Вхід | Реєстрація

Кияни збираються судитися за кобеляцьку землю

Кияни збираються судитися за кобеляцьку землю
У районі виник конфлікт між двома потужними агрофірмами, які орендують землю на території Шенгурівської і Лучанської сільських рад.
17 листопада техніка товариства «Добро­бут», яке на Кобеляччині володіє кількома тисячами гектарів землі, а також цукровим і комбікормовим заводом, виїхала на одне із полів, що неподалік  села Шенгури. За кілька годин було здисковано більш ніж п’ятидесятитектарне поле. Нібито нічого незвичайного, тим більше  протизаконного, в цьому немає. Але керівництво «Лану», іншої агрофірми, яка орендує землю в Шенгурах, вважає, що «добробутівці» порушили закон і мають понести адміністративну, а то й кримінальну відповідальність.
«Ця земля по документах знаходиться в оренді у «Лану», — говорить директор цього підприємства Віктор Муха. — і «Добробут», почавши її обробіток, вчинив самовільний захват. А це пряме порушення Закону України «Про оренду землі».
Віктор Антонович розповів, що термін договорів оренди із селянами, яким належить земля на спірному полі, закінчується в різні терміни. Дійсно, дехто із людей не бажає продовжувати договір оренди із «Ланом». Але ж є й такі, з якими угоди укладені аж до 2015 року. «Добробутівці» ж обробили все поле, не надто вдаючись у всі нюанси чужих договірних зобов’язань і не зважаючи на протести працівників «Лану». Також Віктор Муха повідомив, що питання щодо спірних паїв неодноразово обговорювалось із Петром Лавриком, уповноваженим від «Добробуту». Але згоди досягти так і не вдалося. І сторони вирішили делегувати продовження переговорів своєму вищому керівництву. У «Лану» воно, як відомо, знаходиться в Києві, у «Добробуту» — нібито в Козельщині. А нібито й у Києві чи навіть у Москві.
Натомість представник «Добробуту» Петро Лаврик не вважає, що підприємство порушує українське законодавство. Він говорить: «У даному випадку мова не йде навіть про конфлікт із «Ланом». Ми обробили землю, яку вже орендуємо на законних підставах. Люди почали заключати із нами договори ще з осені 2009 року. Про це вони у письмовій формі поінформували Віктора Муху. А ми й технічну документацію на ту землю виготовили, і договори в установленому порядку зареєстрували».
Петро Лаврик підтвердив факт переговорів із керівництвом «Лану». Підтвердив і їх безрезультатність. «Вони нам запропонували «розривати» поля, брати земельні ділянки посередині, збоку, з краю суцільного масиву, — пояснив Лаврик. Хоча ми пропонували домовитися залишити якесь поле «Лану», якесь «Добробуту».
І Віктор Муха, і Петро Лаврик впевнені у своїй правоті та законності дій. І заявляють, що можуть це підтвердити документально. Між тим, юристи «Лану» підготували і направили звернення у Кобеляцьку районну прокуратуру, райвідділ міліції та райдержадміністрацію, в яких вимагають негайного реагування.
Перший заступник голови кобеляцької РДА Михайло Рудич повідомив «ЕХО», що із фахівців управління АПК, відділу земельних ресурсів та Державного земельного кадастру створена спеціальна комісія, яка вивчить питання конфлікту між «Ланом» і «Добробутом». Потім матеріали будуть направлені в прокуратуру. Михайло Олександрович сказав, що адміністрація не захищатиме інтереси якоїсь із сторін. «Для нас головне, щоб усе відбувалося у рамках закону, а орендарі розраховувалися із селянами та бюджетом», — запевнив чиновник.
Про результати роботи комісії і висновки прокуратури ми невдовзі дізнаємося. Але вже зараз зрозуміло, що всім середнім і малим агробізнесменам терміново необхідно шукати кваліфікованих юристів. І реєструвати всі договори оренди. Інакше невдовзі і на нібито їх землю заїдуть чужі трактори.
Цікаво, що дехто із місцевих жителів устиг скористатися боротьбою за землю, яка виникла між «Ланом» і «Добробутом». Селяни зуміли отримати орендну плату і від одних, і від інших. Авансом, так би мовити. Цим спростували відоме прислів’я про те, що в мужиків чуби тріщать, доки пани сваряться. Та можна не сумніватися в тому, що за сьогоднішню вигоду завтра селяни заплатять сторицею.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 грудня 2010, 17:31 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації