Вхід | Реєстрація

Упровадження альтернативних джерел енергії в Миргороді

16 листопада в Миргороді в актовій залі міської ради проходив семінар "Енергія з біомаси" в рамках проекту "Впровадження альтернативних джерел енергії на обласному рівні та використання вторинних енергоресурсів", що фінансується фондом "Східна Європа".
Семінар проводився науково-технічним центром "Біомаса" (НТЦБ) - дослідно-консультаційною, інженерною компанією, яка була створена в 1998 році. Нині - це ведуча комерційна українська компанія, яка працює у сфері енергетичного використання біомаси (деревини, соломи, гною, твердих побутових та інших органічних відходів), а також розробки проектів спільного здійснення в рамках Кіотського протоколу, енергоефективності, енергетичних аудитів, проектування енергетичних об'єктів. НТЦ "Біомаса" тісно співпрацює у ряді проектів з інститутом технічної теплофізики НАН України. На семінар були запрошені керівники підприємств Миргорода, управлінь міської ради, спеціалісти в енергосервісних послугах, представники організацій-постачальників теплової енергії до установ міста. Під час семінару порушувалися такі питання, як: "Європейський досвід у розвитку біоенергетики", "Технології спалювання деревного палива", "Технології спалювання соломи", "Законодавство в Україні в сфері відновлювальних джерел енергії", "Виробництво біомаси із деревної та рослинної сировини" та ін. Перед присутніми виступили доповідачі: кандидат технічних наук, заввідділом НТЦ "Біомаса" Т.А.Желєзна; кандидат технічних наук, заввідділом НТЦ "Біомаса" М.М.Жовмір; старший консультант НТЦ "Біомаса" Є.М.Олійник.
Семінар розпочався з обговорення дуже актуальної теми - перспектив використання альтернативних джерел енергії в Україні. Як стало відомо, від впровадження енергозаощаджувальних технологій, використання альтернативних джерел: сонячного випромінювання, вітру, морів, річок, біомаси та вторинних енергетичних ресурсів - залежить, зокрема, економічна самостійність нашої держави. Науковці та практики зазначають, що перехід на альтернативні технології в енергетиці дозволить зберегти топливні ресурси України. Окрім того, вартість енергії, яку виробляють альтернативні джерела, уже сьогодні нижче вартості енергії традиційних джерел. Ціни на альтернативну енергію знижуються, на традиційну - постійно ростуть. Для створення сприятливих умов використання електричної енергії, виробленої з відновлюваних енергоресурсів, в Україні прийнято розроблений Держкоменергозбереження Закон "Про альтернативні джерела енергії".
Збільшення споживання електричної енергії, виробленої з відновлюваних енергоресурсів, становить важливу частину пакета заходів, потрібних для дотримання Кіотського Протоколу до Рамкової Конвенції ООН про кліматичні зміни. 4 лютого 2004 року Верховна Рада України ратифікувала Кіотський протокол до Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату, а 16 лютого 2005 року він набув чинності. Кіотський протокол являє собою міжнародну угоду щодо розподілу кількісних зобов'язань країн світу зі скорочення викидів парникових газів (до яких відносяться СО2, СН4, N2О, НFС, РFС, SF6).
Цього ж дня у приміщенні міської ради відбулося засідання дорадчого комітету за участю міського голови С.П.Соломахи. Головним питанням робочого засідання було обговорення результатів упровадження гранту "Організація системи енергозбереження в шкільних закладах м. Миргорода", що впроваджується за рахунок грантової підтримки від Фонду "Східна Європа".
Як уже повідомлялося на сторінках газети "Миргород - наш дім", у м.Миргороді з червня 2010 року впроваджується проект "Організація системи енергозбереження в шкільних закладах м.Миргорода."
Цей проект торкається гострих та нагальних проблем для громади міста стосовно питань енергоефективності в бюджетній сфері. Керівником проекту та виконавчим директором громадської організації "Екологічний клуб "Еремурус" (організатор та виконавець проекту) є Л.С.Фірсов.
Основний механізм залучення громади до процесів енергозбереження та енергоефективності - дорадчий комітет, який було сформовано в місті в рамках проекту "Організація системи енергозбереження в шкільних закладах м.Миргорода". Під час чергового засідання дорадчого комітету до присутніх звернувся радник міського голови з питань енергозбереження та енергоефективності м.Миргорода І.А.Мурашко, який окреслив план роботи на 2011 рік. Начальник відділу освіти Миргородської міської ради С.Г.Мовчан у свою чергу висловив задоволення, що в місті є перші результати проекту з організації систем енергозбереження в бюджетних закладах. Слід сказати, що в рамках проекту вже було виконано енергоаудити семи шкіл м.Миргорода і для кожної будівлі прораховані ліміти споживання енергії відповідно до погодних умов та технічного стану самої будівлі. Нині здійснюється термомодернізація дитячого садочка №12. Перший етап відбувся: замінили віконні рами.
Під час засідання дорадчого комітету відбулася презентація консультанта проекту РМТ (реформа міського теплозабезпечення) О.Д.Цьонь "Підвищення енергоефективності шкіл на прикладі міста Миргорода".

Автор: Ольга ЧЕРКАСЬКА, www.mirgorod.osp-ua.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 листопада 2010, 17:47 | Миргород | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації