Вхід | Реєстрація

Молодіжний кредит «Буксує», а на «доступне житло» у чергу не шикуються

Молодіжний кредит «Буксує», а на «доступне житло» у чергу не шикуються
Статистика свідчить: з року в рік усе більше молодих українців не поспішають одружуватися i народжувати дітей, бо не мають власного кутка. Ціни на нерухомість з кожним роком  зростають, черги на першочергове та позачергове забезпечення людей житлом збільшуються, а заощадити на квартиру чи будинок із заробітної плати пересічній родині неможливо.
Чимало молодих сімей змушені винаймати помешкання за велику орендну  плату, але так не може тривати вічно. Що пропонує державна програма забезпечення молоді житлом?
Зараз на Полтавщині діють дві програми, призначення яких допомогти молодим сім’ям придбати житло. Перша – це  молодіжний кредит. Він надається на будівництво і придбання жила строком до 30 років, молодим сім’ям і самотнім громадянам. Перший внесок становить не менше 6% вартості житла. Його ви вносите на свій особовий рахунок, який спеціально для цього відкриває регіональне управління Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.
Люди, які на собі випробували ефективність цієї програми, розділилися на таких собі щасливчиків і невдах. Перші стверджують: кредит  - це вигідно. Серед таких і родина Печеник. Подружжя  отримало кредит на двокімнатну квартиру ще у 2002 році і відтоді повертає його рівними частинами, по 150 гривень на  місяць. Хоча родина не заперечує шлях до омріяної квартири  був нелегкий.
А от наступний персонаж впевнений - легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж молодій сім'ї отримати кредит. Він простояв на черзі, аж поки, як то кажуть, не переріс свій молодіжний статус. Хоча пропозиції надходили:  квартира на останньому найвищому поверсі з ненадійним дахом, інші й того гірші. Намагався відстояти своє право на комфортне житло, за це й поплатився.
Чиновники визнають, що програма підтримки молодіжного житла "забуксувала", тоді коли виросли величезні черги. 2009-го у держбюджеті взагалі не було передбачено фінансування на молодіжне житло. Нині тільки  у Полтаві на загальній міській черзі 4 тисячі сімей, з них 60% пільговики.
Цього року ситуацію планують виправляти — зокрема завдяки програмі “Доступне житло”. За цією програмою більшу частину суми, 70 відсотків,  оплачує сім’я, а решту  30 — держава.
У Полтаві соціальні квартири коштуватимуть 3 тисячі грн. за метр квадратний, зокрема, у будинку по вулиці Марії Башкірцевої, 37. Отримати  житло за цією програмою люди не поспішають і у черги не шикуються. Бо більшість із них не може купити квартиру за 180 тисяч гривень.

Автор: www.ltava.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 грудня 2010, 13:28 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації