Вхід | Реєстрація

Професійне навчання інвалідів

Загальновідомо, яку важливу роль у житті людини має професійна діяльність, особливо коли професія обрана за покликом серця. Відсутність професійної підготовки або невідповідність її рівня потребам ринку праці означає зменшення шансів на працевлаштування, на підвищення добробуту та активне соціальне життя.
Для осіб з обмеженими фізичними можливостями шлях до професійного успіху ускладнений не лише вадами здоров’я, але й соціальними та психологічними проблемами, які завжди супроводжують хворобу чи травму, що породжують інвалідність. Тому одним з напрямків комплексного вирішення цих проблем є професійне навчання інвалідів робітничих професій у спеціалізованих реабілітаційних закладах.
Такий заклад майже 9 років працює в місті Лютіж, неподалік від  Києва.
Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів здійснює професійну реабілітацію інвалідів 1–3 груп працездатного віку, які за висновком МСЕК потребують професійної реабілітації.
Проводиться професійна підготовка за 10 робітничими професіями. З терміном навчання 3,5 місяці: взуттєвик з ремонту взуття 2 розряду.
З 5‑місячним терміном навчання: оператор комп’ютерного набору 4 розряду, секретар керівника (організації, підприємства, установи), обліковець з реєстрації бухгалтерських даних, перукар (перукар- модельєр), слюсар з ремонту автомобілів 1–2 розряду, бджоляр 4 розряду.
З 10‑місячним терміном навчання: вишивальниця 3 розряду, швачка 2 розряду, соціальний робітник.
По закінченню навчання випускники складають державні іспити і отримують свідоцтво державного зразка про набуття робітничої професії.
Комфортабельні 1–2 місні кімнати, побутові приміщення обладнані для зручного проживання інвалідів, у т. ч. візочників.
Професійне навчання в Центрі поєднується з медичним спостереженням, заходами соціальної, психологічної та фізичної реабілітації. До послуг слухачів: кабінет фізіотерапії, зал лікувальної фізкультури, бальнеолікування, масаж, комп’ютерна діагностика, консультації психолога та соціального працівника, групові тренінгові заняття. У вільний від занять час слухачі беруть участь у художній самодіяльності, готують та проводять концерти, виставки, конкурси та дискотеки.
Професійне навчання, заходи з соціальної, психологічної, фізичної реабілітації та медичне спостереження, проживання та харчування слухачів у Центрі забезпечуються за рахунок коштів державного бюджету.
Документи вступників приймаються Приймальною комісією Центру постійно протягом року. Зарахування до Центру здійснюється за результатами попереднього розгляду пакетів документів та професійного відбору в Центрі.
Бажаючим пройти курс професійної реабілітації в Центрі слід звернутися за направленням до управління праці та соціального захисту населення за адресою: м. Кобеляки, вул.. Комсомольська, 1, тел. 3–38–54.

Автор: Наталія Ляшенко, начальник відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення управління праці та СЗН; Людмила Білаш, виконуюча обов’язки начальника управління


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 грудня 2010, 10:41 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації