Вхід | Реєстрація

Кількість жертв «нітратної» води зростає

Кількість жертв «нітратної» води зростає
Звістки, про те, що то в одному, то в іншому регіоні нашої держави, раптово помирають немовлята, продовжують лихоманити суспільство. Так, нещодавно з діагнозом отруєння пішло з життя двоє півторамісячних братів-близнюків із села Косарі Кам’янського району Черкаської області. Оскільки більшість матусь віддає перевагу продукції вітчизняного виробника ВАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів», природно, щоразу у контролюючих органів виникають запитання щодо якості цих сумішей.
Тож як тільки но стало відомо про цю трагедію, держінспектори ДП «Полтавастандартметрологія» спільно з фахівцями ДП «Запоріжжя-стандартметрологія» та Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУМВС України у Полтавській області провели відбір зразків від трьох партій сумішей молочних сухих «Малютка швидкого приготування» для харчування дітей з перших днів життя. У науково-дослідному центрі випробувань харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія» суміші досліджували за органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними показниками та показниками безпеки. Зокрема, перевіряли у них вміст пестицидів, мікотоксинів, антибіотиків, радіонуклідів, токсичних елементів, а також наявність «обіцяних» на маркованні вітамінів та мінеральних речовин.
В результаті перевірки встановлено, що уся продукція відповідає вимогам чинних нормативних документів.
Крім того, вироби, які сходять з конвеєра ВАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів», цьогоріч перевіряли Полтавська обласна, Полтавська міська, Тернопільська обласна та Хорольська районна санітарно-епідеміологічні станції, жодних порушень ними виявлено не було.
Згаданий виробник регулярно сертифікує свою продукцію, має впроваджені систему управління безпечністю харчових продуктів на відповідність вимогам ДСТУ 4161-2003 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги» та систему управління якістю на відповідність вимогам ДСТУ ISO 9001:2009 (ISO 9001:2008, IDT) «Система  управління якістю. Вимоги».
На продукцію що перевірялася, наявні висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи МОЗ України та випробувань НДЦВП ДП «Укрметртестстандарт» щодо відсутності  в ній генетично модифікованих організмів.
Для виробництва продуктів дитячого харчування підприємство закупляє молоко в господарств Полтавщини, що занесені до "Переліку суб'єктів господарської діяльності, які здійснюють виробництво сировини, що використовується для виготовлення продуктів дитячого та дієтичного харчування", затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 14.03.2008 № 82 «Про надання статусу спеціальної сировинної зони». Сировину та готову продукцію за показниками безпеки регулярно контролює атестована виробнича лабораторія підприємства.
Разом з тим, у питній воді, якою мати загиблих хлопчиків розводила суміш, місцевою санепідемстанцією виявлений завищений вміст нітратів, саме вони й призвели до фатальних наслідків.
Довідково. Нітрати, або інакше кажучи солі азотної кислоти, являють собою продукт обміну азотистих речовин будь-якого живого організму, як рослинного, так і тваринного. Тому таких продуктів харчування, які в своєму складі абсолютно не містять нітратів, в природі не існує. Втім, у «понаднормовій» кількості вони являють собою загрозу для здоров’я людського організму, особливо дитячого. Адже під впливом кишкової мікрофлори ці речовини відновлюються у нітрити, які при  надходженні в кров блокують гемоглобін шляхом утворення метгемоглобіну (MtHb), що не здатний вступати в оборотну реакцію з киснем і переносити його. Таким чином знижується насичення артеріальної крові киснем та виникає кисневе голодування.
Перші випадки водно-нітратної метгемоглобінемії у немовлят було описано у 1945 році. У дітей, які перебували на штучному вигодовуванні, виявили ознаки гіпоксії (задухи). Втім, дорослі, які споживали ту ж саму воду, залишилися здоровими. З'ясувалося, що в їхній крові відбувається швидке відновлення гемоглобіну, чого не скажеш про малюків. Саме тому чим менша дитина, тим важче протікає хвороба, а для новонародженого вживання «нітратної» води дуже часто закінчується летально.
- Якби не дай Боже з Хорольською «Малюткою» щось було негаразд, це призвело б до масових отруєнь по всій Україні, - розповідає заступник генерального директора ДП «Полтавастандартметрологія» з держнагляду Володимир Лукомський, - адже ці суміші реалізовуються великими партіями в усі регіони нашої держави. Звичайно ж, часті перевірки, лише сприяють високій якості продукції підприємства, а ось його доброму іміджу та стабільній роботі колективу - навряд чи. Хоча з усього різноманіття товарів для харчування дітей раннього віку, вироби цього вітчизняного виробника – найкращий варіант. Значно більшу пересторогу викликають суміші імпортного виробництва, до складу яких нерідко входять рослинні жири (гідрогенізоване пальмове та кокосове масло). Влітку світова спільнота була стривожена інформацією про те, що в Китаї виявили дитяче харчування з вмістом меланіну, який у більш ніж 500 разів перевищував гранично допустиму концентрацію. Контроль за якістю того, що ввозиться в країну із-за кордону значно слабший, ніж за місцевим комбінатом.
Що стосується родин, які споживають питну воду з шахтних колодязів, то перед народженням малюка необхідно обов’язково перевірити її на вміст нітратів. В разі, якщо вони перевищують допустиму норму, слід використовувати виключно бутильовану воду, на маркованні якої повинно значитись «для дитячого харчування». Крім того, на етикетці має бути зазначено назву організації, яка дала офіційний медичний висновок на неї. Зберігати таку воду потрібно при низькій температурі, в холодильнику.

Автор: Ж.К. Кущенко, ДП «Полтавастандартметрологія»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 грудня 2010, 11:40 | Хорол | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації