Вхід | Реєстрація

Сучасні рибалки користуються сучасними техологіями — електровудочками

Сучасні рибалки користуються сучасними техологіями — електровудочками
Браконьєрські плавзасоби, саморобні електровудки та потужні двигуни «Ямаха» вартістю по 7 тисяч доларів – конфісковані. За кілька годин браконьєри встигли «наловити» більше 150 кілограмів свіжої риби.
До полювання на рибу в Дніпрі у районі міста Комсомольськ четверо чоловіків підготувалася ретельно. Проста вудка з гачком для них вже кам'яний вік. Цього разу «рибалки-варвари» використовували обладнання, що вбиває рибу за допомогою електрики - електровудки. Радіус дії цієї "пекельної машинки" може сягати декілька метрів.
Затримані місцеві мешканці, на двох човнах «Южанка», вибирали рибу, що потрапила під удари струмом їх електровудок. Товару встигли витягти достатньо – на суму більше 8 000 гривень.
Затримання зловмисників бездоганно провели двоє працівників лінійного відділу річпорту Кременчука: заступник начальника лінійного відділу в річпорту, капітан міліції Зюбаненко О.В., та старший інспектор ПС ст. лейтенант міліції Шестопалов М.О.
Начальник лінійного відділу в річпорту Кременчук УМВС України в Полтавській області, старший лейтенант міліції Олександр Мартиш пояснює: «Загалом, спіймати браконьєрів на місці злочину украй важко, адже їх човни обладнані  сучасними потужними моторами, а «рибалки», майже всі вони місцеві мешканці, добре знають територію. Наша ж техніка досить габаритна, та й важкувата, тому іноді браконьєри спеціально заводять працівників міліції на мілину».
Зловмисники були чудово обізнані про неминучі наслідки застосування електровудок, і двоє навіть намагалися позбутися генератора струму, кинути його у воду. Та не встигли, міліціонери спрацювали швидше.
Крім того, недалеко від місця, де мали пришвартувались човни, стояла машина, у багажнику якої були пластмасові ящики та ваги.
До речі, за словами і браконьєрів і водія автомобіля, усі вони начебто дилетанти у цій справі: знизували плечима, один говорить, що електровудки використовують вперше, інший вперше намагався купити незаконно виловлену рибу. І традиційно виправдовувалися матеріальними негараздами.
Начальник іхтіологічної групи Головного управління Полтавдержоблохорони, Ярослав Беззубенко говорить: «Серед природоохоронних організацій подібний вид лову вважається найнегуманнішим. Електровудка не тільки вбиває риб, а й знищує всі мікроорганізми у водоймі, серйозно порушуючи екосистему. А жива не виловлена, але уражена струмом риба, вже ніколи не зможе нереститися».
Наразі за даними фактами порушені кримінальні справи за статтею  249 Кримінального кодексу України «Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом».  Підозрювані знаходяться на підписці про невиїзд. Усім учасникам цієї риболовлі загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

Автор: Анна Масельскас, ВЗГ УМВС України в Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 грудня 2010, 15:23 | komsomolsk | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації