Вхід | Реєстрація

Кобелячан штрафуватимуть за безлад біля дворів

Кобелячан штрафуватимуть за безлад біля дворів
Інспектори з благоустрою свого слова дотрималися і за невиконання приписів складено перші протоколи. Якщо будматеріали не приберуть після цього — на громадян чекають штрафи від 340 до 1360 гривень.

Прочитали газету і прибрали
Близько двох місяців тому на сторінках «ЕХО» вийшла публікація про інспекторів з благоустрою від Кобеляцької міськради. Нагадаємо, вони ходили по вулицях міста і прохали мешканців прибрати будматеріали на прибудинкових ділянках. З кобелячанами вели бесіди, вручали приписи, невиконання вимог яких могло призвести до штрафу.
— Після того, як вийшла ця стаття, багато громадян прибрали пісок, глину, цеглу біля своїх дворів, — пригадує інспектор з благоустрою Наталія Ткаченко. — Прибралися на прибудинковій території навіть деякі мешканці, яким припису не надавали. Вони самі, почитавши газету, повивозили будівельні матеріали. Дуже дякуємо їм за розуміння та співпрацю. Проте була й інша категорія людей, які вперто відмовлялася наводити лад перед своїми парканами.
У приписі про усунення порушення вимог Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та ЗУ «Про відходи» вимагалося прибрати будматеріали до зазначеного терміну. Тим, у кого були незначні порушення, скажімо висипане відро гранвідсіву, надавався тиждень, щоб його прибрати. Якщо ж перед двором було виявлено двохметрову цегляну гору, то інспектори давали термін до двох місяців на її усунення. Проте станом на 16 листопада стекли всі терміни у приписах і для інспекторів настав час приймати серйозніші рішення.

«Навіщо вам паспорт? Будете на мене кредит оформляти чи що?»
Мешканці Кобеляк, які дійсно почали прибирати, але не встигли до зазначених строків, отримали від інспекторів дозвіл на продовження робіт.
Разом з тим розпочалася активна боротьба з тими особами, які не йшли на компроміси і вперто відмовлялися прибирати. У інспекторів навіть з’являлася підозра, що кобелячани несерйозно сприймають їх через стать (обоє жінки). Міський голова попрохав двох чоловіків з активною громадською позицією допомогти, пройтися з інспекторами і таким чином дізнатися, в чому справа. Утім чоловіків зустріли з такою ж агресією. Вони були шоковані ставленням мешканців міста і щиро поспівчували дівчатам. Отже, справа мала не гендерний характер.
Було складено перший протокол на вулиці Шевченка. Зауважимо, що протокол, на відміну від припису, в майбутньому міг потягнути за собою штраф. Люди, дізнавшись про серйозність процедури, почали вести себе ще більш неадекватно. Жителі будинку відмовлялися надати паспорт.
— Але  особи цих мешканців буде встановлено, — зазначає інспектор з благоустрою Юлія Литвин. — Було дивно чути, як вони говорили: «Навіщо вам паспорт, будете на мене кредит оформляти чи що?».
Утім інспектори пові­до­м­ля­ють: «Неба­жання надати документ нічо­го не змінить. Поруш­ників іден­ти­фікують за адресою і це ли­ше потягне за собою ще більші проблеми.»

Господар намагався збрехати, та не вийшло
Спостерігаючи за результатами проведеної роботи, працівники міськради мусили піти на більш серйозні кроки.
Правопорушники (так нерадивих власників будинків називають у протоколі) знову побачили на своєму порозі інспекторів благоустрою, але цього разу з дільничним інспектором міліції. Тепер людям переконливо пропонували підписати протокол і більшість погоджувалися.
Однак без оригінальних реакцій господарів теж не обійшлося.
— Ми завітали до будинку по вулиці Шевченка, де так і не прибрали будматеріали. Двері відчинив господар, — пригадує Наталія. — Запитали, чи вдома господарка, оскільки припис підписувала саме вона. Чоловік відповів, що її немає вдома. Однак через мить виходить і господарка. Запитуємо,  навіщо чоловік намагався збрехати? Він промовчав. Господарка обурювалася. Говорить: «Я ж вас запитувала, що за це буде?» Ми відповідали, що вся інформація надрукована в приписі, який вони отримали. Останнім аргументом господарів був вислів: «А чого мене, а не сусіда?..»

«Чому сусід не прибрав?»
— Люди нас іноді перевіряють, — посміхається Наталія. — Залишають біля двору невеличку кучку гранвідсіву, наприклад, і дивляться, чи ми до них вдруге зайдемо. Були навіть випадки, коли до міського голови Олександра Ісипа приходять і цікавляться: «А чому от я поприбирала, а сусід не прибрав? Чи буде якесь покарання?»
— Якщо ви зібралися розпочати ремонтні роботи — зверніться в міськраду, напишіть заяву і вам нададуть термін, на який ви маєте право розміщувати будматеріали на прибудинковій території, — пояснює  Юлія. — Заяву напишіть — і вам не страшні будуть ані ми, ані сусіди.
Такі випадки вже є. На днях до інспекторів звернувся чоловік. Він пояснив ситуацію: завіз цеглу, щоб побудувати паркан, а до зими ніяк вкластися не може. У дворі місця для цегли господар не має, що і продемонстрував інспекторам, запросивши їх до себе. Тож кобелячанин отримав дозвіл до весни, з умовою позначити цегляні блоки, щоб уночі водії авто змогли побачити перешкоду.

Попередження для власників магазинів
На тих, хто не реагує на попередження, чекає наступна процедура. Після того, як інспектори з благоустрою складуть протокол, адміністративна комісія розглядає його та накладає стягнення у вигляді штрафу в сумі від 340 до 1360 гривень. У свою чергу громадяни мають право оскаржувати постанову по справі (ст. 268 КпАП).
Наостанок інспектори з благоустрою згадали про проблему, яка серйозно назріла в місті. Люди звертаються зі скаргами на підприємців, які займаються реалізацією продовольчих товарів. Контейнери переповнені відходами, які виносять ящиками саме з магазинів. Працівники міськради прохають власників торговельних точок придбати власні контейнери. У іншому випадку на них теж чекають штрафи.

Довідка
Стаття 152 Кодексу України про адміністративне правопорушення.
Порушення правил благоустрою територій міст та інших населених пунктів, а також недодержання правил щодо забезпечення чистоти і порядку в містах та інших населених пунктах  тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб — від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
При складенні протоколу порушникові роз’яснюються його права і обов’язки, передбачені статтею 268 цього Кодексу, про що робиться відмітка у протоколі.
Стаття 268. Права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності
Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.


Автор: Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 листопада 2010, 14:10 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації