Вхід | Реєстрація

Скарби Мазепи і Полуботка — міф чи реальність?

Легенда про скарб Івана Мазепи передавалася в народі з уст в уста впродовж століть. Скарб нібито був загублений гетьманом, який програв останню битву свого життя...

Куди зникли мазепинські статки?
Насправді «скарб Мазепи» — не більше, ніж вигадка, — говорить кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка Віктор Ревегук. Науковець пояснив, як усе було насправді.
Іван Мазепа був доволі заможною людиною. Частину своїх статків — в основному золото й коштовності він вивіз у Молдавію (в ті часи — васальна територія Туреччини). Після смерті Мазепи гетьманом обрали Пилипа Орлика — він був знаною людиною, до нього схилялися... Але за Мазепи гетьманська і державна «кишені» злилися в одну скарбницю. У Конституції ж Пилипа Орлика гетьманські і державні скарби розділені, введена державна посада підскарбія. Щоб вирішити, кому ж дістануться гроші, арбітром обрали Карла ХІІ. Але той не дуже в цю справу вникав...
У Івана Мазепи дітей не було — лише племінники. Постановили: Пилип Орлик буде гетьманом, а грошами відатиме племінник Мазепи — Андрій Войнаровський. Таким чином, гетьман Пилип Орлик, коли опинився в еміграції в Європі, залишився без грошей.
Войнаровського ж потім викрали в Німеччині московські агенти і запроторили до Сибіру, — зауважив науковець. Але то вже інша історія.

Яке воно, золото Полуботка?
Ще один міф — про золото Полуботка — збурював громадськість двічі: на початку ХХ століття (за царя), і вдруге — в незалежній Україні.
У 90-ті роки минулого століття, вже у незалежній Україні, знову виникли розмови про золото Полуботка — такі, які точилися іще перед революцією. Та й досі дехто вірить у ту легенду... Кажуть, ніби золото заховане в англійському банку — і ніхто не може його звідти взяти. Уявляєте, які за двісті років проценти набігли б, якби то справді було так?
— Доля Павла Полуботка, призначеного ніжинським полковником, не краща за долю гетьмана Івана Скоропадського. Останнього запросили якось до Петра І, зустріли урочисто, з почестями, а коли він уже повертався назад, в Україну — йому повідомили, що гетьманство скасоване... Приїхавши додому, Іван Скоропадський помер, — розповідає науковець Віктор Ревегук.
— Павло Полуботок добивався відновлення прав гетьманства. Він поїхав задля цього в Петербург, але його там заарештували, і він загинув у підземеллі Петропавлівської фортеці, — зазначає Віктор Ревегук.
Вчений спростовує міф про те, що золото Павла Полуботка лежить в англійському банку. Пояснює, що, коли Полуботка заарештували, його майно конфіскували. Полуботок мав млини, нивки, хутори. Банків в Україні не було, тому всі гроші зберігалися в діжках у погребі. Скільки грошей там було — описано в документах: золота зовсім мало, в основному — мідні і срібні монети. Всі вони пішли до московської скарбниці.

Автор: Наталя СНІЖКО для www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації