитивне, адже якщо є зацікавленість у поглибленні і розширенні двосторонніх торгово-економічних та гуманітарно-культурних зв'язків, - і хороший результат буде.

Автор: Валентина Денисенко, www.mirgorod.osp-ua.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 листопада 2010, 13:00 | Миргород | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації