Вхід | Реєстрація

День міста Гадяча в Києві

День міста Гадяча в Києві
16 листопада 2010 року в читальному залі Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В. Г. Заболотного, в рамках бібліотечного клубу «Національні святині», на високому представницькому рівні було проведено засідання, присвячене місту Гадяч Полтавської області. У засіданні клубу взяли участь фахівці архітектурно-будівельного комплексу України, історики, мистецтвознавці, краєзнавці, бібліотекарі України.
Місто Гадяч підпадає під категорію малого міста, станом на 1 січня 2010 року в ньому налічувалося 23700 мешканців. Безліч історичних подій відбувалися протягом століть на нашій землі. Саме тому знання історії та культурної спадщини міста необхідне сьогоднішньому і майбутнім поколінням.
На засідання бібліотечного клубу з міста Гадяч  прибула делегація, до складу якої ввійшли Т.М.Савченко, міський голова, А. М. Насменчук, директор Гадяцького училища культури імені І.П. Котляревського, Л.В. Труш, начальник відділу культури і туризму Гадяцької РДА,  Г. А. Недвига, голова райкому профспілки працівників освіти, Л. В. Зубко, етнограф, краєзнавець, Т. Д. Гузій та К. Й. Остапенко, майстрині-вишивальниці, Інна Радченко, студентка училища культури.
На зустріч також були запрошені і виступили відомі наші земляки Віра Іванівна Баринова-Кулеба, заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки художників України, нагороджена орденом Княгині Ольги III ступеня, та В.С. Костюк, письменник колекціонер.
Завдяки добре проведеній організаційній роботі на презентацію м. Гадяча зібралося чимало людей, які уважно вислухали виступ Т.М. Савченко: «Гадяч в минулому та сучасний».
Зокрема, міський голова звернула увагу присутніх на те, що перші поселення на території міста з’явилися ще у скіфські часи. Власне, Гадяч було засновано близько 500 років тому, проте точна дата заснування невідома. Довгий час вважалося, що місто засноване у 1634 році, але коли у 1984 році збиралися відсвяткувати 350-річчя Гадяча (була випущена відповідна сувенірна продукція, зокрема, ювілейні значки) з'ясувалося, що місто має набагато більш древню історію.
Після розповіді Тетяна Савченко звернулася з пропозицією до науковців спільно вирішувати питання про визнання на офіційному рівні м. Гадяча Гетьманською столицею, що дало б змогу отримувати державні кошти на розбудову історичної частини міста. На закінчення виступу Тетяна Миколаївна вручила організаторам чудовий коровай, випечений в Гадячі.
Цікаво, змістовно, навіть оригінально презентував своє училище А.М. Насменчук, а в підтвердження того, що навчальний заклад готує гарних спеціалістів, були пісенні виступи Л. Труш, Т. Гузій, І. Радченко, які виконували народні українські пісні та пісні про Гадяцький край. Кожен їх виступ супроводжувався бурхливими оплесками та словами подяки за збереження національної культури.
Загалом члени делегації виступили зі змістовними доповідями, концертами, презентаціями, що розкрили загальну характеристику міста, його історію та розвиток освіти, медицини і спорту.

Автор: Юлія Кримовська, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 грудня 2010, 15:24 | Гадяч | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації